Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Νομιμοποιούνται τα κολέγια - μαϊμού!

Με το μοίρασμα των αδειών από το υπουργείο Παιδείας σε 30 κολέγια ολοκληρώθηκε η αναγνώριση και ενσωμάτωση των «μαγαζιών» αυτών στην ελληνική εκπαίδευση.





Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εμπαίζει διπλά όλο τον κόσμο της εκπαίδευσης και τη νεολαία:
Πρώτο, το «πράσινο φως» στους σχολάρχες σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 36/05 με Προεδρικό Διάταγμα στην ελληνική νομοθεσία, συνιστούν αντικειμενική και ταυτόχρονα από το παράθυρο κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Μπορεί να τα βάφτισαν ΚΕΜΕ (Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης) και όχι ΑΕΙ, αλλά τα πρώην κολέγια θα δίνουν «πτυχία» ισότιμα με αυτά των μητρικών τους ιδρυμάτων –ιδιωτικά και δημόσια– στο εξωτερικό, τα οποία βέβαια αναγνωρίζονται στη χώρα μας ως πανεπιστημιακά. Αυτό που δεν μπόρεσε να κατορθώσει η κυβέρνηση της ΝΔ με τη συνταγματική αναθεώρηση που ναυάγησε ύστερα από το μεγαλειώδες φοιτητικό και πανεπιστημιακό κίνημα του 2006-2007, η Άννα Διαμαντοπούλου το ανακοίνωσε σεŸ συνέντευξη Τύπου. Αναλόγως, το ύφος της ανακοίνωσης ήταν σαν να επρόκειτο για διευθέτηση πρακτικών εκκρεμοτήτων και όχι για κατάλυση συνταγματικών αρχών.
Δεύτερο, είναι απόλυτο ψέμα ότι μπαίνει τάξη στη μεταλυκειακή εκπαίδευση. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση έθεσε ρυθμιστικούς κανόνες στην επιχειρηματική κόντρα μεταξύ των σχολαρχών που ζητούσαν άδειες για τα καταστήματα - φραντσάιζ που διευθύνουν, αφήνοντας το ίδιο ανεξέλεγκτο το καθεστώς λειτουργίας των σχολών αυτών. Η Άννα Διαμαντοπούλου ξιφούλκισε εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης επειδή αδειοδότησε «στα τυφλά» και εν είδει ρουσφετιού 40 τέτοια κέντρα και τώρα, υποτίθεται ύστερα από εμβριθή μελέτη, έκρινε ότι έπρεπε να «κόψει» μόλις 10! Τι εξέτασαν οι αξιολογητές; Τις εγγυητικές επιστολές ύψους 500.000 ευρώ που κάθε «κολέγιο» υποχρεούταν να προσκομίσει. Τόσο φαίνεται ότι αποτιμάται για την κυβέρνηση η πανεπιστημιακή εκπαίδευση.