Σφιγμένες γροθιές στον αέρα και μόνιμα ζωγραφισμένα χαμόγελα στα πρόσωπα των εξασθενημένων απεργών πείνας και των αλληλέγγυων, που είχαν κατακλύσει ως τα ξημερώματα της Πέμπτης το κτίριο της Υπατίας. Είχε προηγηθεί το απόγευμα της Τετάρτης η συνάντηση των απεργών πείνας με τους υπουργούς Γ. Ραγκούση, Α. Λοβέρδο, Α. Νταλάρα και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Ένα βήμα πριν να θρηνήσουμε θύματα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπαναχώρησε. Από το «θα απελαθείτε» και «θα εφαρμοστεί ο νόμος» του… άτεγκτου υπουργού Εσωτερικών, φτάσαμε –μετά από 44 μέρες απεργίας πείνας– σε μια βελτιωμένη πρόταση απ’ την κυβέρνηση, που έγινε τελικά δεκτή από τους μετανάστες.
ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ
Στα πηγαδάκια της Υπατίας την Τετάρτη αναλύονταν η συμφωνία: Χορήγηση στους 300 απεργούς πείνας ανανεούμενου καθεστώτος μη απέλασης. Με την κάρτα που θα πάρουν θα έχουν το δικαίωμα νόμιμης εργασίας. Εξασφάλιση της δυνατότητας να ταξιδεύουν στις πατρίδες τους, με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί άμεσα. «Διαβατήριο» προς τη νομιμότητα, με μετατροπή της 12ετίας, που ισχύει στο ν. 3907/2011, σε 8ετία. Αυτή ήταν η συμφωνία που ομόφωνα έγινε δεκτή από τη συνέλευση των απεργών πείνας, τους μετανάστες στη Θεσσαλονίκη και στα νοσοκομεία.
Τα παραπάνω κατ’ αρχήν είναι μια πρώτη δικαίωση για τους απεργούς πείνας, που θα έχει θετικά αποτελέσματα συνολικά για τους μετανάστες που μένουν στη χώρα. Και αυτό γιατί: Πρώτον, παρόλο που οι βεβαιώσεις για το καθεστώς αναστολής της απέλασης είναι εξάμηνες και χορηγούνται από την Αστυνομία, οι εκπρόσωποι των απεργών μιλούν για κυβερνητική διαβεβαίωση για επ’ αόριστον ανανέωση τους. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας αναμένεται να προωθηθεί Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο για το συγκεκριμένο διάστημα θα έχουν και δυνατότητα πρόσβασης στην εργασία.
Δεύτερον, αρκετοί απ’ τους απεργούς πείνας –όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν– μπορούν να αποδείξουν ότι βρίσκονται στη χώρα 8 έτη, οπότε θεμελιώνουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για άδεια νομιμοποίησης. Από τη μείωση των χρόνων θα επωφεληθούν πολλοί περισσότεροι μετανάστες, πέρα από τους 300. Ας σημειωθεί και η μείωση ενσήμων στα 120 για την ανανέωση της άδειας παραμονής και εργασίας. Βέβαια η κυβέρνηση επέμεινε έντονα στον αυστηρά προσωπικό και ατομικό χαρακτήρα των ρυθμίσεων.
Η ρωγμή που συντελέστηκε στην αντι-μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ είναι σημαντική, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι: Η κυβέρνηση έδρασε εντός των ορίων αυτής της πολιτικής, και πιο συγκεκριμένα του ν. 3907/2011. Μάλιστα ενώ θα μπορούσε, με βάση τον προαναφερθέντα νόμο, να εντάξει τους απεργούς πείνας στο άρθρο 21 παράγραφος 4, όπου προβλέπεται αυτοτελής άδεια διαμονής «για λόγους ανθρωπιστικούς ή φιλευσπλαχνίας» – δεν το έκανε. Το εξαιρετικά ανησυχητικό είναι ότι την επομένη της παύσης της απεργίας ο Γ. Ραγκούσης φαίνεται να τα… μασάει. Μετά τις επιθέσεις του ΛΑΟΣ –που διά στόματος Θ. Πλεύρη αποκάλεσε του απεργούς πείνας εγκληματίες (!) ενώ επέμεινε ότι δεν έκαναν απεργία πείνας– αλλά και της ΝΔ (ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της οποίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετατρέπει τη χώρα σε μαγνήτη λαθρομεταναστών), ο Γ. Ραγκούσης εμφανίστηκε στη Βουλή, ως ο απηνής διώκτης των… λαθραίων, που δεν έδωσε τίποτα.
Πέρα όμως από τα επικοινωνιακό παιχνίδι που παίζει ο υπουργός Εσωτερικών και η κυβέρνηση, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την πίεση από την Δεξιά και την Ακροδεξιά, το κρίσιμο ζήτημα είναι εάν η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Γιατί μπορεί στις δηλώσεις της υφυπουργού Εργασίας Α. Νταλάρα να γίνονταν λόγος για 8ετία αλλά ο Γ. Ραγκούσης δήλωσε χαρακτηριστικά στη Βουλή: «Εκείνο το οποίο είπαμε εμείς είναι ότι πράγματι μπορούμε να δούμε στην κατεύθυνση –δεν έχουμε δεσμευθεί, ούτε έχουμε πάρει απόφαση για τα οκτώ χρόνια– μείωσης των δώδεκα ετών για το δικαίωμα να κάνει ένας και μόνος –αν το εκτιμά και αν έχει τις προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις– αίτηση για να αποκτήσει άδεια παραμονής».
Από αυτή την άποψη, η επαγρύπνηση του κινήματος είναι απαραίτητη και επιτακτική: Πρώτο, για να διασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει όλα όσα υποσχέθηκε. Επιπλέον μόνο ο αγώνας των μεταναστών και η πίεση του κινήματος μπορεί να εξασφαλίσει ότι οι μετανάστες - απεργοί πείνας θα ανανεώνουν τις βεβαιώσεις μη απέλασης, ανεξάρτητα από κυβέρνηση και υπουργό. Το κυριότερο δε είναι ότι πρέπει να συνεχιστεί αγώνας «για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να ανοίξει μαζική διαδικασία νομιμοποιήσεων για όλους τους μετανάστες, για ίση αμοιβή για ίση δουλειά, για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής», όπως τονίζει σε ανακοίνωση της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.