Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΣΥΡΙΖΑ-Ανανεωτική Αριστερά: Η πολύ ενότητα διχάζει

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς και φιλόδοξους λύτες εξελίσσεται η κατάρτιση των υποψηφιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Συνασπισμός, «Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης», ΣΥΡΙΖΑ και Αλέκος Αλαβάνος διαμορφώνουν ένα μωσαϊκό αλληλοσυγκρουόμενων απόψεων και τακτικών ελιγμών που ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς η ονοματολογία έχει ανάψει για τα καλά, την ίδια ώρα που στο κάδρο μπαίνει σαν σφήνα η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο λεγόμενος σοσιαλιστικός χώρος από τους διαγραμμένους του ΠΑΣΟΚ. Όλοι μιλούν για ενότητα και ευρύτερες συσπειρώσεις, στην πραγματικότητα όμως διεξάγεται ένας χαμηλής έντασης «πόλεμος» για την επικράτηση των υποψηφίων, αφήνοντας εκτός συζήτησης πολιτικά ζητήματα πέραν του μνημονίου και της αυτονόητης απόρριψής του.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ



Επισήμως, ο Συνασπισμός δηλώνει ότι θα στηρίξει υποψηφιότητες που συμβολίζουν την αντίρρηση στο μνημόνιο, το ΔΝΤ και την κυβερνητική πολιτική. Η θέση αυτή βάζει στη συζήτηση ένα τόξο δυνάμεων από τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τους Οικολόγους Πράσινους και διαφωνούντες από το ΠΑΣΟΚ. Ακόμα ο Συνασπισμός τάσσεται υπέρ προσώπων που ξεπερνούν τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη απευθυνθεί στην ανεξάρτητη βουλευτή Σοφία Σακοράφα για να ηγηθεί του ψηφοδελτίου της περιφέρειας Αττικής, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμα επίσημες ανακοινώσεις, καθώς όλες οι πλευρές τηρούν στάση αναμονής. Το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Αλέκου Αλαβάνου για την Αττική, ο Συνασπισμός το απορρίπτει κατηγορηματικά. Με δηλώσεις τους κορυφαία στελέχη του Συνασπισμού την προηγούμενη εβδομάδα κατέστησαν σαφές ότι δεν θα υποστηριχθεί ο παλιός πρόεδρος. Άφησαν μάλιστα αιχμές ότι οι δημόσιες παρεμβάσεις του γίνονται για να «κάψουν» τον επίσημο σχεδιασμό. Όσο για την πιθανότητα συνεργασίας του Συνασπισμού με τη Δημοκρατική Αριστερά, ο Πάνος Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, είπε στο Πριν ότι «εκ των πραγμάτων και από τα δείγματα γραφής που έχουμε μέχρι σήμερα, το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται».
Η συμφωνία μέχρι στιγμής στο ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνει ονόματα, παρά μόνο κριτήρια. Πρώτο, υποψηφιότητες κατά του μνημονίου και σε αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική. Δεύτερο, αυτοδιοικητικά σχήματα που να υπερβαίνουν το ΣΥΡΙΖΑ. Η πληροφορία του Πριν ότι σε πολλούς δήμους και περιφέρειες θα επιλεγεί το μοντέλο των «ανεξάρτητων» σχημάτων με διακριτική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται από στέλεχος της Γραμματείας του σχήματος. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, τα παλιά σχήματα που στήριζε ο Συνασπισμός θα δώσουν τη θέση τους σε «επιτροπές αγώνα» στις συνοικίες, ενώ δεν θα ακολουθηθεί η γνωστή διαδικασία επίσημης στήριξης.
Στη συζήτηση αυτή διά της σιωπής του παρενέβη καταλυτικά ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος αρνείται πεισματικά να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στην περιφέρεια Αττικής, συντηρώντας τη σχετική φιλολογία περί της καθόδου του και ταράζοντας τις μέχρι τώρα ισορροπίες που είχαν επιτευχθεί. Επίσημα πάντως, το «Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης» δεν έχει προτείνει τον Α. Αλαβάνο, μολονότι όπως είπε στο Πριν ο Αντώνης Νταβανέλλος, θεωρείται -από τις συνιστώσες που το αποτελούν- ιδανική η υποψηφιότητά του.
Το παζλ ανακατεύεται περισσότερο από τη στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Μολονότι το νέο κόμμα του Φώτη Κουβέλη έχει ρητά δηλώσει ότι οι δημοτικές εκλογές δεν αποτελούν πεδίο της κεντρικής πολιτικής και ότι θα επιλέξει με αυτοδικοικητικά μόνο κριτήρια τους υποψηφίους που θα στηρίξει, με δηλώσεις του στο Πριν, ο εκπρόσωπος Τύπου Θόδωρος Μαργαρίτης τοποθετήθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Σακοράφα. Το ενδεχόμενο κοινής καθόδου ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατικής Αριστεράς στην Αττική λοιπόν δεν είναι μακρινό, παρόλο που ΣΥΡΙΖΑ και Συνασπισμός μέχρι στιγμής τοποθετούνται αρνητικά.
Όποιο από τα παραπάνω σενάρια και σχέδια και αν επικρατήσει μέχρι το τέλος Αυγούστου, ημερομηνία που θεωρείται καταληκτική για τις συζητήσεις, γεγονός παραμένει ότι το τραπέζι γεμίζει με υποψήφιες προσωπικότητες, όχι όμως και από πολιτικές θέσεις. Το κορυφαίο ζήτημα του σχεδίου Καλλικράτης και η στάση προσώπων και σχημάτων απέναντί του δεν περιλαμβάνεται σε κανένο κριτήριο επιλογής. Το ίδιο ισχύει και για άλλα μείζονος σημασίας θέματα: Ευρωπαϊκή Ένωση και ευρώ, προοπτική των αγώνων, εργατικό κίνημα και ΓΣΕΕ. Η αντιπαράθεση γίνεται τελικά μόνο γύρω από πρόσωπα που συμβολίζουν, ενώνουν ή χωρίζουν.