Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ο Μπ. Ομπάμα παίζει το χαρτί της Ινδίας κατά της Κίνας



‘Ορθιοι οι ινδοί βουλευτές χειροκροτούσαν και επευφημούσαν σχεδόν επί πέντε λεπτά τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στην κατάμεστη αίθουσα της Βουλής, στο Νέο Δελχί. Ο αμερικανός πρόεδρος είχε μόλις ανακοινώσει ότι θα υποστηρίξει το ινδικό αίτημα για μια μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού στους οικοδεσπότες του.



 ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ






Έστω και αν η δήλωση αυτή του Μπ. Ομπάμα είχε περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει η αμερικανική υπερδύναμη στην Ινδία, όσο μετατοπίζεται το διεθνές οικονομικό κέντρο βάρους προς την Ασία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και η Ευρώπη, κλιμακώνουν τη μάχη τους με την Κίνα για το γεωπολιτικό έλεγχο της περιοχής. «Η Ινδία και οι ΗΠΑ μπορούν εν δυνάμει να γίνουν πολύ στενοί φίλοι γιατί και οι δυο χώρες βλέπουν με ανησυχία την αυξανόμενη οικονομική, στρατιωτική και διπλωματική ισχύ της Κίνας στην Ασία και η μία προσβλέπει στην άλλη για να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στην κινεζική επιρροή», έγραψε ο Εκόνομιστ.

«Στο παρελθόν, η Ινδία είχε εξισορροπήσει τις πιέσεις της Κίνας μέσω της ντε φάκτο συμμαχίας με τη Σοβιετική Ένωση. Σήμερα, χρειάζεται μια στρατηγική εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να διασφαλιστεί από την αυξανόμενη κινεζική ισχύ» σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό Φόρειν Πόλισι.

Η Ινδία έχει φυσικά και τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή. Στο Αφγανιστάν, για παράδειγμα, τα συμφέροντα της Ινδίας είναι πολλά και σε σύγκρουση με εκείνα του γειτονικού και εχθρικού Πακιστάν. Κάτι που αποτελεί φυσικά αγκάθι για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες πρέπει να ακροβατούν ανάμεσα στις δύο «συμμαχικές» προς την Ουάσινγκτον χώρες. Ήδη οι αντιδράσεις στο Πακιστάν για την επίσκεψη Ομπάμα στην Ινδία είναι πολλές. «Το Πακιστάν πρέπει τώρα να κινηθεί πιο θετικά και αποφασιστικά στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των σχέσεών του με το Ιράν και την Κίνα» έγραψε η πακιστανική εφημερίδα Ντέιλι Τάιμς. Πακιστανικές, αλλά και αραβικές εφημερίδες ανέφεραν μάλιστα ότι μέσα στους στόχους της επίσκεψης Ομπάμα στο Νέο Δελχί ήταν και η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της Ινδίας με το Ισραήλ, ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα. Άλλωστε, η Ινδία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με το Ισραήλ σε όλους τους τομείς. Η εξέλιξη αυτή έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο. Σύμφωνα με επισημα στοιχεία του Ισραηλινού Ινστιτούτου Εξαγωγών και Διεθνούς Συνεργασίας, το 2010 η Ινδία βρέθηκε στη δεύτερη θέση (μετά τις ΗΠΑ) στις εισαγωγές ισραηλινών προιόντων. Οι ισραηλινές εξαγωγές στην Ινδία αυξηθηκαν μάλιστα κατά 102% τον τελευταίο χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μπ. Ομπάμα, αμερικανικές και ινδικές εταιρείες υπέγραψαν εμπορικές συμφωνίες συνολικής αξίας 15 δισ. δολαρίων. Υπεγράφησαν επίσης σημαντικές συμφωνίες στον τομέα της άμυνας, με τις αμερικανικές επιχειρήσεις να ετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν κάπου 45 δισ. δολάρια που θα δαπανήσει η Ινδία τα επόμενα χρόνια για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της. Άλλωστε, σήμερα, η Αμερική διεξάγει με την Ινδία περισότερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις από ό,τι με οποιαδήποτε άλλη μεμονωμένη χώρα, κυρίως στον Ινδικό Ωκεανό.

Η Ινδία αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό της δεκαήμερης περιοδείας του αμερικανού ηγέτη στην Ασία. Ο Μπ. Ομπάμα επισκέφθηκε επίσης την Ινδονησία, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια, τη Νότια Κορέα για την κρίσιμη σύνοδο του G-20 και τέλος την Ιαπωνία. Η επίσκεψή του στο Τόκιο έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία, καθώς έγινε σε μία περίοδο όπου Κίνα και Ρωσία σφίγγουν σαν τανάλια την Ιαπωνία, γεγονός που την αναγκάζει να στρέφεται περισσότερο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για να μην απομονωθεί

0 Τοποθετησεις: