Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Μπάλα και ...μπόχα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Εδώ τα σκάνδαλα, εκεί τα σκάνδαλα, πού είναι τα σκάνδαλα; Το ερώτημα δεν είναι βεβαίως εάν υπάρχει μπόλικη βρομιά στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά πόσο μεγάλο τμήμα της και πότε θα αποκαλυφθεί. Επί του παρόντος, όλα καλύπτονται από... αχλή, η οποία κατά τη γνώμη ορισμένων είναι «πολλά υποσχόμενη» και κατά άλλους πιθανός προάγγελος, αν όχι «κουκουλώματος», τουλάχιστον «χαλιναγώγησης» όσων θα βγουν στη φόρα.




ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ


Για την ώρα έχουν γνωστοποιηθεί τα εξής: δυο εισαγγελείς θα ολοκληρώσουν τη μελέτη του φακέλου με τα «στημένα» παιχνίδια, καθώς επίσης και των απαντήσεων που έχει κληθεί να δώσει επί του θέματος ο ΟΠΑΠ. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, παρήγγειλε να συνενωθεί η δικογραφία για αυτό το θέμα με την άλλη πολυσυζητημένη υπόθεση των ημερών: Tις ενδείξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος εκ μέρους ενός μάνατζερ, τον οποίο βαραίνει επιπροσθέτως η υποψία ότι συμμετείχε σε στοιχήματα αγώνων που είχαν «κανονισμένα» αποτελέσματα. Όπως αποκαλύφθηκε με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του συγκεκριμένου μάνατζερ, σε αυτούς κατέθεταν χρήματα από το 2000 ποδοσφαιριστές, παράγοντες ομάδων της Σούπερ Λιγκ και δικηγόροι. Τα ποσά κυμαίνονταν από μερικές χιλιάδες και έφθαναν τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Το συνολικό ύψος των συγκεκριμένων προμηθειών και καταθέσεων «από τρίτους» φθάνει τα 26 εκατομμύρια ευρώ. Μολονότι είναι «γερό όνομα» στην «πιάτσα» των μάνατζερ, μολονότι εκπροσωπεί γνωστούς παίκτες, ο άνθρωπος αυτός εμφάνιζε χαμηλά εισοδήματα στις φορολογικές του δηλώσεις. Είναι προφανές, όμως, ότι η φοροδιαφυγή συνιστά την πιο ανώδυνη από τις πιθανές ή εικαζόμενες πτυχές της όλης υπόθεσης. Ας αναμείνουμε, λοιπόν, με ενδιαφέρον τις εξελίξεις σε αυτό το πλέγμα του φακέλου των στημένων παιχνιδιών με τα... μυστηριώδη χρήματα.
Ένα πράγμα όμως δεν θα αντέξουμε πάλι: Nα αναζωπυρωθούν τα ραγιάδικα, «ευρωληγούρικα» και συμβατά προς το πνεύμα της... εποχής του μνημονίου φληναφήματα, σύμφωνα με τα οποία όλα τούτα (ή όσα, τέλος πάντων, αποκαλυφθούν) αποτελούν κάποιο ειδικό ελληνικό όνειδος, εν μέσω ενός «αξιοπρεπέστερου» ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού στερεώματος. Επειδή τη βλέπουμε να καταφθάνει με δρασκελιές πάλι τη ραγιάδικη ...ανοησία, επειδή βαρεθήκαμε να ακούμε τα ίδια ανυπόστατα και με το χουλιγκανισμό που τάχα «νικήθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη», θυμίζουμε: Mε τα στημένα ματς και το στοίχημα γίνεται «του κουτρούλη ο γάμος» σε ολόκληρο τον κόσμο. Όποιος θέλει να εντρυφήσει στο θέμα και τη σχετική μεθοδολογία, ας διαβάσει το βιβλίο του βρετανού δημοσιογράφου - ερευνητή Ντέκλαν Χιλ με τίτλο Τα στημένα – Ποδόσφαιρο και οργανωμένο έγκλημα (στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Πολύτροπον). Στην Πορτογαλία αποκαλύφθηκε η ύπαρξη κυκλώματος, ελεγχόμενου από την Πόρτο, υπό την επωνυμία «χρυσή σφυρίχτρα». Η Ιταλία συγκλονίστηκε από το περιβόητο σκάνδαλο «Καλτσιόπολι» και η «μόστρα» του γερμανικού ποδοσφαίρου υπέστη βαρύτατο πλήγμα από την υπόθεση στημένων παιχνιδιών που έγινε γνωστή με το όνομα του διαιτητή Χόιτσερ. Έτσι, για να μη βρεθεί κανένας εξυπνάκιας Βόρειος να μας πει ότι αυτά τα «μπουμπούκια» ανθούν μόνο στα περιβόλια ή στα... χοιροστάσια των PIGS, δηλαδή των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Όσο για την εκδοχή εκείνη της ίδιας ραγιάδικης ανοησίας, που επιμένει πως ο χουλιγκανισμός νικήθηκε στην Ευρώπη, μάλλον την κονιορτοποιούν ορισμένα νωπά συμβάντα και στοιχεία από την Αγγλία. Περισσότερα για αυτό, την επόμενη εβδομάδα.

0 Τοποθετησεις: