Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αντικαπιταλιστικός άνεμος στις περιφέρειες

Ανεμος ανατροπής πνέει εκτός της Αττικής και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς έχουν οριστικοποιηθεί αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια σε 9 περιφέρειες από τις 13, ενώ άμεσα αποφασίζεται και δέκατη. 









 Εκτός από την Αττική, οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζί με αγωνιστές του αντικαπιταλιστικού και εργατικού κινήματος παρεμβαίνουν στην Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία, το Βόρειο Αιγαίο, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Το Σαββατοκύριακο αναμένεται απόφαση καθόδου και για τα νησιά του Ιονίου. Στο στάδιο των διεργασιών βρίσκονται ακόμη οι αγωνιστές από την Ανατολική Μακεδονία, τη Στερεά και το Νότιο Αιγαίο. Στην Κεντρική Μακεδονία τίτλος του ψηφοδελτίου είναι Αντικαπιταλιστική Αριστερά – Ανταρσία σε Κυβέρνηση  -ΕΕ - ΔΝΤ». Επικεφαλής τέθηκε ο Γιάννης Κούτρας. Το εγχείρημα στην περιφέρεια ακολουθεί την «παράδοση» της Αριστερής Παρέμβασης στους Δρόμους της Πόλης, που έδινε τη μάχη των δημοτικών εκλογών. Το κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη στήριξη του ψηφοδελτίου καλεί σε λαϊκή εξέγερση ενάντια στο μνημόνιο, λέγοντας όχι σε ΠΑΣΟΚ - ΕΕ  -ΔΝΤ και όχι στον «Καλλικράτη». Ο συνδυασμός προγραμματίζει κεντρική εκδήλωση την τελευταία εβδομάδα πριν τις κάλπες.

Στη Δυτική Μακεδονία το ψηφοδέλτιο που στηρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ανένταχτοι αγωνιστές αναμένεται από τη σημερινή συνέλευση. H εισήγηση αναφέρεται στην κρίση και το μνημόνιο από αντικαπιταλιστικές, επαναστατικές θέσεις. Τα ζητήματα που θα αναδείξει σε τοπικό επίπεδο ο συνδυασμός είναι η ενέργεια και οι δραματικές επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ σε μια περιοχή μες 14% ανεργία, το μείζον θέμα της υγείας, με τς τραγικές ελλείψεις των δημόσιων νοσοκομείων της περιοχής αλλά και γενικότερα οι παραγωγική κρίση. Επικεφαλής του συνδυασμού θα οριστεί σήμερα Κυριακή στη συνέλευση του συνδυασμού. Σχεδιάζονται πάντως τρεις συγκεντρώσεις του ψηφοδελτίου σε Γρεβενά, Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.

Στο Βόρειο Αιγαίο οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκρότησαν και στηρίζουν την Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά, με επικεφαλής τον Τάκη Τσιρεπλή. Ο συνδυασμός στη διακήρυξή του καταγράφει την αντίθεσή του στο μνημόνιο και όλη την αντιλαϊκή πολιτική, την ίδια στιγμή που εστιάζει και στα τοπικά προβλήματα: Στην απειλή της ανεργίας για τους αγροτοκτηνοτρόφους, στις ανύπαρκτες κοινωνικές υπηρεσίες αλλά και στις βίαιες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Ήδη προετοιμάζονται ανοιχτές συγκεντρώσεις στη Μυτιλήνη και τη Χίο ενώ γίνονται καθημερινά εξορμήσεις στα χωριά της περιφέρειας και τα αστικά κέντρα.

Στην Ήπειρο συγκροτήθηκε και παρεμβαίνει δυναμικά η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο, την οποία στηρίζουν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Ανασύνταξη καθώς και ανένταχτοι αγωνιστές. Επικεφαλής τέθηκε ο Νίκος Ζήκος. Η Αριστερή Παρέμβαση έχει τον κορμό της ΝΟΡΑΣΥ, του νομαρχιακού σχήματος των προηγούμενων τοπικών εκλογών, αναδεικνύοντας από αντικαπιταλιστική σκοπιά τα ζητήματα της περιφέρειας και δίνοντας μια συνολική ματιά: Δωδώνη και κτηνοτροφία, δημόσιοι χώροι και ιδιωτικοποιήσεις, αγωγός στη Θεσπρωτία. Τα συνεργεία της Αριστερής Παρέμβασης καθημερινά οργώνουν τους νομούς με τη διακήρυξη αλλά και τις επίκαιρες ανακοινώσεις του συνδυασμού.

  Στη Θεσσαλία οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μαζί με την Κομμουνιστική Οργάνωση Ανασύνταξη και ανένταχτους αγωνιστές συγκρότησαν την Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία. Επικεφαλής ορίστηκε ο Φάνης Γενηκομσίου και συντάχθηκε η διακήρυξη του ψηφοδελτίου έπειτα από τρεις συναντήσεις σε πανθεσσαλικό επίπεδο. Σ’ αυτή γίνεται λόγος για την οικονομική κρίση, το χρέος, τον «Καλλικράτη» και το εργατικό κίνημα, προτάσσοντας ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα ανατροπής. Από την παρέμβαση του συνδυασμού δεν λείπουν τα αγροτικά θέματα και τα ζητήματα περιβάλλοντος (όπως το οξυμένο πρόβλημα με το νερό) αλλά και οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 που θα γίνουν σε Λάρισα και Βόλο, διοργάνωση ιδιαίτερα ζημιογόνα για την περιοχή. Την Πέμπτη ο συνδυασμός προχωρά σε συνέντευξη Τύπου προς τα τοπικά μέσα, ενώ προγραμματίζονται εξορμήσεις και συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της περιφέρειας.

Στη Δυτική Ελλάδα, ύστερα από έντονες διεργασίες δημιουργήθηκε ψηφοδέλτιο με τίτλο Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα και επικεφαλής τον Δημήτρη Δεσύλλα. Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν εργάτες, κτηνοτρόφοι, δημόσιοι υπάλληλοι, νέοι εργαζόμενοι και αγωνιστές του αντικαπιταλιστικού κινήματος. Η διακήρυξη του συνδυασμού είναι έτοιμη, ενώ αύριο Δευτέρα με νέα σύσκεψη θα οριστικοποιηθεί το ψηφοδέλτιο. Η Αριστερή Παρέμβαση από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της εξέδωσε προκηρύξεις για την παιδεία και τα μέτρα για τους δημόσιους υπαλλήλους, τις οποίες μοιράζει στις κεντρικές πόλεις της περιφέρειας.

Στην Πελοπόννησο ιδρύθηκε η Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση στο Μοριά, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Κάτσαρη. Στη συγκροτηση του ψηφοδελτίου συνέβαλε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Κομμουνιστική Οργάνωση Ανασύνταξη και ανένταχτοι αγωνιστές. Στηριγμένοι σε υπάρχουσες τοπικές κινήσεις, στην Καλαμάτα και το Ξυλόκαστρο, οι άνθρωποι της Αριστερής Αντικαπιταλιστικής Παρέμβασης ξεκινούν μια προσπάθεια με συνολική πολιτική αναφορά αλλά και «γείωση» στην τοπική πραγματικότητα: Το περιβάλλον της περιοχής μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, τα αγροτικά ζητήματα που επηρεάζουν χιλιάδες οικογένειες είναι ψηλά στην ατζέντα του συνδυασμού, που τώρα προγραμματίζει τις κεντρικές του συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της περιοχής.

Στην Κρήτη, μετά από έντονες συζητήσεις και διεργασίες, έχει αποφασιστεί οριστικά η κάθοδος αντικαπιταλιστικού ψηφοδελτίου ανατροπής, ωστόσο αυτό το Σαββατοκύριακο αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για τη σύνθεση του συνδυασμού, τον τίτλο του και τον επικεφαλής. Σήμερα Κυριακή ή νωρίς αυτή την εβδομάδα θα υπάρχει και οριστική απόφαση για τα Ιόνια νησιά. Οι συνελεύσεις που προηγήθηκαν ανέδειξαν ένα αντικαπιταλιστικό δυναμικό στην Κέρκυρα, τη Λευκάδα, την Κεφαλλονιά και τη Ζάκυνθο που προτίθεται να ξεπεράσει τα πρακτικά εμπόδια και να καταγραφεί το στίγμα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και σε αυτή τη γωνιά της χώρας.

Και στις υπόλοιπες περιφέρειες αυτές τις μέρες γίνονται εντατικές συζητήσεις. Στη Στερεά Ελλάδα, στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη και στο Νότιο Αιγαίο οι αγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των άλλων οργανώσεων εξαντλούν όλα τα περιθώρια ώστε να υπάρξει συμμετοχή στις περιφερειακές εκλογές. Είναι βέβαια το οικονομικό κόστος δυσβάσταχτο.

3 Τοποθετησεις:

3 Οκτωβρίου 2010 στις 9:24 μ.μ. haridimos είπε...

Στην Δυτική Ελλάδα δεν στηρίζει το ψηφοδέλτιο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ;

4 Οκτωβρίου 2010 στις 12:10 π.μ. Dimka είπε...

Ούτε στην Κρήτη λέμε ότι το στηρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια κίνηση εκτός των τειχών στις Περιφέρειες που να μην την στηρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Χαρίδημε σε ενοχλεί που το αναφέρουμε σε κάθε περίπτωση;

4 Οκτωβρίου 2010 στις 1:31 π.μ. haridimos είπε...

Όχι δε με ενοχλεί, απλά με προβληματίζει, μηπως οταν δεν αναφέρεται η στήριξη υπάρχουν διαφωνίες.