Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Η διπλωματία των πυρηνικών ενισχύει την Τουρκία

Οξύνεται η ένταση στις σχέσεις της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών με την Τεχεράνη, με την ΕΕ να υιοθετεί και αυτή, μετά τις ΗΠΑ, νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και τον ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ να προειδοποιεί ότι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες οι ΗΠΑ θα «χτυπήσουν» δύο κράτη της Μέσης Ανατολής.

ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΣΜΑ



 Οι εξελίξεις ευνοούν την Τουρκία, που κεφαλαιοποιεί την εμπλοκή της στο Ιράν και αναδεικνύεται σε επίσημο διαμεσολαβητή για την εκτόνωση της κρίσης, επιδιώκοντας να αναβαθμίσει το στρατηγικό της ρόλο στην περιοχή.
Ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, πραγματοποίησαν επισκέψεις αυτή την εβδομάδα στην Άγκυρα, από όπου εξήραν τη διαμεσολάβησή της. Μετά από συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Βεστερβέλε δήλωσε ότι η Γερμανία χαιρετίζει τις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας, αλλά και εκείνες της Βραζιλίας –με την οποία το Μάιο συμφώνησαν για ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου με την Τεχεράνη– που έχουν σκοπό να επηρεάσουν το Ιράν υπέρ των συνομιλιών.
Λίγες ώρες πριν την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, ο Βεστερβέλε είχε δηλώσει ότι είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να προσανατολιστεί η Τουρκία προς την Ευρώπη και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, παρόλο που χαρακτήρισε «πρόωρη» τη συζήτηση που άνοιξε ο Κάμερον, για ένταξή της. Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα παραμείνει ο ισχυρότερος υπερασπιστής της υποψηφιότητας της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ και για μεγαλύτερη επιρροή στην κορυφή της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται τη βοήθεια της Τουρκίας, προκειμένου οι πιέσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης να έχουν αποτέλεσμα.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησής του ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι ειρηνικό, ενώ η Άγκυρα είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα εφαρμόσει τις κυρώσεις που ψηφίστηκαν από τον ΟΗΕ κατά του Ιράν, και όχι αυτές που αποφασίστηκαν από συγκεκριμένες χώρες (ΕΕ, ΗΠΑ). «Το Ιράν διαβεβαίωσε ότι θα σταματήσει να εμπλουτίζει ουράνιο κατά 20% αν οι διεθνείς δυνάμεις συμφωνήσουν στην πρότασή του για ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου», τόνισε επιπλέον ο Νταβούτογλου.
Η Τεχεράνη έστειλε επιστολή στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) τη Δευτέρα, στην οποία ανέφερε ότι η χώρα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί τις λεπτομέρειες ανταλλαγής ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού με ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20%. Κάτι που δεν απέτρεψε τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Οι νέες κυρώσεις προστίθενται σε εκείνες που υιοθετήθηκαν στις 9 Ιουνίου από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και βάζουν στο στόχαστρο τη βιομηχανία φυσικού αερίου και πετρελαίου του Ιράν. Προβλέπουν την απαγόρευση οποιασδήποτε νέας επένδυσης, τεχνικής βοήθειας ή μεταφοράς τεχνολογιών, κυρίως για τη διύλιση πετρελαίου και την υγροποίηση φυσικού αερίου. Σε αυτό το κλίμα έντασης, ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, επικαλούμενος πληροφορίες των μυστικών του υπηρεσιών, δήλωσε ότι μέσα στους τρεις επόμενους μήνες οι ΗΠΑ θα «χτυπήσουν» δύο κράτη της Μέσης Ανατολής, τα οποία δεν κατονόμασε.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βανιαμίν Νετανάχιου είχε χαρακτηρίσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ως τη «μέγιστη τρομοκρατική απειλή», ενώ ο εκπρόσωπός του Μοσέ Γιάλομ έχει δηλώσει πως το Ισραήλ βελτιώνει τα στρατιωτικά του αντίμετρα, έναντι των τρομοκρατών και ότι δεν θα διστάσει να τα χρησιμοποιήσει είτε στη Γάζα είτε στο Λίβανο είτε ακόμη και στο Ιράν. Για την πιθανότητα ενός στρατιωτικού χτυπήματος των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν μίλησε πρόσφατα και ένας πρώην διευθυντής της CIA αλλά και ο Φιντέλ Κάστρο.