Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΓΙΑΝΝΕΝΑ Όχι στο ξεπούλημα

Την Πέμπτη 8/7 πραγματοποιήθηκε και στα Γιάννενα πορεία στο πλαίσιο της πανεργατικής απεργίας. Μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των σωματείων και συμμετείχε στην πορεία. Πριν αρχίσει η πορεία, χαιρέτησαν και μίλησαν εκπρόσωποι των σωματείων και του Συντονιστικού Πρωτοβάθμιων Σωματείων. 



Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία, η οποία ήταν μαζική σε συμμετοχή και με παλμό. Kατευθύνθηκε προς την Περιφέρεια Ηπείρου, όπου ενώθηκε με την πορεία που είχε ήδη καταλήξει εκεί και την οποία καλούσε το Συντονιστικό Αγροτοκτηνοτρόφων και συμμετείχαν φτωχοί και μικρομεσαίοι αγρότες με τα αγροτικά τους μηχανήματα και εργαζόμενοι της Δωδώνης. Τα αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων ήταν ενάντια στα νέα μέτρα και στο νέο ασφαλιστικό, καθώς επίσης και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Δωδώνης, η οποία είναι και η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία παραγωγής φέτας στην Ελλάδα.
Και οι δύο πορείες από κοινού, ενωμένες πλέον, απαίτησαν να μην ιδιωτικοποιηθεί η Δωδώνη και να μείνει στο ίδιο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Μετά από συνάντηση με την Περιφερειάρχη, συνεχίστηκε η πορεία με αγροτικά μηχανήματα σε όλη την πόλη.
Βασικά συνθήματα και αιτήματα ήταν: να απολυθεί η κυβέρνηση χωρίς αποζημίωση, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και ληστεύει το λαό, Μέρκελ - Μπαρόζο-Γιωργάκης - Σαρκοζί όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί.
Ερωτηματικό αποτελεί η στάση του ΠΑΜΕ, το οποίο ακολούθησε τη δικιά του ξεχωριστή πορεία, γυρνώντας την πλάτη σε οποιοδήποτε κάλεσμα και προσπάθεια για συντονισμό με τους εργαζόμενους και τους κτηνοτρόφους. Αντίθετα, για ακόμα μια φορά, διάλεξε το δρόμο της κομματικής περιχαράκωσης και της συσπείρωσης γύρω από τον εαυτό του.
Για την ανατροπή των νέων αντεργατικών μέτρων, του νέου ασφαλιστικού εκτρώματος και για την έξοδο από ΕΕ και ΔΝΤ, το Συντονιστικό Αγροτοκτηνοτρόφων και το Συντονιστικό των εργαζομένων καλούν σε παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα.
Ο Αντρέας Μπότσιος, μέλος του Συντονιστικό Αγροτοκτηνοτρόφων Ηπείρου είπε: "H Δωδώνη ανήκει στους κτηνοτρόφους, τους εργαζομένους και το λαό, είναι γέννημα - θρέμμα των κτηνοτρόφων και θα παραμείνει σε αυτούς, κόντρα και ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ -ΔΝΤ, με τη μαζική πάλη των εργατο-αγροτών".