Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Στο δρόμο κατά της λιτότητας οι Βρετανοί

Αποφασισμένοι να υπερασπίσουν το δημόσιο τομέα και τα συνταξιοδοτικά - ασφαλιστικά δικαιώματά τους εμφανίζονται οι Άγγλοι. Τα εργατικά συνδικάτα υπό την πίεση των μελών τους οργανώνουν την αντεπίθεσή τους απέναντι στο πρόγραμμα άγριων περικοπών, που ανακοίνωσε η δεξιά κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον.




ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΣΜΑ





Ορμητικό κύμα διαμαρτυρίας υψώνεται ενάντια στο βρετανικό κυβερνητικό συνασπισμό. Τα συνδικάτα, εγκλωβισμένα εδώ και δεκαετίες σε μια γραμμή συνδιαλλαγής, υπό την πίεση των εργαζομένων που αντιδρούν στο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που απειλεί να εφαρμόσει ο συντηρητικός πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, παρουσίασαν σχέδιο δράσης κατά των νέων μέτρων.
Σε ανάλογες πρωτοβουλίες προχωρούν και άλλα συνδικάτα ανά την Ευρώπη, καθώς οι εργαζόμενοι πλήττονται από πρωτοφανείς αντιλαϊκές επιθέσεις. Η βρετανική κυβέρνηση διαμήνυσε ότι επιθυμούσε μία «γνήσια συνεργασία» με τα συνδικάτα, τα οποία όμως αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Στο ετήσιο συνέδριό τους που πραγματοποιήθηκε από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη στο Μάντσεστερ, ενέκριναν την προσφυγή σε «συντονισμένες απεργίες», σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο για να αγωνιστούν εναντίον του πρωτοφανούς σχεδίου λιτότητας της κυβέρνησης Κάμερον.

Οι αντιπρόσωποι στο Συνέδριο των Συνδικάτων (TUC), τη συνομοσπονδία στην οποία συμμετέχουν οι περισσότερες ενώσεις εργαζομένων της Βρετανίας, υιοθέτησαν με συντριπτική πλειοψηφία πρόγραμμα δράσης κατά των περικοπών του προϋπολογισμού, με ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε δια ανατάσεως της χειρός. Το πρόγραμμα προβλέπει την πραγματοποίηση εκστρατείας υπεράσπισης των δημοσίων υπηρεσιών. Περιλαμβάνει επίσης «την υποστήριξη διασυνδικαλιστικών απεργιών και ένα συντονισμό, σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο, που θα αντιταχθεί στις επιθέσεις κατά της απασχόλησης, των μισθών και των δημοσίων υπηρεσιών».

Παρά τις αγωνιστικές διακηρύξεις του πάντως, το TUC ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης για απεργία μέχρι την άνοιξη, την περίοδο κατά την οποία θεωρεί ότι θα υπάρχει περισσότερη λαϊκή υποστήριξη, καθώς οι εργαζόμενοι θα έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των περικοπών.
Συνδικαλιστές δήλωναν χαρακτηριστικά «δεν τίθεται ζήτημα για το αν θα γίνουν απεργίες, συζητάμε για το πότε». Αυτή η στρατηγική ήδη δοκιμάστηκε στις περιφερειακές δημόσιες υπηρεσίες του Μπέρμιγχαμ οι διοικήσεις των οποίων απείλησαν τους 26.000 μόνιμους εργαζομένους με περικοπές, αν δεν δέχονταν τους νέους, δυσμενέστερους όρους εργασίας. Αξιωματούχοι των τοπικών υπηρεσιών ανακοίνωσαν ότι έπρεπε να εξοικονομήσουν 330 εκατ. λίρες, ωστόσο οι ενώσεις των εργαζομένων απάντησαν πως δεν επρόκειτο να αποδεχτούν το σχέδιο.

Στο ετήσιο συνέδριο, οι ηγέτες των κύριων συνδικάτων υπερασπίστηκαν από το βήμα τις κινητοποιήσεις, εκτιμώντας ότι τα σχέδια της κυβέρνησης σημαίνουν τη διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών. «Δεν είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά μια κυβέρνηση καταστροφής», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του TUC Μπρένταν Μπάρμπερ. Ο Μπάρμπερ χρησιμοποίησε την εναρκτήρια ομιλία του ώστε να προειδοποιήσει για τη «ζοφερή πραγματικότητα» της πολιτικής της λιτότητας. Όπως τόνισε, θα προκαλέσει ζημιά στις δημόσιες υπηρεσίες και τεράστιες απώλειες σε θέσεις εργασίας. Παράλληλα δήλωσε ότι «οι υπουργοί πρέπει να καταλάβουν πως όσα πάρουν τώρα πίσω, ίσως χρειαστεί να περάσουν γενιές εργαζομένων για να ξαναχτιστούν». «Οι δημόσιες υπηρεσίες αποτελούν την κόλλα που κρατά μία πολιτισμένη κοινωνία ενωμένη και όταν τις περιορίζουμε, θέτουμε σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή», σημείωσε. «Η περικοπή υπηρεσιών, η επισφαλής εργασία και η αύξηση των ανισοτήτων αποτελούν το δρόμο για να γίνει η Βρετανία ένας τόπος πιο ζοφερός, πιο κτηνώδης, πιο τρομακτικός. Και να μην έχετε καμία αμφιβολία για το ότι τα συνδικάτα και το TUC θα προστατεύσουν και θα υπερασπιστούν τους εργαζόμενους των δημόσιων υπηρεσιών», κατέληξε ο Μπάρντερ.

«Η κυβέρνηση συνασπισμού ξεκίνησε μια σφαγή στις δημόσιες υπηρεσίες μας», δήλωσε ο Ντέιβ Πρέντις, του συνδικάτου δημοσίων υπαλλήλων Unison. «Εφόσον υπάρχει μια συντονισμένη επίθεση εναντίον μας, πρέπει να έχουμε μια συντονισμένη απάντηση», τόνισε ο Μπομπ Κρόου του συνδικάτου σιδηροδρομικών RMT. Την ίδια μέρα και οι εργαζόμενοι στο BBC ανακοίνωναν ότι προγραμματίζουν 48ωρη απεργία τον ερχόμενο μήνα διαμαρτυρόμενοι για την επίθεση σε συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Ο γενικός διευθυντής του BBC Μαρκ Τόμπσον είχε παρουσιάσει νωρίτερα στις ενώσεις των εργαζομένων τις προτάσεις του για τροποποιήσεις στις συντάξεις, το ύψος των οποίων θα καθορίζεται πλέον από το μέσο όρο των μισθών σε ολόκληρη την επαγγελματική πορεία του εργαζόμενου. Στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν, η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων και οι ενώσεις Unite και BECTU ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν απεργίες στις 5 και 6 Οκτωβρίου και στις 19 και 20 του ίδιου μήνα. «Η αποφασιστική και σκληρή στάση μας κατά της ληστείας των συντάξεων που προτείνει το BBC είναι αποτέλεσμα των σημερινών τους προτάσεων. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι προτάσεις αυτές είναι άδικες και απαράδεκτες», ανέφερε ο Τζέρεμι Ντίαρ γενικός γραμματέας της Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων. «Θα διαβουλευτούμε με τα μέλη μας και θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας στο ΒΒC για να τις μελετήσει. Αν δεν επιτύχει αυτό, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με απεργιακές κινητοποιήσεις», πρόσθεσε.

Απεργία πραγματοποίησαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες, στις 7 Σεπτεμβρίου, και οι εργαζόμενοι στο μετρό του Λονδίνου, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Την ίδια μέρα, γενική απεργία είχε πραγματοποιηθεί στη Γαλλία με τη συμμετοχή εκατομμυρίων εργαζομένων ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης Σαρκοζί να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62. Οι εργαζόμενοι στη Γαλλία εξήγγειλαν νέα γενική απεργία και διαδηλώσεις για την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, έξι ημέρες πριν από την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης που έχουν προκηρύξει τα συνδικάτα. Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και την Τετάρτη, την ημέρα που τέθηκε σε ψηφοφορία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Απεργίες και διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας αναμένονται εντός του Σεπτεμβρίου, πέραν της Γαλλίας και της Βρετανίας, και σε πολλές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και τη Λιθουανία.

0 Τοποθετησεις: