Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

«Σε ευχαριστώ, Ουισκόνσιν»


«Λεφτά υπάρχουν». Αυτό είναι το λαϊτ μοτίφ της ομιλίας που εκφώνησε ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ, στις 5 Μαρτίου στη Μάντισον, την πρωτεύουσα του Ουισκόνσιν, μπροστά σε ένα πλήθος απεργών και διαμαρτυρόμενων εργαζομένων ενάντια στα σχέδια του νέου ρεπουμπλικανού κυβερνήτη να xτυπήσει αποφασιστικά τα συνδικάτα. Όμως η ομοιότητα με την περιβόητη προεκλογική διαβεβαίωση του Γιώργου Παπανδρέου σταματά εδώ. Ο γνωστός σκηνοθέτης εξήγησε πως ο ισχυρισμός ότι η Αμερική δεν έχει χρήματα είναι ένα τερατώδες ψέμα, ανάλογο με το ψέμα περί της ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. «Η χώρα μας έχει πλούτο, μόνο που η μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία τον μετέφερε από τους εργαζόμενους στις τράπεζες και σε μια χούφτα μεγιστάνες», τόνισε ο Μουρ και συνέχισε:

«Σε αντίθεση με ό,τι η εξουσία θέλει να σας κάνει να πιστέψετε, ώστε να χάσετε τη σύνταξή σας, να δεχτείτε περικοπές στο μισθό σας και να βολευτείτε με μια ζωή σαν και αυτήν των προπαππούδων σας, η Αμερική δεν έχει μείνει πανί με πανί. Η χώρα κολυμπά στο χρήμα. Απλώς αυτός ο πλούτος δεν βρίσκεται στα δικά σας χέρια.




 ΜΑΪΚΛ ΜΟΥΡ
 Απόδοση Μαριάννα Τζιαντζή 



Σήμερα 400 Αμερικανοί είναι πλουσιότεροι από το μισό αμερικανικό πληθυσμό, από 155 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτοί οι εξωφρενικά πλούσιοι 400 άνθρωποι επωφελήθηκαν από τα τρισεκατομμύρια δολάρια που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι για τη διάσωση των τραπεζών το 2008. Όποιος δεν αναγνωρίζει ότι αυτό ήταν ένα οικονομικό πραξικόπημα, απλώς κοροϊδεύει τον εαυτό του.
Λεφτά υπάρχουν. Πολλά λεφτά. Απλώς η εξουσία τα έχει διοχετεύσει σε ένα βαθύ πηγάδι στα φρουρούμενα μέγαρα των πλουσίων. Εκείνοι ξέρουν ότι έχουν διαπράξει εγκλήματα σε βάρος του λαού και ότι κάποια μέρα ο λαός θα ζητήσει μερίδιο από αυτό τον πλούτο που κάποτε ήταν δικός του. Έτσι, έχουν εξαγοράσει εκατοντάδες πολιτικούς σε όλη τη χώρα, ώστε να μην ξεσηκωθεί ο λαός.
Ταυτόχρονα, ελέγχουν το μήνυμα. Καθώς κατέχουν τα περισσότερα ΜΜΕ, έχουν πουλήσει σε πολλούς φτωχούς Αμερικανούς τη δική τους εκδοχή του Αμερικανικού Ονείρου. Η εντολή είναι σαφής: κάτω το κεφάλι, μην ταρακουνάς το σκάφος και φρόντισε να ψηφίσεις το κόμμα που προστατεύει τους πλούσιους, ένας από τους οποίους μπορείς κι εσύ κάποια μέρα να γίνεις.
Με το Ουισκόνσιν όλα άλλαξαν. Τώρα τρέμει η γη κάτω από τα πόδια εκείνων που έχουν την εξουσία. Το μήνυμά σας έχει συνεπάρει ανθρώπους και στις 50 πολιτείες μας και το μήνυμά αυτό είναι: Θα τα καταφέρουμε!

Σ’ ευχαριστώ, Ουισκόνσιν. Εδώ και τρεις βδομάδες στέκεις ορθό μες στο χιόνι, κοιμάσαι κατάχαμα και στέλνεις το μήνυμα ότι η Μάντισον είναι μόνο η αρχή. Οι άπληστοι πλούσιοι άπλωσαν πολύ μακριά το χέρι τους. Δεν τους φτάνουν τα όσα λήστεψαν από το κρατικό θησαυροφυλάκιο, δεν τους αρκεί να βάζουν λουκέτο στις επιχειρήσεις και να τις μεταφέρουν στο εξωτερικό για να εκμεταλλευτούν τους φτωχούς άλλων χωρών. Θέλουν κάτι παραπάνω. Θέλουν την ψυχή μας, θέλουν να μας στερήσουν από τα αναγκαία, θέλουν να μας απογυμνώσουν από την αξιοπρέπειά μας. Θέλουν να καταργήσουν το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης, θέλουν να το βουλώσουμε και να μη μπορούμε να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι με αυτούς και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα.
Και αυτό, φίλοι μου, είναι το λάθος τους. Προσπαθώντας να μας εξαθλιώσουν, γέννησαν ένα κίνημα που τώρα παίρνει τις διαστάσεις μιας μαζικής, ειρηνικής εξέγερσης σε όλη τη χώρα. Όλοι ξέραμε ότι κάποια μέρα θα φτάναμε στο σημείο θραύσης και αυτό το σημείο το κρατάμε τώρα στα χέρια μας».
Την Τετάρτη ο νόμος πέρασε, με σημαντικές τροποποιήσεις. Η αντίσταση όμως συνεχίζεται…