Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΛΑΡΙΣΑ: Τρομονόμος κατά ανηλίκων

Βαρύτατες κατηγορίες για συλληφθέντες στο... σωρό
  



Στις 9 Δεκέμβρη δικάζονται από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων της Λάρισας, οι 11 ανήλικοι «τρομοκράτες» της Λάρισας. Όλα ξεκίνησαν δύο χρόνια πριν, στις 8 Δεκέμβρη 2008. Εκείνο το απόγευμα πραγματοποιούταν στη Λάρισα, όπως και σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας, πορεία για τη δολοφονία του 15χρονου Αλ. Γρηγορόπουλου.



 Η νεολαιίστική οργή για τη δολοφονία ενός μαθητή από τις σφαίρες του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα είχε ήδη ξέσπασει, και στις περισσότερες πόλεις της χώρας η κανονικότητα είχε… διασαλευτεί.
Σε εκείνη την πορεία η αστυνομία της Λάρισας, αφού έπνιξε την πορεία σε τόνους χημικών, πραγματοποίησε δεκάδες προσαγωγές νεολαίων στο «σωρό», χρησιμοποιώντας βέβαια τις ενδεδειγμένες μεθόδους: ξύλο, βρισιές κ.ά. Αγνοούσαν βέβαια οι αστυνομικοί εκείνη τη στιγμή το… λαβράκι που είχαν πιάσει: Ανάμεσα στους προσαχθέντες ήταν και 19 νέοι, ηλικιών από 14 έως 23 χρονών – το… νέο αίμα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, όπως αποφάνθηκε αργότερα ο εισαγγελέας. Οι αστυνομία συνέλαβε τους 19, οι οποίοι δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, με τον ίδιο πάνω κάτω τρόπο: τους «μάζεψαν» ξεχωριστά, από διαφορετικά σημεία της πόλης, άσχετα με τις εστίες των επεισοδίων, σε διαφορετικές ώρες.
Οι αστυνομικοί έφτιαξαν τις καρμπόν καταθέσεις τους, οι διευθυντές των τραπεζών κατέγραψαν τις ζημιές των καταστημάτων, και συντάχθηκε το κατηγορητήριο: άλλος κατηγορούνταν για εξύβριση, άλλος γιατί υποτίθεται ότι πετούσε πέτρες, άλλος για φθορές ή γιατί έκλεψε… τέσσερα αναψυκτικά. Μερικοί παραπέμπονταν με την κατηγορία της «εγκληματικής οργάνωσης». Δεν είχε όμως την ίδια γνώμη και η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Λάρισας, η οποία ξεπέρασε ακόμη και την αστυνομία: Μόλις έφτασε η υπόθεση στα χέρια της τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Το κατηγορητήριο μετατράπηκε ως δια μαγείας σε συλλογικό, δηλαδή όλοι κατηγορούνταν για τις ίδιες πράξεις, χωρίς να εξατομικεύονται οι κατηγορίες.
Τους φορτώθηκαν εννιά κακουργήματα και δύο πλημμελήματα. Κοντολογίς οι 19 νέοι κατηγορήθηκαν για ότι έγινε και δεν έγινε εκείνο το βράδυ στη Λάρισα (κατασκευή μολότοφ, εμπρησμοί, φθορές σε… 36 τράπεζες και ο κατάλογος δεν τελειώνει). Και το κυριότερο: Βαφτίστηκαν «τρομοκράτες», καθώς ενεργοποιήθηκαν οι βαρύτερες διατάξεις του τρομονόμου (παράγραφος 1), που αναφέρονται σε τρομοκρατική οργάνωση. Έτσι κατηγορήθηκαν γιατί συγκρότησαν «διαρκή και δομημένη ομάδα (…), η οποία λειτουργούσε σε οργανωμένη βάση, με κατανεμημένους ρόλους (…) και επιδίωκε τη διάπραξη εμπρησμών και άλλων κακουργημάτων»!!! Κι όλα αυτά, παρά την απουσία οποιουδήποτε ευρήματος, αφού οι αστυνομικοί το μόνο που παρέδωσαν στον ανακριτή ήταν: μια τσάντα, μια πέτρα, ένα άδειο μπουκάλι κρασί, ένα μεταλλικό σωλήνα και ένα σκουφάκι…
Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια οι οκτώ ενήλικοι της… τρομοκρατικής ομάδας, αρκετοί απ’ τους απ’ τους οποίους προφυλακίστηκαν κιόλας, παραπέμφθηκαν υποχρεωτικά στο Συμβούλιο Εφετών. Ευτυχώς το Συμβούλιο, βλέποντας το οφθαλμοφανές παράλογο και αστήριχτο της υπόθεσης, παρέπεμψε τους οκτώ με κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος. Παρ’ όλα αυτά οι ανήλικοι «συγκατηγορούμενοι» τους, παραπέμπονται για τις ίδιες πράξεις σε βαθμό κακουργήματος και με ενεργοποιημένες τις διατάξεις του τρομονόμου.
Η όλη υπόθεση των ανήλικων «τρομοκρατών» αποτελεί μια πρόβα τζενεράλε, για τον ολοκληρωτισμό –όχι του μέλλοντος, αλλά του παρόντος μας– που επιδιώκουν να επιβληθεί. Το «πείραμα» της Λάρισας το ενορχήστρωσε η προηγούμενη κυβέρνησης της ΝΔ, επιστρατεύοντας στο… έργο τις αρμόδιες αρχές. Ήθελαν να μετρήσουν αντιδράσεις στο κατασταλτικό (αστυνομικό και νομοθετικό) όργιο, που προετοίμαζαν. Πιάνοντας το νήμα, η παρούσα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ κάνει ένα ακόμη άλμα προς την ίδια κατεύθυνση, της προληπτικής θωράκιση του κράτους, από τις επερχόμενες κοινωνικές εκρήξεις που προκαλεί η πολιτικής της. Έτσι, αντί να καταργήσει το «ιδιώνυμο της κουκούλας», όπως είχε υποσχεθεί από την πρώτη μέρα της εκλογής της, ψήφισε κρυφά (στο θερινό μάλιστα τμήμα της Βουλής, κυρώνοντας μια τελείως άσχετη σύμβαση του ΟΗΕ για το οργανωμένο έγκλημα), σωρεία τροποποιήσεων της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.
Μάλιστα ο Τρομονόμος Νο 3, της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και της τρόικας, καταργεί τη διάταξη που όριζε ότι δεν συνιστά τρομοκρατική πράξη η τέλεση συγκεκριμένων αδικημάτων όταν συνδέονται με την άσκηση θεμελιωδών ατομικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, η οποία είχε τεθεί ως ασφαλιστική δικλίδα για τη δίωξη απλών διαδηλωτών. Με λίγα λόγια πλέον όσοι διαδηλώνουν, καταλαμβάνουν ένα κτίριο ή το οδόστρωμα, ή απεργούν είναι… τρομοκράτες. Αν η υπόθεση των… τρομοκρατών της Λάρισας θεωρούταν μέχρι τώρα εξαίρεση, παρέκκλιση σύμφωνα με το νομικό σύστημα και το Σύνταγμα – τώρα πλέον θα είναι ο κανόνας. Το μήνυμα που στέλνουν είναι σαφές: πριν ήσασταν τρομοκρατούμενοι τώρα είσαστε τρομοκράτες. Η Αριστερά, τα κινήματα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πρέπει να «σηκώσουν» τώρα το ζήτημα των ανήλικων που παραπέμπονται με τον τρομονόμο. Πρέπει να πιέσουν με κάθε μέσο για την πλήρη αθώωση, την κατάρρευση του κατασκευασμένου κατηγορητηρίου που αφορά και τους 19 συλληφθέντες και την κατάργηση του τρομονόμου. Απαιτείται άμεση συγκρότηση μετώπου για το δημοκρατικό ζήτημα, διαφορετικά τα χειρότεραέρχονται…

0 Τοποθετησεις: