Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Εβδομάδα των παθών με νέα αντιλαϊκά μέτρα ξεκινάει από αύριο

                                                                                                         
Ως γλυκιά ανάμνηση θα θυμόμαστε από αύριο τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες που διήρκεσε η απαγόρευση ανακοίνωσης νέων αντιλαϊκών μέτρων από την κυβέρνηση. Από αύριο κιόλας τα δυσάρεστα για το ΠΑΣΟΚ εκλογικά αποτελέσματα θα περάσουν σε δεύτερο πλάνο, σχεδόν θα εξαφανιστούν από τα πρωτοσέλιδα, υπό το βάρος των νέων μέτρων που θα ανακοινώνονται με καταιγιστικούς ρυθμούς, όπως συνέβαινε μέχρι τον Σεπτέμβρη.





 Δεν μπορεί μάλιστα να μείνει ασχολίαστος ο χειρισμός που αποκαλύπτεται καθώς κυβέρνηση και τρόικα, αυτοί δηλαδή που στηλίτευαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την υπαγωγή των «αδήριτων» οικονομικών προτεραιοτήτων στον «τρισκατάρατο» πολιτικό κύκλο, υπέταξαν πλήρως τον προγραμματισμό τους στις εκλογικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Το συμπέρασμα είναι απλό: Η χειραγώγηση των στατιστικών στοιχείων, των ημερομηνιών άφιξης της τρόικας και ανακοινώσεων της Γιούροστατ δεν είναι εν γένει κακή. Βλάπτει και στηλιτεύεται εάν χρησιμοποιείται για να απομακρυνθεί χρονικά η εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων. Αν αντιθέτως οι παραπάνω μέθοδοι χρησιμοποιούνται για να μπει πιο βαθιά το μαχαίρι των περικοπών, τότε είναι θεμιτές και αναγκαίες.

Η εβδομάδα θα ξεκινήσει με τις ανακοινώσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, βάση των οποίων το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω από 13,8% σε 15,5% έως 16%. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη δικαιολόγηση της εφαρμογής νέων αντιλαϊκών μέτρων, όλα τα υπόλοιπα που θα ακουσθούν ως ερμηνεία είναι καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς. Στο βωμό της περικοπής δημόσιων δαπανών, που προβλέπει ακόμη και την απόλυση από το δημόσιο τομέα 200.000 εργαζομένων με σχέση αορίστου χρόνου, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία απεκδύεται της όποιας ανεξαρτησίας της και έρχεται να υπηρετήσει τους πιο επιθετικούς πολιτικούς στόχους.

Αύριο επίσης ξεκινάει τους ελέγχους της και η τρόικα, με ένα μήνα καθυστέρηση, βάση των οποίων θα αποφασίσει για την εκταμίευση της νέας, τρίτης δόσης του δανείου. Την Τρίτη και Τετάρτη συνεδριάζουν αντιστοίχως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Γιουρογρκούπ) και της ΕΕ όπου θα διατυπώσουν με αυστηρό τρόπο συστάσεις στην Ελλάδα για την υιοθέτηση επιπλέον μέτρων περιστολής κρατικών δαπανών. Την επομένη, την Πέμπτη 18 Οκτώβρη, κι ενώ ακόμη θα ηχούν στα αυτιά μας οι αυστηρές συστάσεις και οι κινδυνολογίες, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το τελικό προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα αποτελεί μνημείο ταξικής πολιτικής, μηχανισμό της πιο βάρβαρης αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων.

Ο νέος προϋπολογισμός θα αποτελέσει το πρόπλασμα του δεύτερου μνημονίου ή καλύτερα του τρίτου (θεωρώντας ως δεύτερο το «επικαιροποιημένο» του Αυγούστου), με το οποίο θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Ελλάδας στο θάλαμο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, που ετοιμάζει η Μέρκελ και αναμένεται να αποφασιστεί τον Δεκέμβρη, στη σύνοδο Κορυφής. Με βάση δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ, πέραν των αυστηρότατων προγραμμάτων λιτότητας, στα ομόλογα των χωρών που κρίνονται επίφοβες θα ενσωματώνεται μια ρήτρα συμμετοχής των αγοραστών τους στη ζημιά που θα προκύψει σε περίπτωση χρεοκοπίας του κράτους που τα εξέδωσε. Μέτρο που αυτόματα θα κατακερματίσει την αγορά ομολόγων και θα οδηγήσει τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι αδύναμες χώρες σε πρωτοφανή ύψη, συγκρίσιμα με της περιόδου πριν την ένταξή τους. Μιλώντας δε για την Ελλάδα θα καταστήσει απαγορευτική την έξοδό της στις αγορές κεφαλαίου με βάση το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου. Σε αυτό το πλαίσιο θα αποκτήσει άμεσο χαρακτήρα και ο στόχος εξόδου από την ευρωζώνη και την ΕΕ, καθώς θα εκλείψει και το τελευταίο θέλγητρο από τη συμμετοχή της Ελλάδας που ήταν τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού. Ποιος ξεχνάει τον Κ. Σημίτη που το εμφάνιζε ως το σημαντικότερο πλεονέκτημα; Τώρα τι θα επιδεικνύουν; Το αστείο μάλιστα είναι πως –σε μια επίδειξη υποτέλειας και δουλικότητας– θα ψηφίσει και η ίδια η ελληνική κυβέρνηση την αντιδραστική αυτή μεταρρύθμιση που την πετάει στον Καιάδα, καθώς απαιτείται ομοφωνία για την υιοθέτησή της…

Όλα τα παραπάνω μέτρα (από τις κανιβαλικές περικοπές του προϋπολογισμού μέχρι τις νέες εντολές της Μέρκελ) θα εμφανιστούν ως αναγκαία έτσι ώστε να αποκλιμακωθούν τα επιτόκια δανεισμού του δημοσίου που έχουν πάρει ξανά την άγουσα και κινούνται στα επίπεδα του Μαΐου. Στο ίδιο σημείο όμως βρίσκεται και η κινδυνολογία τους, σαν να μην έχουν ήδη εφαρμόσει τα πιο βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα στις συμβάσεις, τους μισθούς, το ασφαλιστικό, τους έμμεσους φόρους. Το ίδιο μάλιστα συμβαίνει και στην Ιρλανδία. Τρία προγράμματα λιτότητας επέβαλε η κυβέρνηση και δεν δίστασε να οδηγήσει το έλλειμμα στο ζενίθ και τη χώρα στη χρεοκοπία για να σώσει μια τράπεζα. Κατά συνέπεια, ο Γολγοθάς τους δεν έχει τέλος! Όσο συνεχίζουν να κυβερνούν, λιτότητα και χρεοκοπία είναι το μέλλον που μας επιφυλάσσουν.

0 Τοποθετησεις: