Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αριστερή ελπιδοφόρα ΔΡΑΣΥ στα Γιάννενα

Η Δημοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση (ΔΡΑΣΥ) στα Γιάννενα, η οποία συμμετέχει στις εκλογές για το Δήμο Ιωαννιτών, έρχεται από μακριά. Αποτελεί έναν πολιτικό πόλο στην πόλη των Ιωαννίνων, διαμορφωμένο από τους αγωνιστές που πήραν μέρος σε όλες τις μάχες των προηγούμενων ετών, είτε με αφορμή τοπικά, είτε γενικότερα πολιτικά μέτωπα.
   Στις εκλογές του 2006, η ΔΡΑΣΥ κατέγραψε ποσοστό 2,7%. Το μεγαλύτερο που έχει λάβει ποτέ δημοτική πρωτοβουλία της ριζοσπαστικής, επανασταστικής Αριστεράς στο δήμο Ιωαννιτών.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΝΤΙΚΟΣ



 Διαμόρφωσε έναν πόλο αντίστασης στην πόλη, τη στιγμή που ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε σε επιλογές συρόμενος από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ επέλεγε για πρώτη φορά το 2006 αυστηρά κομματικά περιχαρακωμένες υποψηφιότητες (όπως κάνει και φέτος) και η ΝΔ, το ΛΑΟΣ, αλλά και κομμάτι του ΠΑΣΟΚ στήριζαν την πιο αντιδραστική και επιθετική στα συμφέροντα των εργαζόμενων και νεολαίας, δημοτική αρχή της τελευταίας 20ετίας.
Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της ΔΡΑΣΥ σήκωσαν το κίνημα αντίστασης στην παραχώρηση των δημόσιων χώρων της πόλης. Η δημαρχία Γκόντα παραχώρησε με αμφισβητούμενες ακόμη και με την αστική νομιμότητα αποφάσεις, δημόσιους χώρους όπως η πλατεία και το Ξενία σε ιδιωτικά συμφέροντα, που με τη σειρά τους αλλοίωσαν το χαρακτήρα του κέντρου και δημιούργησαν δύο σύγχρονα εργασιακά «κάτεργα», αντί για τις «θέσεις εργασίας» που διαφήμιζαν. Σε μια πράξη αντεκδίκησης, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Grand Serai (πρώην Ξενία), σέρνει ακόμη στα δικαστήρια μέλη της επιτροπής αγώνα και υποψήφιους σήμερα της ΔΡΑΣΥ με προληπτική μήνυση που κατατέθηκε πριν καν ξεκινήσει η πορεία του Ιουνίου του 2005 στο Ξενία.
Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Η ΔΡΑΣΥ ήταν παρούσα σε κάθε κινητοποίηση, που αφορούσε κεντρικά πολιτικά ζητήματα, όπως τα θέματα της εκπαίδευσης, το ασφαλιστικό και εδώ και έξι μήνες, η πάλη για την ανατροπή του μνημονίου και της πολιτικής της κυβέρνησης, του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΔΝΤ και των συνοδοιπόρων τους, ΝΔ και ΛΑΟΣ.
Φέτος, η ΔΡΑΣΥ παρεμβαίνει ξανά στις δημοτικές εκλογές παγιώνοντας τη θέση της στο πολιτικό σκηνικό της πόλης. Με επικεφαλής το γιατρό Στέφανο Σκοπούλη (εικονιζόμενος στη φωτογραφία), έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους αγωνιστές της Αριστεράς στα Γιάννενα, δίνει τον αγώνα για μια ανθρώπινη πόλη τη στιγμή που οι δημοτικές αρχές τη μετατρέπουν σε τσιμεντούπολη. Δηλώνει την κάθετη αντίθεσή της στις πολιτικές που εφαρμόζουν κυβέρνηση και τρόικα και παλεύει για την ανατροπή τους. Παλεύει ενάντια στον αντιδραστικό «Καλλικράτη», που αφαιρεί και τις τελευταίες υποψίες τοπικής αυτοδιοίκησης και οδηγεί στην οριστική διάλυση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών.
Ήδη, έχουν γίνει αρκετές συνελεύσεις της ΔΡΑΣΥ, με μαζική συμμετοχή, στις οποίες αποφασίστηκε η κάθοδος στις εκλογές και ο επικεφαλής, ενώ έχουν ξεκινήσει οι περιοδείες των κλιμακίων σε κάθε γειτονιά και χωριό του διευρυμένου δήμου. Έτοιμος είναι και ο βασικός κορμός του ψηφοδελτίου.
Οι εντυπώσεις που αποκομίζουν τα κλιμάκια της ΔΡΑΣΥ στις περιοδείες τους στην πόλη και στα καινούργια τμήματα του δήμου είναι πολύ θετικές και προσφέρονται για συμπεράσματα. Συνάντησαν ήδη τους εργαζόμενους στις τέως δημοτικές επιχειρήσεις, που παραμένουν σε αβεβαιότητα για το εργασιακό τους μέλλον, η οποία επιτείνεται στο νέο «καλλικρατικό» πλαίσιο. Άκουσαν τα προβλήματα των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, που δεν καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζόμενων γονιών, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώσουν ιδιωτικούς σταθμούς, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει περιορίσει κατά 25% τα εισοδήματά τους. Μίλησαν με τους νεολαίους, των οποίων η ανεργία στα Γιάννενα ξεπερνά το 50% και διαπίστωσαν ότι δημιουργείται ένα νέο κύμα μετανάστευσης προς το εξωτερικό, αυτή τη φορά σε μια πιο αφιλόξενη ΕΕ. Συνάντησαν τους εκατοντάδες απολυμένους από τη Βιομηχανική Περιοχή, που παραμένουν άνεργοι εδώ και πάνω από χρόνο και τους μικρομεσαίους εμποροβιοτέχνες που βλέπουν τις δουλειές τους να συρρικνώνονται.
Για τη ΔΡΑΣΥ οι εκλογές του Νοεμβρίου μόνο τοπικού χαρακτήρα δεν είναι. Μέλη της ΔΡΑΣΥ, μας επισήμαναν ότι ο «Καλλικράτης», το μνημόνιο και οι επιλογές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συρρικνώνουν κάθε αυτοδιοικητική πλευρά των προσεχών εκλογών. Καλούν τους εργαζόμενους και τη νεολαία της πόλης να στείλουν με την ψήφο τους καθαρή και ανατρεπτική απάντηση καταδίκης των κυρίαρχων πολιτικών τους.

0 Τοποθετησεις: