Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Κυβέρνηση χρεοκοπίας


Οι ξένοι παράγοντες άρχισαν να το ομολογούν όλο και πιο ανοιχτά ότι το καθεστώς υποτέλειας στο ΔΝΤ και την ΕΕ, στο οποίο μας οδήγησε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου - Τσολάκογλου, θα έχει ως αναπότρεπτη κατάληξή του τη χρεοκοπία της  Ελλάδας με τη μορφή της αναδιάρθρωσης του χρέους. 


ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

 Αυτή καθαυτή η αναδιαπραγμάτευση του χρέους είναι ασύγκριτα προτιμότερη από το καθεστώς του ΔΝΤ. Η τραγωδία είναι όμως ότι με αυτή την κυβέρνηση των «οικονομικών Κουίσλινγκ» του Γ. Παπανδρέου, οι όροι της αναδιάρθρωσης θα επιβληθούν από τους ξένους οικονομικούς κατακτητές της χώρας και έτσι θα οδηγήσουν τους έλληνες εργαζόμενους σε ανείπωτα δεινά.
Μέχρι και ο οικονομικός κατοχικός διοικητής της Ελλάδας, ο δανός υπάλληλος του ΔΝΤ Τόμσεν, άρχισε να τα μασάει και να δηλώνει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τόσο ούτε το δημόσιο χρέος ούτε τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, αλλά η... νοοτροπία(!) των Ελλήνων. Διαβλέποντας την παταγώδη αλλά ταυτόχρονα και καταστροφική για την ελληνική οικονομία αναμενόμενη αποτυχία του προγράμματος του μνημονίου, οι γκαουλάιτερ του ΔΝΤ άρχισαν να ψελλίζουν ότι θα συνεχίσουν να μας «βοηθούν» και μετά τη λήξη της επίσημα συμφωνημένης τριετούς οικονομικής κατοχής – αρκεί βεβαίως να συνεχίσει να υπάρχει στην Ελλάδα μια τόσο ξενόδουλη κυβέρνηση σαν αυτή του κατάπτυστου Παπανδρέου. Γνωρίζουν δηλαδή ότι το μνημόνιο θα αφήσει την Ελλάδα σε μια κατάσταση δημοσιονομικής χρεοκοπίας, με τον ελληνικό λαό όμως να έχει ήδη πτωχεύσει κατά πολύ σε ατομικό επίπεδο εισοδημάτων και επιπέδου συνθηκών διαβίωσης πριν από την επίσημη χρεοκοπία του κράτους, η οποία θα φέρει βεβαίως περαιτέρω επιδείνωση με τους όρους που θα γίνει! Μόνο του το ΔΝΤ ομολογεί ότι μας πήρε π.χ. με δημόσιο χρέος 115% και θα μας οδηγήσει φέτος στο 130% και βάλε και το 2012, με τη λήξη του προγράμματός του, στο 144%!
Αυτά τα νούμερα βλέπει και ο σοσιαλδημοκράτης τέως υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας μέχρι πέρυσι το φθινόπωρο, ο Πέερ Στάινμπρικ, και σε συνέντευξη που έδωσε στο Σπίγκελ της εβδομάδας που πέρασε ήταν κατηγορηματικός, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια της χωρίς μια αναδιάρθρωση του χρέους της. Δεν υπάρχει δρόμος να γλιτώσουν οι πιστωτές της το να μειώσουν ένα μέρος του χρέους της χώρας μέσω επιμήκυνσης της χρονικής διάρκειας των δανείων, μείωσης των επιτοκίων ή “κουρέματος” του χρέους. Κάποιες τράπεζες θα πρέπει να διαγράψουν τμήμα των δανείων. Πολλές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν καμιά δυσκολία με αυτή τη διαγραφή. Όσο για εκείνες που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, υπάρχει το ταμείο διάσωσης τραπεζών. Θα συνιστούσε βαρύ σφάλμα, λαμβάνοντας υπόψη μερικές τράπεζες, να συνεχίζουμε να αναβάλουμε το αναπόφευκτο εις βάρος των φορολογουμένων. Αυτό θα σήμαινε επίσης να παρατείνουμε χωρίς να υπάρχει ανάγκη τα πάθη των Ελλήνων» υπογράμμισε χωρίς περιστροφές ο Γερμανός τέως υπουργός Οικονομίας.
Αποκάλυψε έτσι ουσιαστικά ότι μόνο τα «παπαγαλάκια» του τραπεζικού συστήματος δηλώνουν τώρα δήθεν «εμπιστοσύνη» στην ελληνική οικονομία, μόνο και μόνο επειδή το μνημόνιο διασφαλίζει ότι οι ξένες τράπεζες θα συνεχίσουν να παίρνουν τα λεφτά τους, «γδέρνοντας» η κυβέρνηση Παπανδρέου τον ελληνικό λαό για να τους τα δίνει. Ούτε που τους νοιάζει φυσικά για τις συνέπειες που έχει αυτή η πολιτική στον ελληνικό λαό και ιδίως στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. «Τα μέτρα λιτότητας που θα γνωρίσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι την προσεχή τριετία θα επιδεινώσουν το βιοτικό τους επίπεδο τουλάχιστον κατά 30%» αναφέρει σε έκθεσή του το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ που παρουσιάστηκε την Πέμπτη. Στην ίδια έκθεση του ΙNΕ, βάσει στοιχείων της Γιούροστατ, της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, αποκαλύπτεται ότι στη διάρκεια του 2009 μειώθηκαν κατά 4,4% οι μέσες ετήσιες αποδοχές ανά απασχολούμενο στην Ελλάδα σε 28.548 ευρώ έναντι μέσου όρου 39.562 ευρώ στην «παλιά» ΕΕ των «15» και σχεδόν ίδιου μέσου όρου 39.876 ευρώ στην ευρωζώνη των «16». Με άλλα λόγια, στην εποχή της Ελλάδας του μνημονίου του ΔΝΤ και της ΕΕ οι μέσες αποδοχές των Ελλήνων ανέρχονται μόλις στο 72% των μέσων αποδοχών της ΕΕ των «15» ή των χωρών της ευρωζώνης. Παράλληλα, οι προοπτικές είναι πολύ σκοτεινές για τους νέους βάσει των αλλαγών που προώθησε ο «σφαγέας» των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος. Ειδικά στο θέμα των συντάξεων, οι σημερινοί νέοι θα βλέπουν τις συντάξεις τους διαρκώς να μειώνονται, με το ποσοστό μείωσης να ανέρχεται από 25% έως και 50%!
Το πολιτικό νόημα όλων αυτών είναι σαφέστατο. Συνιστά εγκληματικό πολιτικό λάθος η νοοτροπία «τρία χρόνια είναι αυτά του μνημονίου, ας κάνουμε υπομονή να περάσουν». Έτσι και αφεθούν ο Παπανδρέου και οι υπουργοί του να ολοκληρώσουν την υλοποίηση των διατάξεων του μνημονίου, η Ελλάδα θα είναι μια χώρα τόσο ρημαγμένη από πλευράς οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που θα χρειαστούν ίσως τρεις δεκαετίες για να ξανακερδηθούν όσα χάθηκαν.
Τώρα πρέπει να τους ρίξουμε! Όσο το δυνατόν πιο γρήγορα! Κάθε μέρα που περνάει με το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία είναι καταστροφή!

1 Τοποθετησεις:

21 Σεπτεμβρίου 2010 στις 10:02 μ.μ. οδυσεας είπε...

Ειναι αδιανόητο τοσο πολυ ανόητοι να μας έχουν "υπνοτισμένους"....
μήπως και εμείς είμαστε "επαναπαυμένοι" ???..