ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ
Αγωνιστικό «όχι» στην ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη ΑΕ, είπαν εκατοντάδες κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης στα Γιάννενα.
Οι κτηνοτρόφοι κατέθεσαν ψήφισμα στη γενική γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου, Δ. Γεωργακοπούλου, ζητώντας να μην αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Δωδώνης όπως επίσης και οι τιμές στο γάλα να ανέλθουν, τουλάχιστον, στα περσινά επίπεδα.
Το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών (67,7%) της γαλακτοβιομηχανίας της Ηπείρου, βρίσκεται σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ). Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της ΑΤΕ, Θ. Πανταλάκη, την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνάντηση που είχε με το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, η τράπεζα φέρεται αποφασισμένη τον Σεπτέμβρη να προχωρήσει στην πώληση των θυγατρικών που ελέγχει (μεταξύ αυτών και της Δωδώνη), πιεζόμενη από τα όσα συνυπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ, στο πλαίσιο του μνημονίου. Σύμφωνα με το μνημόνιο, η «εξυγίανση» του δημόσιου τομέα, περνάει και μέσα από την πώληση θυγατρικών (βλ. Δωδώνη), τραπεζών που βρίσκονται στον έλεγχο του Δημοσίου (βλ. Αγροτική Τράπεζα). Η εξέλιξη αυτή επιβάλλεται –σύμφωνα πάντα με στελέχη της Τράπεζας– και ως προϋπόθεση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, η οποία σχεδιάζεται για τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, με προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Πρόκειται για μία ακόμα θυσία, στο βωμό των αγορών και των τραπεζών. Θυσία των μικρών και φτωχών κτηνοτρόφων της Ηπείρου, οι οποίοι λόγω του χαρακτήρα της Δωδώνης και των αγώνων τους έχουν εξασφαλίσει υψηλότερες τιμές στο γάλα, συγκριτικά με αυτές που δίνουν ιδιωτικές εταιρείες γάλακτος στους παραγωγούς της υπόλοιπης Ελλάδας, αλλά και ο ιδιώτης - μελλοντικός ιδιοκτήτης της γαλακτοβιομηχανίας, στο βαθμό που προχωρήσει η πώληση της. Αποτελεί εξάλλου, θυσία στην ποιότητα του γάλακτος, μιας και μέχρι σήμερα η Δωδώνη, δεν υποτάχθηκε στους νόμους της αγοράς, αρνούμενη να «πουλάει σανό, αντί για γάλα στα παιδιά της Ηπείρου», όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο Γεράσιμος Λιόλιος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων. Συγκεκριμένα η χαμηλή παστερίωση του γάλακτος που κάνει η Δωδώνη επιτρέπει τη διατήρηση θρεπτικών στοιχείων, τα οποία καταστρέφονται με την υψηλή παστερίωση που εφαρμόζουν οι ιδιωτικές εταιρείες, εξασφαλίζοντας όμως μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο γάλα.
Την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης στην πόλη των Ιωαννίνων, βρισκόταν σε εξέλιξη, στην Αθήνα, συνάντηση των προέδρων των τριών Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας (κατέχουν συνολικά το 32,3% της Δωδώνης), με το διοικητή της ΑΤΕ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Θ. Πανταλάκης, δήλωσε στους εκπροσώπους των ΕΑΣ, ότι «παγώνει» προς το παρόν η διαδικασία αλλαγής στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Δωδώνης. Η τοποθέτηση του Θ. Πανταλάκη, αν και φαίνεται να ικανοποιεί τους κτηνοτρόφους, δεν τους εφησυχάζει, αφού οι πρόνοιες του «μνημονίου κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ» συνεχίζουν να επικρέμονται, ως δαμόκλειος σπάθι, πάνω από τη Δωδώνη και τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου.
Προς επιβεβαίωση της εκτίμησης αυτής, έρχονται οι δηλώσεις του διευθυντή της ΑΤΕ, Ι. Βαλάκα, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), μόλις μία μέρα πριν τη συνάντηση της Πέμπτης. Σύμφωνα λοιπόν με τον Ι. Βαλάκα, «η ΑΤΕ, δεν διαθέτει το know how για τη λειτουργία των εταιρειών (σ.σ. θυγατρικές Δωδώνη, ΣΕΚΑΠ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης) και είναι καλύτερα και για τις ίδιες(!) να περάσουν στα χέρια ιδιωτών». Η ΑΤΕ έσπευσε την ίδια μέρα, να χαρακτηρίσει ως «προσωπικές» τις απόψεις, του Ι. Βαλάκα, χωρίς όμως να διαψεύσει ρητώς τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας της Ηπείρου. Οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, βλέποντας της παλινωδίες των κορυφαίων στελεχών της ΑΤΕ, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την οριστική ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Όπως μας τόνισε ο Γ. Λιόλιος, οι κτηνοτρόφοι προτείνουν μία σειρά αλλαγές (παραγωγή νέων προϊόντων, ανάδειξη των προϊόντων της Δωδώνη ΑΕ στην αγορά, κ.ά.) στη λειτουργία της γαλακτοβιομηχανίας, προκειμένου αυτή –χωρίς να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της– να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της. Χθες εξάλλου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του συντονιστικού των κτηνοτρόφων με το διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, στην οποία εκτός του ιδιοκτησιακού ετέθη και το θέμα των τιμών παραγωγού στο γάλα. Μέχρι την ώρα που η εφημερίδα πήγαινε στο τυπογραφείο δεν είχαμε ενημέρωση για τα αποτελέσματα της συνάντησης.
Στο πλευρό κτηνοτρόφων της Ηπείρου, βρέθηκε με ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εργαζομένων στην ΑΤΕ (ΑΠΕ-ΑΤΕ). Σε αυτή τονίζεται ότι αποτελεί καθήκον για τους τραπεζοϋπαλλήλους της ΑΤΕ, να ταχθούν στο πλευρό των κτηνοτρόφων. «Σήμερα είναι αυτοί, αύριο θα είμαστε εμείς. Όταν θα τεθεί το ζήτημα των συγχωνεύσεων των τραπεζών και απολύσεων, τότε εμείς που θα στραφούμε για αλληλεγγύη και συμπαράσταση αν όχι σε όλους αυτούς που τώρα πλήττονται από τον ίδιο εργοδότη, την ίδια κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ;», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΑΠΕ-ΑΤΕ.