Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αυτοαπασχολούμενοι γιατροί :Στα νύχια των τραπεζών


ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΛΙΑΜΠΑΚΟΣ*




Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των γιατρών αλλά και των φαρμακοποιών έχουν ξεπεράσει κάθε όριο θέτοντας σε πραγματικό κίνδυνο τη βιωσιμότητα του μικρού ιατρείου και φαρμακείου της γειτονιάς, υποθηκεύοντας έτσι το μέλλον χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.

Μπροστά στον ορατό όσο ποτέ κίνδυνο χρεοκοπίας και κλεισίματος ιατρείων και φαρμακείων, το τελευταίο διάστημα εταιρείες factoring μέσω τραπεζών (π.χ. Τράπεζα Πειραιώς) προχωρούν σε ατομικές συμβάσεις με γιατρούς - φαρμακοποιούς προσφέροντας μέσα σε 3(!) μέρες πληρωμή των χρωστούμενων ποσών από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι συμβάσεις βέβαια έχουν επαχθέστατους όρους ξεκινώντας από 3% τουλάχιστον προμήθεια και σε 6 συνήθως μήνες η αποπληρωμή γίνεται με άγνωστα εν πολλοίς επιτόκια, μέχρι 10-15%! Ορισμένα σχόλια πάνω στο ζήτημα. Είναι εξοργιστική και η τεράστια καθυστέρηση στην αποπληρωμή της πληρωμένης εργασίας και μάλιστα με προκαταβολή του φόρου, αλλά και η λογική της ατομικής ευθύνης για τη χρεοκοπία των ασφαλιστικών ταμείων. Την ίδια στιγμή που όλοι λίγο ή πολύ αναγνωρίζουν ότι πίσω από αυτή την απαράδεκτη κατάσταση κρύβεται η λυσσαλέα επίθεση του αστικού μπλοκ εξουσίας κυβέρνησης - ΔΝΤ -ΕΕ - ΜΜΕ με το σιγοντάρισμα ΛΑΟΣ και επί της ουσίας και της ΝΔ στα συμφέροντα της εργαζόμενης πλειοψηφίας.
Το επίσημο και πλήρως γραφειοκρατικοποιημένο συνδικαλιστικό κίνημα των γιατρών όπως εκφράζεται από τους μεγάλους ιατρικούς συλλόγους και τον ΠΙΣ προκλητικά αδιαφορεί γιατί η πολιτική λογική που διέπει τις παρεμβάσεις του, στην ουσία αποδέχεται την νομοτέλεια των παραπάνω επιλογών. Σοβαρές ευθύνες φέρουν και οι παρατάξεις της κοινοβουλευτικής Αριστεράς γιατί δεν συμβάλλουν σε ένα νικηφόρο κίνημα.
Δυστυχώς πολλοί αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και φαρμακοποιοί διαπιστώνοντας την πλήρη αποτυχία του συνδικαλιστικού κινήματος οδηγούνται στην «ατομική λύση» πληρώνοντας προμήθειες για την κακοπληρωμένη έτσι και αλλιώς εργασία τους. Καταγγέλουμε τις παραπάνω συμβάσεις που εξευτελίζουν γιατρούς και φαρμακοποιούς.
Καλούμε άμεσα σε πρωτοβουλία για συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα Αυτοασχολουμένων Γιατρών με στόχο την οργάνωση δυναμικών κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας στο πλάι με τους νοσοκομειακούς και τους άλλους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας και της κοινωνίας.

*Μέλος του ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας

0 Τοποθετησεις: