Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Η τρόικα θέλει να πάρει και τη ΔΕΗ!

Λιτότητα επ’ αόριστον (και ασφαλώς, πέρα από το 2012, που ορισμένοι αφελείς ελπίζουν ότι θα τελειώσει ο εφιάλτης), μαζικές ιδιωτικοποιήσεις της εναπομείνασας δημόσιας περιουσίας, αλλά και χοντρό δούλεμα περιλαμβάνει το μενού της νέας επίσκεψης που πραγματοποιεί η τρόικα στην Ελλάδα.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ




. Διότι τι άλλο εκτός από δούλεμα μπορεί να σημαίνει η δήθεν έκπληξή τους για τον καλπασμό του πληθωρισμού και οι συμβουλές προς την κυβέρνηση για έλεγχό του, όταν είναι γνωστό στους πάντες ότι η βασική αιτία γι’ αυτό δεν είναι άλλη από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των φόρων – τις οποίες επέβαλε η ίδια η τρόικα, απαιτώντας την άμεση μείωση του ελλείμματος; Αφήστε δε που πριν να φύγουν, δεν αποκλείεται να ισχυριστούν ότι για τον πληθωρισμό ευθύνονται οι.. μηδενικές αυξήσεις που συμφώνησε πρόσφατα η ΓΣΕΕ με τους εργοδότες, απαιτώντας παράλληλα να υπογραφεί νέα σύμβαση, στην οποία θα συνομολογείται η απόλυτη μείωση των αποδοχών των εργαζόμενων!
Η ουσία είναι ότι οι κομισάριοι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ήρθαν και αυτή τη φορά με άγριες προθέσεις, υπενθυμίζοντας στους πάσης φύσης Ÿδύσπιστους τους όρους που έχουν τεθεί με το μνημόνιο προκειμένου να εκταμιευθεί η νέα δόση του ληστρικού δανείου. Διότι η αλήθεια είναι ότι, παρά τα όσα διαρρέει η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, τα όσα ζητά τώρα η τρόικα δεν είναι παρά η εφαρμογή των λεπτομερών διατάξεων του μνημονίου, που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία και τους συνοδοιπόρους της στη Βουλή.
Ας πάρουμε, για παράδειγμα, το μείζον θέμα του ξεπουλήματος της ΔΕΗ, που φαίνεται ότι αποτελεί και ένα από τα κεντρικά ζητούμενα αυτού του γύρου – μαζί, φυσικά, με τη διακοπή της κρατικής εγγύησης στις επικουρικές συντάξεις και την πλήρη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, στο όνομα των μεγάλων χρεών, για τα οποία υπεύθυνες είναι, πρωτίστως, οι ελληνικές και πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες. Έτσι, την ώρα που οι αρμόδιοι υπουργοί διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, ότι δήθεν αυτά που ζητούνται είναι πέρα από τις προβλέψεις του μνημονίου, η αντιπροσωπεία της κομισιόν, η οποία προηγήθηκε κατά μερικές ώρες της τρόικα, προετοιμάζοντας κατάλληλα το έδαφος, έσπευσε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.
«Δεν ερχόμαστε για να διαπραγματευτούμε, αλλά για να σας ενημερώσουμε για την εξειδίκευση των όρων του μνημονίου που αφορούν στην αγορά της ενέργειας», φέρεται να δήλωσε τη Δευτέρα ένας από την εξαμελή ομάδα των ευρωπαίων ελεγκτών προς τον ΓΓ ενέργειας, Κ. Μαθιουδάκη, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Μέσα σε έξι μήνες, θα έχετε πουλήσει τη ΔΕΗ». Μία μέρα αργότερα, άλλος αξιωματούχος επανήλθε στο θέμα, καθιστώντας σαφές ότι η υπόθεση συνδέεται ευθέως με την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ.
Επαναλαμβάνουμε, βεβαίως, ότι η κυβέρνηση επ’ ουδενί δεν δικαιούται να δηλώνει ότι πιάστηκε στον ύπνο. Όπως, άλλωστε, αποκαλύφθηκε στον Τύπο, μόνο τον τελευταίο μήνα οι αρμόδιοι υπουργοί και οι υπηρεσίες τους είχαν δεχθεί όχι μία ή δύο, αλλά 13 επιστολές από τα κοινοτικά όργανα αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα – κάτι που, αν μη τι άλλο, προϊδέαζε για το τι θα γινόταν μόλις έφταναν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της κομισιόν και της τρόικας.
Εκεί που ενδεχομένως ένιωσαν μια κάποια έκπληξη οι κυβερνητικοί είναι με τον ωμό και επιτακτικό τρόπο με τον οποίο έθεσαν οι διεθνείς γκαουλάιτερ το θέμα της ιδιωτικοποίησης του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ενέργειας και του διαχωρισμού της παραγωγής από τη διανομή. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, αρνήθηκαν να ακούσουν ακόμη και τις ενστάσεις που προέβαλαν οι έλληνες επιχειρηματίες – οι οποίοι έχουν βάλει στο μάτι το «φιλέτο» της ΔΕΗ, δηλώνοντάς τους ξεκάθαρα ότι «δεν ήρθαμε εδώ για να προστατεύσουμε τα δικά σας συμφέροντα, ας την πάρουν οι ξένοι»!
Αυτή η πλευρά, ενδεχομένως, είναι και η μόνη που προκαλεί μια κάποια πραγματική δυσφορία στην κυβέρνηση, η οποία ασφαλώς δεν επιθυμεί να τα σπάσει με το ντόπιο κεφάλαιο. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ να προβάλει ορισμένη αντίσταση – με διπλό στόχο: αφενός, να αποτρέψει ένα σημαντικό πλήγμα για την κερδοφορία του ελληνικού κεφαλαίου και, αφετέρου, να πείσει τους εργαζόμενους ότι θα είναι καλύτερα γι’ αυτούς εάν δεχθούν το μικρότερο κακό – ήτοι, την πώλησή της σε Έλληνες.
Από την πλευρά της, η ΓΕΝΟΠ, για την ώρα τουλάχιστον, δηλώνει έτοιμη να δώσει σκληρό αγώνα. «Δεν μας ενδιαφέρει εάν θα συλληφθούμε και θα πάμε φυλακή. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μεγαλύτερη μάχη για τη διάσωση της ΔΕΗ», δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Ν. Φωτόπουλος. Θετική στάση – μόνο που η εμπειρία από τους κυβερνητικούς συναδέλφους του από άλλους χώρους δεν μας επιτρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως αισιόδοξοι ότι η ΓΕΝΟΠ είναι πραγματικά αποφασισμένη να δώσει και σε θέση να οργανώσει αυτόν το μεγάλο και σκληρό αγώνα