Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

"Όχι" της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον ενδοαριστερό εμφύλιο


 Το Συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με τοποθέτησή του που εξεδόθη αργά την Παρασκευή, «εκφράζει την κατηγορηματική καταδίκη του για την οργανωμένη βίαιη επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14/09 από ομάδα μελών της Αριστερής Αντικαπιταλιστικής Συσπείρωσης (ΑΡΑΣ) σε βάρος φοιτητριών και φοιτητών, μελών του φοιτητικού σχήματος Αντίλογος των Μηχανολόγων Πάτρας και άλλων σχημάτων της ΕΑΑΚ, μελών της Αριστερής Ανασύνθεσης (ΑΡΑΝ) στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.




 Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι τέτοιες πρακτικές δεν έχουν θέση στην Αριστερά που εμείς παλεύουμε για να διαμορφώσουμε. Είναι ξένες και εχθρικές στην αντικαπιταλιστική Αριστερά, τόσο αυτές, όσο και όποιοι τις υλοποιούν και τις στηρίζουν», τονίσει η ανακοίνωση. Και μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Θέλουμε την Αριστερά που δεν βάζει τους όποιους μικροηγεμονισμούς και συσχετισμούς πάνω από τις ανάγκες του κινήματος, προβλήματα που αναδείχθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Γι’ αυτό και λέμε όχι σε κάθε λογική οργανωτικής κατίσχυσης, γι’ αυτό και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη χρήση φυσικής βίας για την επίλυση πολιτικών διαφορών. Επιμένουμε στο σεβασμό κάθε διαφορετικής άποψης, στην ανοιχτή και βαθιά δημοκρατική λειτουργία, στην προώθηση της ενότητας, της συλλογικότητας και της συντροφικότητας». Τέλος, το Συντονιστικό καλεί «όλο το δυναμικό της, ειδικά στη νεολαία, να αξιοποιήσει αυτήν τη συζήτηση για αυτά τα θλιβερά και καταδικαστέα γεγονότα, ως αφετηρία για ένα νέο βήμα στην ωρίμανση και ανάπτυξη του εγχειρήματός μας», «να δυναμώσει την ενότητά της», «να διασφαλίσει και να αναπτύξει την ενότητα όλων των σχημάτων της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς» και «πάνω από όλα, να δώσει όλες τις δυνάμεις της στη μεγάλη κοινωνική και πολιτική μάχη ενάντια στη βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ».
Το Συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκτιμά ότι δεν μπορεί, πλέον, να συνεχίζεται η αναστολή συμμετοχής της ΑΡΑΝ στις διαδικασίες, ενώ αναμένουν από την ΑΡΑΣ μια αυτοκριτική και υπεύθυνη στάση.

Το ΝΑΡ, με ανακοίνωσή του, (διαβάστε τη ολόκληρη στην ιστοσελίδα της οργάνωσης)
καταδικάζει «με τον πιο ρητό και κατηγορηματικό τρόπο, τα ακραία εκφυλιστικά φαινόμενα αστικού τύπου βίας, που ασκήθηκαν από οργανωμένη ομάδα της πολιτικής οργάνωσης ΑΡΑΣ». Και συνεχίζει: «Οι επαναστατικές κομμουνιστικές αρχές, οι αρχές της εργατικής δημοκρατίας και του επαναστατικού πολιτισμού είναι αδιαπραγμάτευτες και επιτάσσουν, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, τη σαφή πολιτική τοποθέτηση επί της ουσίας, χωρίς κανενός είδους συμψηφισμούς και πολιτικαντισμούς.
Η συγκεκριμένη πρακτική της ΑΡΑΣ είναι επικίνδυνη και συκοφαντική για την πολιτική της ανατροπής και τον επαναστατικό δρόμο που θέλουμε να ακολουθήσουμε, μαζί με χιλιάδες αγωνιστές και άλλες πολιτικές οργανώσεις στο μέτωπο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τέτοιες ενέργειες υπερβαίνουν πλέον κάθε όριο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα υπαρκτά μικροϊδιοκτησιακά και εκφυλιστικά φαινομένα, τις πολιτικές ή οργανωτικές ευθύνες άλλων οργανώσεων ή σχημάτων και από λαθεμένες πολιτικές επιλογές ιδιαίτερα στο ζήτημα των συμμαχιών.

Σήμερα, μάλιστα, που η αστική τάξη της χώρας, με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν κηρύξει τον πόλεμο στην εργατική τάξη, στη νεολαία, στη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία της κοινωνίας και προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος με την τακτική του διαίρει και βασίλευε, με τον κοινωνικό κανιβαλισμό, με τον ενδοαριστερό εμφύλιο και τη διάσπαση στους κόλπους του μαζικού κινήματος, τέτοιες ενέργειες μόνο ως υποβοηθητικά εργαλεία στο σχεδιασμό του αντιπάλου μπορούν να εκληφθούν. Η αστική τάξη πολύ θα ήθελε να συκοφαντηθεί με κάθε τρόπο η λαϊκή επαναστατική αντι-βία προκειμένου να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο ανεμπόδιστα η άσκηση της πιο βάρβαρης επίθεσης στα λαϊκά στρώματα από τη σύγχρονη χούντα κεφαλαίου -ΕΕ - ΔΝΤ».

Το ΝΑΡ τονίζει ότι παρόμοιες πρακτικές «δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά ούτε με στρουθοκαμηλισμό, ούτε με εκβιασμούς απέναντι στο εγχείρημα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και μάλιστα μπροστά στην εκλογική μάχη. Για μας, η προοπτική και η ουσία του αντικαπιταλιστικού μετώπου είναι αδιαπραγμάτευτη. Μέσα από μια βαθιά πολιτική συζήτηση, με ουσιαστική αυτοκριτική διάθεση, όλοι μας –και το ΝΑΡ– οι αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ιδιαίτερα η νέα γενιά του επαναστατικού αγώνα, μπορούμε να βγούμε πιο ώριμοι και αποφασισμένοι για να μπούμε στις μάχες κατά του ταξικού αντίπαλου. Με τον πολιτισμό της εργατικής δημοκρατίας, έτσι ώστε η ανιδιοτέλεια και η συντροφικότητα να γίνουν σημεία αναφοράς μιας νέου τύπου, σύγχρονης κομμουνιστικής και επαναστατικής στράτευσης».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, «απερίφραστα καταγγέλλει και καταδικάζει την τραμπούκικη, άνευ αρχών και προηγουμένου, για το χώρο της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, επίθεση που δέχτηκαν μέλη της ΑΡΑΝ και της ΕΑΑΚ Πάτρας από μέλη της ΑΡΑΣ». Εκτιμά ότι «οι πρακτικές αυτές είναι ολοκληρωτικά ξένες προς το πολιτικο-κοινωνικό κεκτημένο της ΕΑΑΚ» και ότι «αποτελούν σαφές πισωγύρισμα». Τονίζει ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε μια τέτοια κουλτούρα». Ταυτόχρονα, επιρρίπτει ευθύνες στην ΑΡΑΝ και στον Αντίλογο Πάτρας, «για τη σαθρή κατάσταση» στην πόλη, για την «πολιτική αλαζονεία», την «επιβολή της πλειοψηφίας» και τις «γραφειοκρατικές πρακτικές». Ωστόσο, ξεκαθαρίζει, ότι η πρακτική της ΑΡΑΣ «δεν μπορεί να συμψηφιστεί».
Το θέμα αξιοποιήθηκε δεόντως από τις εφημερίδες Ριζοσπάστης και Αυγή, ενώ απασχόλησε τον Τύπο της Πάτρας, προξενώντας ζημιά στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την ΕΑΑΚ, συνολικά στην Αριστερά. Ωστόσο, η τολμηρή καταδίκη και αυτοκριτική των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θα δώσει αυτοπεποίθηση και θα διαπαιδαγωγήσει το αριστερό δυναμικό, ενώ ξεμπλόκαρε αποφασιστικά τις εκλογικές διαδικασίες.  Ολόκληρες οι ανακοινώσεις βρίσκονται στις αντίστοιχες ιστοσελίδες.

0 Τοποθετησεις: