Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Επίσκεψη Παπανδρέου στη Σόφια με αιχμή τους αγωγούς ενέργειας

Βαθύ παρασκήνιο φαίνεται να έχουν οι ενδοβαλκανικές συμφωνίες στο ενεργειακό πεδίο. Η «επιδημία» για την προστασία του περιβάλλοντος που ήρθε πέραν του Ατλαντικού και φυσικά δεν αφορά στο περιβάλλον, φαίνεται να ενταφιάζει τον «ανατολικο-ορθόδοξο πετρελαιαγωγό», όπως έχει ονομαστεί το έργο λόγω της συμμετοχής της Ρωσίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.






Η συνάντηση Παπανδρέου και Μπόικο Μπόρισοφ πραγματοποιήθηκε μεσοβδόμαδα, ενώ είχαν ήδη προηγηθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες των δύο με τον Πούτιν. Ο έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν στο Ισραήλ όταν επικοινώνησε με το ρώσο ηγέτη. Τις κατευθύνσεις και τις επαφές του εκεί τις είχε ετοιμάσει από πριν ο γνωστός πλέον Άλεξ Ρόντος.
Βασική προτεραιότητα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών ήταν η προώθηση των μεγάλων ενεργειακών σχεδίων, δηλαδή των αγωγών μεταφοράς ενέργειας. Ο Γ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε πως υπάρχει ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς, ωστόσο επιθυμία του είναι να τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος, συμπίπτοντας πλήρως με τις αιτιάσεις της βουλγαρικής κυβέρνησης, που από πολλές πλευρές ερμηνεύονται ως σκηνοθετημένες.
Από τις ομιλίες και τις συμφωνίες που υπογράφηκαν, προκύπτει ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα συνεργαστούν στενά για την υλοποίηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Σάουθ Στριμ και του αγωγού TGI (Τουρκίας - Ελλάδα - Ιταλία). Όσον αφορά το έργο της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, προς το παρόν παγώνει.
Σε ό,τι αφορά στις διμερείς σχέσεις ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Οι σημερινές καλές σχέσεις των δύο χωρών είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και ευρύτερα, θα έλεγα, στην Ευρώπη». Ο κ. Μπορίσοφ ανταπέδωσε τα καλά λόγια: «Στηρίξαμε την Ελλάδα όταν διαπραγματευόταν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Πιστεύω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός της Ευρώπης»! Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Τρουντ, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το αν υποχωρεί ο σοσιαλισμός: «Ο σοσιαλισμός δεν υποχωρεί. Αντίθετα, οι προοδευτικές αξίες, όπως είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, οι ίσες δυνατότητες και τα δικαιώματα των πολιτών, ποτέ δεν ήταν σε τόσο υψηλό επίπεδο. Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 ήταν απλώς ένας συναγερμός, σαν να σας ξυπνάει το πρωί το ξυπνητήρι». Και μετά ξυπνήσαμε...