Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΠΕΡΙσκόπιο

Μια έκπληξη περίμενε τους αμερικανούς οικονομολόγους που περίμεναν με αγωνία την Παρασκευή τα στοιχεία για την πορεία της ανεργίας. Το ενδιαφέρον τους ήταν έντονο δεδομένου ότι η αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο ξεπέρασε τις προσδοκίες και η οικονομία μεγεθύνθηκε κατά 2,5%, όταν το προηγούμενο τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 1,7% και το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 3,7%. Να μην υποχωρήσει και η ανεργία επιτέλους, σκέφτονταν; Μέχρι που είδαν τα μεγέθη: Πάνω από 15 εκατ. άτομα άνεργοι, εκ των οποίων 6,3 εκατ. για περισσότερους από 6 μήνες και το ποσοστό στο 9,8%! Αμετακίνητο! Ποιος νοιάζεται μετά για την αύξηση του ΑΕΠ;




Στην αγκαλιά των ΗΠΑ

Σε επίδειξη ισχύος έναντι της Βορείου Κορέας προχωρούν ΗΠΑ και Ιαπωνία, με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούν ανατολικά του νησιού Οκινάουα. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν διεξάγει στην ιστορία τους, οι οποίες λαμβάνουν χώρα λίγες μέρες μετά από κοινά γυμνάσια ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας. Αν και ο κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος στην περιοχή είναι ελάχιστος, οι ασκήσεις κρατούν τα βλέμματα του πλανήτη στραμμένα επάνω της, μετά το θερμό επεισόδιο που σημειώθηκε όταν το βορειοκορεατικό πυροβολικό έβαλε εναντίον ενός μικρού νοτιοκορεατικού νησιού, προκαλώντας τον θάνατο 4 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 17. Την Παρασκευή, ο νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών απείλησε ότι θα χρησιμοποιήσει βομβαρδιστικά για να πλήξει την Πιονγιάνγκ «αν υπάρξουν κι άλλες προκλήσεις», ενώ η Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε τη Βόρεια Κορέα «άμεση απειλή για την περιοχή».

Αδειάζουν τον Αμπάς

Με τη διάλυση την Παλαιστινιακής Αρχής απείλησε ο επικεφαλής της, Μαχμούντ Αμπάς, αν δεν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ και αν η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος. Εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης, οδηγώντας σε αδιέξοδο τις ειρηνευτικές συνομιλίες, «δεν μπορώ να παραμείνω πρόεδρος μίας Αρχής που δεν υπάρχει» δήλωσε σε συνέντευξή του ο Μ. Αμπάς. Την περασμένη Δευτέρα, το δημοτικό συμβούλιο της Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε ένα σχέδιο ανάπλασης στο Γκίλο, μια συνοικίας κοντά στην παλαιστινιακή πόλη της Βηθλεέμ, το οποίο περιλαμβάνει την ανέγερση 130 νέων κατοικιών.

Πιέζουν τη Ρωσία

Σε νέο κυνήγι των εξοπλισμών θα αναγκαστεί να καταφύγει η Μόσχα, εάν οι ΗΠΑ δεν επικυρώσουν τη συνθήκη για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο Μπάρακ Ομπάμα επιθυμεί την επικύρωση της συνθήκης, που προβλέπει τον περιορισμό των στρατηγικών κεφαλών σε 1.550 και των εκτοξευτών τους το πολύ σε 700, όμως το Κογκρέσο αποδεικνύεται επιφυλακτικό. Ο Β. Πούτιν, λοιπόν, ασκεί πιέσεις, προκειμένου να καμφθεί η αντίσταση, κυρίως των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι αντιτείνουν πως το Κρεμλίνο ήδη από την άνοιξη έχει εγκαταστήσει πυρηνικές κεφαλές μικρού βεληνεκούς σε μονάδες κοντά στο έδαφος χωρών του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για πληροφορίες από δημοσίευμα της Ουόλ Στριτ Τζέρναλ, τις οποίες έχει διαψεύσει κατηγορηματικά η ρωσική πλευρά. Ο ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ έχει διαμηνύσει, πάντως, πως «είτε θα επιτευχθεί συμφωνία για την αντιπυραυλική ασπίδα στα επόμενα δέκα χρόνια και θα δημιουργηθεί ένας συνολικός κοινός μηχανισμός συνεργασίας είτε η Μόσχα θα αποφασίσει την εγκατάσταση νέων επιθετικών μέσων». Μάλιστα, στη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΑΣΕ, που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα στο Καζαχστάν, ο πρόεδρος Μεντβέντεφ αναχώρησε νωρίτερα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του, γιατί δεν υιοθετήθηκαν πρακτικά βήματα για την προώθηση των ρωσικών ιδεών για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη.

Ξανάρθε ο Φράνκο;

Στο στρατό ανέθεσε η ισπανική κυβέρνηση τη διασφάλιση του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, μετά από αιφνιδιαστική απεργία των ελεγκτών. Την Παρασκευή το απόγευμα, οι ελεγκτές ξεκίνησαν μαζικά να ζητούν αναρρωτική άδεια και να εγκαταλείπουν τα πόστα τους, κλείνοντας ουσιαστικά τον ισπανικό εναέριο χώρο, με εξαίρεση την Ανδαλουσία. Για έξι ώρες, στα αεροδρόμια επικράτησε απόλυτο χάος και η κυβέρνηση ανέθεσε στο υπουργείο Άμυνας τον έλεγχο, την οργάνωση, το σχεδιασμό και την επίβλεψη των πτήσεων. Οι ελεγκτές, που βρίσκονται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας τους, αντιδρούν στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της διαχειριστική τους αρχής. Το πρωί του Σαββάτου, το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίαζε για να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αυτό συνεπάγεται ότι όποιος ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας δεν παρουσιαστεί στη θέση του απειλείται με φυλάκιση έως και 10 ετών. Ανεξαρτήτως πάντως από την έκβαση της συγκεκριμένης κινητοποίησης, οι ελεγκτές σχεδιάζουν περαιτέρω εκδηλώσεις διαμαρτυρίας την περίοδο των εορτών, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

0 Τοποθετησεις: