Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Εκτός Ορίων: Η Δεξιά στις ΗΠΑ σηκώνει κεφάλι ελέω Ομπάμα

του Μιχάλη Ψϋλου









Γέλασε και το... παρδαλό κατσίκι στην Αμερική με την εμφάνιση της εφιαλτικά αντιδραστικής Σάρα Πέιλιν στην συνδιάσκεψη του ακροδεξιού «Κόμματος του Τσαγιού», στο Νάσβιλ του Τενεσί. Έχοντας γραμμένα στην παλάμη της –σαν σκονάκι– αυτά που ήθελε να πεί για να μην τα ξεχάσει, η πρώην κυβερνήτης της Αλάσκας και υποψήφια αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2008, ζήτησε ούτε λίγο ούτε πολύ από τον πρόεδρο Ομπάμα να βομβαρδίσει το Ιράν, αν θέλει να ανεβάσει τη δημοτικότητά του.
Μέσα σε παραλήρημα και σε ιαχές του ακροδεξιού ακροατήριου –έκαστος πλήρωσε 350 δολάρια για να την ακούσει και η ίδια έλαβε 100.000 για να μιλήσει – η Πέιλιν άφησε να εννοηθεί ότι σκέφτεται να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2012. «Γιατί ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας χρειάζεται αρχιστράτηγο (σαν κι αυτήν) και όχι καθηγητή της Νομικής (όπως ο Ομπάμα)»!
Τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης υποδέχτηκαν φυσικά με μπόλικη δόση ειρωνείας αυτό «το μπουλντόγκ με κραγιόν», αλλά στην Αμερική πολλοί είναι αυτοί που παίρνουν στα σοβαρά την ακροδεξιά Πέιλιν. Πρώτος και καλύτερος ο βαρόνος του Τύπου, Ρούπερτ Μέρντοχ, που την έκανε τηλεπαρουσιάστρια και σχολιαστή στο  κανάλι ιδιοκτησίας του Φοξ Νιους.
Η Πέιλιν έχει φτάσει στο σημείο να προηγείται με 23% στις δημοσκοπήσεις μεταξύ των πιθανών υποψηφίων προέδρων των Ρεπουμπλικάνων. Η ίδια δεν διστάζει να εμφανίζεται ως «ανεξάρτητη, αν και συντηρητική» πολιτικός και να ασκεί έντονη κριτική όχι μόνο στους Δημοκρατικούς, αλλά και στους Ρεπουμπλικάνους, για την πολιτική που ακολουθούν. Έρευνα του ινστιτούτου Gullop έδειξε μάλιστα ότι η Πέιλιν βρίσκει απήχηση, καθώς –ένα χρόνο μετά τη θριαμβευτική εκλογή του Ομπάμα– η πλειοψηφία των Αμερικανών θεωρούν τον εαυτό τους «συντηρητικό». Δημοσκόπηση της εταιρείας Ρασμούζεν δίνει στους Ρεπουμπλικάνους προβάδισμα 9 ποσοστιαίων μονάδων σε εθνικό επίπεδο.
Όσο για τον Ομπάμα; Πάει από υποχώρηση σε υποχώρηση, κινδυνεύοντας να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο ασήμαντους αμερικανούς προέδρους. «Ένα χρόνο στην προεδρία και έχει ήδη καταστεί σαφές ότι η ευκαιρία που είχε η κυβέρνηση Ομπάμα έχει χαθεί» γράφει το αμερικανικό περιοδικό Δε Νέσιον σε βαρυσήμαντο άρθρο του με τίτλο «Δώστε πίσω τη δημοκρατία μας». Ακόμη και το περίφημο νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ένα κενού περιεχομένου κουρελόχαρτο. Για του λόγου το αληθές, ο Ομπάμα κάλεσε για τις 25 Φεβρουαρίου σε απευθείας τηλεοπτική συζήτηση εκπροσώπους των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών για να ξανασυζητήσουν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. «Αν θέλει να εξασφαλίσει διακομματική συναίνεση, ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να βάλει στο ράφι το νομοσχέδιο» ήταν η απάντηση του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μίτς Κακ Κόνελ.
Ένα χρόνο μετά την έλευση του Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, τα μηνύματα για τον αμερικανό πρόεδρο αλλά και τους Δημοκρατικούς δεν είναι καλά. Με την ανεργία να φτάνει στο 10% και την κρίση να πλήττει σχεδόν κάθε αμερικανική οικογένεια, η δημοτικότητα του Ομπάμα έχει φτάσει στο σημείο να είναι η δεύτερη χαμηλότερη αμερικανού προέδρου μετά τον Ρόναλντ Ρέιγκαν.
«Ο λόγος που ο ίδιος Ομπάμα επικαλέστηκε για να διεκδικήσει την προεδρία ήταν να προκαλέσει το σύστημα» γράφει το Δε Νέσιον και προσθέτει: «Δυστυχώς, ο Ομπάμα αποδέχτηκε την εξουσία εκείνων που θέλουν να διατηρηθεί το σημερινό στάτους κβο και απλώς συνδιαλέγεται μαζί τους».