Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ με απεργίες και διακλαδικές συνελεύσεις μάχονται ενάντια στην επιβολή ατομικών συμβάσεων

Απεργίες, διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις έξω από εκδοτικά συγκροτήματα, διακλαδικές συνελεύσεις βάσης και μαζική αποδοκιμασία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας του κλάδου συνθέτουν το εκρηκτικό σκηνικό στα μέσα ενημέρωσης, ενώ η εργοδοτική επίθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τα «πυρά» των εκδοτών εστιάζονται στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, στην επιβολή ατομικών, ενώ συνεχίζονται οι απολύσεις, τα λουκέτα εντύπων, κι όλα αυτά συνοδευόμενα από ένα όργιο εργοδοτικής τρομοκρατίας και εκβιασμών.



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ





Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 24ωρη απεργία όλων των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, ενώ πάνω από 2.500 διαδηλωτές πορεύτηκαν από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, στη Βουλή, κι από 'κει στο υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Π. Σόμπολος δεν τόλμησε να ανέβει στο βήμα, καθώς ο κόσμος «έβραζε» κατά της προδοτικής στάσης της ΕΣΗΕΑ, η οποία, τις ημέρες πριν τη Δευτέρα, όταν και θα έληγε η «διορία» του Σκάι για τις ατομικές συμβάσεις, «σφύριζε αδιάφορα», μην κηρύσσοντας απεργία στον όμιλο. Έτσι, οι εργαζόμενοι που αντιστέκονταν βρέθηκαν μόνοι κι ακάλυπτοι μπροστά στον εργοδοτικό εκβιασμό των απολύσεων, και η πλειοψηφία τους σύρθηκε ακόμα και με δάκρυα σε υπογραφή. Ήταν αναπόφευκτο λοιπόν οι ίδιοι οι απεργοί να πάρουν τη συγκέντρωση στα χέρια τους. Στο βήμα βρέθηκαν καταχειροκροτούμενοι, οι εκπρόσωποι των απολυμένων της Απογευματινής, των απεργών του ΔΟΛ, των ανυπότακτων εργαζόμενων του Σκάι που δεν υπέγραψαν το... μνημόνιο Αλαφούζου κ.ά. «Ανυπακοή, απεργία γενική» ήταν το σύνθημα που δονούσε το κέντρο της Αθήνας και η πορεία, αφού έφτασε στο υπουργείο Οικονομίας, κατέληξε μετά από κάλεσμα της διακλαδικής πρωτοβουλίας στα ΜΜΕ και 20 εκπρόσωπων στο μεικτό της ΕΣΗΕΑ σε μεγάλη συνέλευση στην ΕΣΗΕΑ, με πάνω από 300 εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων.
Η εργοδοσία συνεχίζοντας, ωστόσο, την ολομέτωπη επίθεση, την επομένη της απεργίας στο ΔΟΛ ανακοίνωσε 28 νέες απολύσεις, ανάμεσά τους και το πιο αγωνιστικό κομμάτι του συγκροτήματος. Αυτή η ενέργεια όμως δεν έμεινε αναπάντητη. Άμεσα, οι εργαζόμενοι στο Βήμα «κατέλαβαν» την είσοδο του μεγάρου του ΔΟΛ και μαζί με δεκάδες άλλους εργαζόμενους από τον όμιλο, από άλλα ΜΜΕ και από το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, οργάνωσαν μια «διαρκή γενική συνέλευση» διατρανώνοντας την αποφασιστικότητα τους να ξανανέβουν για δουλειά όλοι μαζί. Αυτή η δυναμική απάντηση πίεσε αφόρητα τη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ, που αποφάσισε 48ωρη απεργία στο Βήμα, με στόχο να μη βγει το κυριακάτικο φύλλο, προοπτική που τελικά ανάγκασε τον Ψυχάρη σε οπισθοχώρηση και ανάκληση των απολύσεων που είχε ανακοινώσει νωρίτερα, μέχρι νεωτέρας...
Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι του Σκάι έδιναν μαθήματα ήθους και αξιοπρέπειας. Όταν πήγε ο Γ. Αλαφούζος να τους... ευχαριστήσει για τη μείωση των αποδοχών τους που συνέβαλε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου κατά 8 εκατ. ευρώ, οι 25 εργαζόμενοι που αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις του χάλασαν τη φιέστα. Ανακοίνωσαν ότι συγκροτούν ταμείο αλληλοβοήθειας των εργαζομένων και τα χρήματα θα προέλθουν αναλογικά από τους μισθούς των εργαζομένων που αρνήθηκαν να υπογράψουν και θα είναι διαθέσιμα είτε για συναδέλφους τους που λόγω των περικοπών θα αντιμετωπίσουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης είτε για τυχόν απολυμένους. Αποτέλεσμα ήταν ο Αλαφούζος να γίνει έξαλλος και να εγκαταλείψει άρον άρον την αίθουσα.
Μετά και από την απόφαση της μαζικής διακλαδικής συνέλευσης της Τρίτης για συνελεύσεις εργαζομένων σε όλα τα έντυπα, και τη συζήτηση της πρότασης για 48ωρη απεργία 10 και 11/12, ώστε να μη βγουν κυριακάτικα φύλλα στα περίπτερα, με απεργιακή περιφρούρηση, σημαντικές αποφάσεις έβγαλαν οι συνελεύσεις σε Έθνος, Καθημερινή, Ημερησία, Ελευθεροτυπία κ.ά. Συγκεκριμένα, στο Έθνος οι εργαζόμενοι είπαν όχι στις απολύσεις (στον Πήγασο έχουν ήδη ανέλθει σε 200!), απαίτησαν την άμεση ανάκλησή τους και υπερψήφισαν την πρόταση για την υλοποίηση της απόφασης της 48ωρης απεργίας, με πλήρη περιφρούρηση, ώστε να μη βγουν κυριακάτικα φύλλα, αλλά και με στοχευμένες απεργίες όπου και όποτε χρειαστεί, για την προάσπιση των θέσεων εργασίας και για την υπογραφή γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, σε κοινό μέτωπο με όλους τους άλλους έλληνες εργαζόμενους. Στην Καθημερινή, η συνέλευση κατήγγειλε την απόλυση 10 εργαζόμενων στις αγγλόφωνες εκδόσεις της εφημερίδας, και την πρακτική παραβίασης των συμβάσεων με μειώσεις μισθών και επανέφεραν το αίτημα υπογραφής ικανοποιητικής ΣΣΕ στα ΜΜΕ.
Έλαχε ο κλήρος στους εργαζόμενους στη βιομηχανία πλύσης εγκεφάλων των ΜΜΕ να δοκιμάσουν πρώτοι στο πετσί τους την κατάργηση των συμβάσεων και την εξατομικευμένη ταπείνωση. Οι μικροί και μεγάλοι αγώνες που δίνουν, σηματοδοτούν τη δυνατότητα ανατροπής της επίθεσης, αλλά και την ανάγκη να συγκροτηθούν νέα όργανα εργατικής πολιτικής ενάντια στα σημερινά υποτακτικά σωματεία του χώρου και ο ίδιος ο κόσμος της εργασίας να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή...

0 Τοποθετησεις: