Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΟΥΤΟΠΙΑ με αφιέρωμα στο λαϊκό πολιτισμό

Τεύχος 90


Κυκλοφόρησε το τεύχος 90 (Μάιος - Ιούνιος) του περιοδικού Ουτοπία, αφιερωμένο στις όψεις του λαϊκού πολιτισμού. Το αφιέρωμα διερευνά τον τρόπο ύπαρξης (ή ανυπαρξίας) του λαϊκού στις μέρες μας, τα πιθανά στοιχεία ετερολογίας του, καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις που μπορούν να μετατρέψουν αυτή τη δυνάμει ετερολογία σε συνειδητή και συγκροτημένη ετεροπραξία.





Κι όλα αυτά σε μια εποχή που ο καπιταλισμός σαρώνει εμπειρίες, κοσμοαντιλήψεις, αφηγήσεις, συνολικά μορφές πολιτισμού των προκαπιταλιστικών κοινωνιών, μετατρέποντάς τες σε ακίνδυνο φολκλόρ και αφαιρώντας τους τα στοιχεία ριζοσπαστισμού που είχαν ως συστατικό στοιχείο. Συνεπώς, η μελέτη του λαϊκού πολιτισμού σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι περιττή πολυτέλεια αντίθετα έχει ιδιαίτερο νόημα όταν γίνεται από τη σκοπιά της ανάδειξης των βιώσιμων στοιχείων του και της ενσωμάτωσης τους στο πολιτισμικό γίγνεσθαι.
Το τεύχος περιλαμβάνει: τη μελέτη του Μπαχτίν για το «Συμποτικό γεύμα στον Rabelais», σχολιασμένη από τον Β. Αλεξίου και τον Φ. Τερζάκη, την αναφορά στους «φτωχούς πολίτες» του σωκρατικού Ευθύδημου, από την Ε. Ντάτση, τη μελέτη του Ε. Καψωμένου για το κρητικό «ριζίτικο» τραγούδι, το άρθρο του Π. Παπακωνσταντίνου με θέμα «Λαϊκισμός και εργατική ηγεμονία», την άποψη του Γκράμσι για το φολκλόρ (Χρυσούλα Μητσοπούλου). Επίσης, το άρθρο του Χρ. Δερμεντζόπουλου για τον ελληνικό λαϊκό κινηματογράφο και το άρθρο του Π. Μαρτινίδη με θέμα «Λαϊκότητα και παραλογοτεχνία». Τέλος το κείμενο της Γ. Πατερίδου, που αναφέρεται στην περίπτωση του Γιώργου Ιωάννου, καθώς και τη μελέτη του Δ. Ελευθεράτου, με τίτλο «Ποδόσφαιρο: το περικυκλωμένο “μπαλέτο της εργατικής τάξης”».
Ωστόσο η Ουτοπία, περιοδικό «θεωρίας και πολιτισμού», περιλαμβάνει πάντοτε και κείμενα που σχολιάζουν κριτικά την τρέχουσα πραγματικότητα. Συγκεκριμένα: η Κατερίνα Κιτίδη σχολιάζει, με βάση την προσωπική της εμπειρία, την απόπειρα του «Στόλου της Ελευθερίας» να μεταφέρει βοήθεια στη Γάζα και τη βάρβαρη επίθεση του Ισραήλ. Επίσης σχολιάζεται η πολιτική και κοινωνική κατάσταση της Τουρκίας, υπό το φως των αντιδράσεων της τουρκικής κυβέρνησης στην ισραηλινή επίθεση. Το άρθρο του Λ. Βατικιώτη αναφέρεται στην παρατεταμένη ύφεση στην Ευρώπη εξαιτίας του ευρώ. Τέλος ο Δ. Σαραφιανός, επ'αφορμή τις παραβιάσεις διατάξεων του Συντάγματος, θέτει το ερώτημα: Ποιός και γιατί αμφισβητεί το Σϋνταγμα.