Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Όλη η Ελλάδα στο πόδι ενάντια στη Μέρκελ


Η ηγεμόνας της ΕΕ έρχεται να …επιθεωρήσει την κυβέρνηση Σαμαρά

Εξω η Μέρκελ» ήταν η αυθόρμητη σκέψη στο άκουσμα της είδησης ότι η καγκελάριος της Γερμανίας έρχεται την Τρίτη για να δει τον Σαμαρά. Είναι πρόκληση για τον λαό που υποφέρει η επίσκεψη του βασικού εκφραστή της πολιτικής των μνημονίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έχει προκαλέσει έναν πραγματικό συναγερμό για τη διοργάνωση συλλαλητηρίων στην Αθήνα και σε κάθε πόλη της χώρας.

                                                        (Ημέρες του 1999)


του Γιώργου Κρεασίδη


Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο κάλεσμά της τονίζει πως «η Γερμανίδα καγκελάριος είναι ανεπιθύμητη. Επικεφαλής μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης, που με πρόσχημα το χρέος και εργαλείο τα μνημόνια, μετατρέπει τους εργαζόμενους της Ευρώπης σε δούλους του γερμανικού και ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Εκπροσωπεί μια Ευρώπη που ενώνεται ενάντια στους εργαζόμενους και συμμετέχει στην πολεμική εκστρατεία των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ ενάντια στους λαούς του πλανήτη για να κερδίσουν αγορές και πλουτοπαραγωγικές πηγές οι πολυεθνικές. Η επίσκεψη έρχεται να συμβολίσει τη συμμαχία του ελληνικού κεφαλαίου με τις τράπεζες και τους καπιταλιστές της Ευρώπης στο πλαίσιο της ΕΕ». Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τον λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία «να οργανώσουν και να συμμετέχουν στην Αθήνα και σε κάθε πόλη μαζικές μαχητικές διαδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψη Μέρκελ, ενάντια στα μνημόνια και την ΕΕ της φτώχειας, του φασισμού, του ρατσισμού και του πολέμου».

Η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή της «υποστηρίζει αποφασιστικά τις κινητοποιήσεις “υποδοχής” της κ. Μέρκελ», ενώ «καλεί τον κόσμο του, όλους τους ανθρώπους που πλήττονται από την αντιλαϊκή και καταστροφική πολιτική κυβέρνησης - τρόικας, να βγουν στους δρόμους και τις πλατείες. Να μην περάσουν τα μέτρα, να ανατραπεί η πολιτική των μνημονίων, να φύγει η κυβέρνηση της καταστροφής».
Η γραμματέας του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα καλεί τον εργαζόμενο λαό να διαδηλώσει την Τρίτη εναντίον της κυβέρνησης Σαμαρά και της Μέρκελ. Τόνισε πως «σκοπός αυτής της επίσκεψης είναι να συνδράμει την κυβέρνηση για να ασκήσει το μέγιστο δυνατό εκβιασμό και τον εκφοβισμό κατά του λαού, ώστε να βάλει κυριολεκτικά φίμωτρο απέναντι στα νέα σφαγιαστικά μέτρα που έρχονται».

Καλέσματα αγωνιστικής κινητοποίησης έχουν εκδώσει επίσης το ΚΚΕ(μ-λ) και άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Δυναμική αναμένεται η κινητοποίηση των πρωτοβάθμιων σωματείων των εργαζομένων, ενώ η ΕΑΑΚ πρωτοστατεί στην οργάνωση της μαζικής παρουσίας των φοιτητικών συλλόγων στις διαδηλώσεις.

Στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, στη 1 μ.μ. από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, με παράλληλη στάση εργασίας 12 - 3 μ.μ., ενώ το ΠΑΜΕ καλεί στην Ομόνοια στη 1 μ.μ.

Η επίσκεψη Μέρκελ έρχεται να δώσει ένα στήριγμα στον Σαμαρά και τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για να περάσει το εφιαλτικό πακέτο αντιλαϊκών μέτρων ενάντια σε έναν λαό τσακισμένο από το πλιάτσικο των μνημονίων. Στις πρώτες 100 μέρες της αποδείχτηκε πως η «επαναδιαπραγμάτευση» ήταν πολιτική απάτη. Είναι άλλη μια σκληρή μνημονιακή κυβέρνηση, με ιστορικές ευθύνες για το πισωγύρισμα που φέρνουν οι ακροδεξιές πρακτικές και ο αυταρχισμός της.

Το σωσίβιο της Μέρκελ στον Σαμαρά μάλλον θα αποδειχτεί θηλιά, αφού για την κοινωνία ταυτίζεται με την κοινωνικά βάρβαρη πολιτική των μνημονίων σε όλη την ΕΕ. Σαν μπούμερανγκ λειτουργεί η εικόνα του Σαμαρά που σαν νέος Φον Δημητράκης παίρνει πρωτοφανή μέτρα καταστολής ενόψει της επίσκεψης, ενώ γλείφει τη γερμανική κυβέρνηση με δηλώσεις όπως «η Μέρκελ είναι φίλη μας». Κατάντησαν να στείλουν στο πάρτι της πρεσβείας για την επανένωση της Γερμανίας τη φιλαρμονική των μαρτυρικών Καλαβρύτων που έκαψαν οι ναζί.

Η Μέρκελ φέρνει την απαίτηση να ψηφιστούν τα επώδυνα μέτρα του τρίτου Μνημονίου, με αντάλλαγμα δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας χωρίς αντίκρισμα. Αυτά βέβαια στα φανερά, γιατί είναι προφανές ότι πίσω από τις πόρτες η Μέρκελ θα ζητήσει εγγυήσεις για τη συνέχεια των μνημονίων με νέα μέτρα, όπως η μετατροπή της Ελλάδας σε ΕΟΖ κ.ο.κ. Έρχεται επίσης να εξασφαλίσει και τα ιδιαίτερα γερμανικά συμφέροντα, να κλειδώσει αυτά που προετοιμάζουν οι μόνιμοι Γερμανοί απεσταλμένοι στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Φούχτελ και ο Ράιχενμπαχ της λεγόμενης «τασκ φορς».

«Έξω η Μέρκελ» που εκπροσωπεί τα μνημόνια και την τρόικα, την επίθεση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου που οργανώνεται από την ΕΕ και μετατρέπει την Ευρώπη σε ένα οικονομικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μια επίθεση όπου τον τόνο δίνει η ηγεμονία του γερμανικού κεφαλαίου. Αφού επέβαλε τη ραγδαία φτωχοποίηση των εργαζομένων στη Γερμανία, εξάγει το μοντέλο της κοινωνικής καταστροφής ενώνοντας τις αστικές τάξεις της Ευρώπης σε μια γραμμή που ρίχνει το κόστος της κρίσης στους εργαζόμενους. Εξάλλου και η χιτλερική Γερμανία πρώτα τσάκισε το γερμανικό λαό προτού εξαπολύσει το ναζιστικό όλεθρο.

«Έξω η Μέρκελ» που εγγυάται τη συμμαχία του ελληνικού κεφαλαίου με το ευρωπαϊκό και το βοηθά να αντέξει στην κρίση σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας. Έστω και αν το τίμημα είναι πως αναγκάζεται να δώσει μεγάλο μερίδιο στο γερμανικό και ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Έστω και αν για να συνεχίσει να κυβερνά εκχωρεί εξουσίες στη χούντα της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.

«Έξω η Μέρκελ» που εκφράζει την πρόθεση του γερμανικού ιμπεριαλισμού να πατήσει πόδι στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου που βράζει στο πλαίσιο των σχεδιασμών ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ. Η συγκυρία αυτή δεν είναι άσχετη με την επίσκεψη και εγκυμονεί κινδύνους για την Ελλάδα. Θα ήταν θανάσιμο λάθος να ξεχαστεί η δήλωση του πρώην Γερμανού προέδρου Κέλερ ότι ο γερμανικός στρατός στο εξωτερικό διασφαλίζει οικονομικά συμφέροντα.

Το «έξω η Μέρκελ» θα γεμίσει τους δρόμους την Τρίτη με διαδηλωτές με διαφορετικές αφετηρίες. Θα κρύβονται βέβαια τα κυβερνητικά μαντρόσκυλα των μνημονίων και οι φασίστες που ποτέ δεν τα βάζουν με το κεφάλαιο και τους ισχυρούς. Μόνο όμως μια πάλη με χαρακτήρα εργατικό, αντικαπιταλιστικό, αντιιμπεριαλιστικό και διεθνιστικό μπορεί να δώσει όραμα, προοπτική νίκης στην αγανάκτηση για την αναίρεση της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας, για την κατάργηση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Οι διαδηλώσεις της Τρίτης θα δώσουν νέα ώθηση στον αγώνα για να ανατραπεί η μαύρη συγκυβέρνηση, να ξηλωθεί το καθεστώς των μνημονίων και να απαλλαγεί ο λαός από τη χούντα της ΕΕ και του κεφαλαίου.