Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΣΥΝ: Αντί για κόκκινο, όλα στο...πράσινο

  Μοναδική ελπίδα του η συνάντηση με το «σοσιαλιστικό χώρο»



 Ραντεβού με την ιστορία» έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας για το βράδυ της 7ης Νοέμβρη, στην ομιλία του στο φεστιβάλ της νεολαίας ΣΥΝ. Χαρακτήρισε δε την ενίσχυση του «πόλου συνάντησης» της Aριστεράς και του σοσιαλιστικού χώρου ως τη μόνη απάντηση στον «απειλούμενο κατακερματισμό των δυνάμεων της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Aριστεράς».


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΑΝΤΖΗΣ


 Μάλιστα υποστήριξε ότι αυτή η στρατηγική επιλογή δεν είναι απάντηση υπέρβασης του ΣΥΡΙΖικού κεκτημένου, αλλά η μοναδική ελπίδα για την ανασυγκρότηση του χώρου. Παραδέχτηκε ότι μπορεί να έχουν γίνει από την πλευρά του ΣΥΝ λάθη χειρισμών αλλά όχι στον προσανατολισμό και στην πολιτική «που από την πρώτη στιγμή χαράχτηκε».
Ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι «η ιστορία ή θα δώσει το βράδυ των εκλογών μια μεγάλη νίκη του λαού μας απέναντι στην πολιτική του μνημονίου ή θα καταγράψει την ανεπάρκεια οράματος και αίσθηση ευθύνης». Ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει εκ νέου υπονοούμενα για τη στάση του προκατόχου του λέγοντας πως «η ζωή και η ιστορία δεν πρόκειται να επιβραβεύσει εγωισμούς και αδιέξοδες εμμονές. Απλά θα τις προσπεράσει». Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε με το δικό του τρόπο δημοψηφισματικό χαρακτήρα για τις εξελίξεις στο ΣΥΝ στο ψηφοδέλτιο Αττική Συνεργασία, κάνοντας λόγο για συνάντηση που μπορεί να βάλει τη δική της σφραγίδα για τις πολιτικές εξελίξεις και την Ελλάδα του μέλλοντος μας.  Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο μήνυμα της αριστερής διαμαρτυρίας στις κάλπες του Νοέμβρη, η οποία κατά τον ίδιο «δεν μπορεί να δοθεί αν στην αριστερά όλοι κρατήσουμε τις βεβαιότητας και τις αλήθειες μας και επιμείνουμε σε μια λογική καταγραφής της δικής μας». 
 Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του χρησιμοποίησε τέσσερις φορές τη λέξη εργαζόμενοι αλλά ούτε μια τις λέξεις εργατικό κίνημα, σκέτο κίνημα, η καν Ευρωπαϊκή Ένωση (με μια μόνο αναφορά στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών). Ενώ ακόμα και η λέξη αγώνας είχε αναφορά μόνο στο παρελθόν ή στην εκλογική μάχη.

 Η πρόταση της ηγεσίας του ΣΥΝ για έξοδο από την ύφεση στηρίζεται δε στο πεντάπτυχο: αναδιαπραγμάτευση, αναδιανομή, ανάπτυξη, ασφάλιση και απασχόληση – χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει με ποιους τρόπους θα προσπαθήσει να τα επιβάλει. 
   Στις εκλογικές συμμαχίες, υπάρχουν κοινές υποψηφιότητες σε Νίκαια και Πετρούπολη παρόλο που ο ΣΥΝ είχε υποστηρίξει ότι δεν θα προχωρήσει σε συνεργασία σε κανέναν δήμο με το ΠΑΣΟΚ.  Σε μια σειρά άλλους Δήμους (Ελευσίνα κ.ά.) οι υποψήφιοι του ΣΥΝ ζήτησαν το χρίσμα και από το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν κατάφεραν να το εξασφαλίσουν.  Σε δέκα δήμους της Αθήνας και του Πειραιά υπάρχει συνεργασία με τη Δημοκρατική Αριστερά. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι στη Συμμαχία στον Πειραιά στο πρόσωπο του γιατρού Νίκου Λεγάκη που στην Αυγή έφτασε να δηλώσει ότι «είμαστε η τελευταία ελπίδα για τον Πειραιά».
Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση της υποψήφιας Δημάρχου Αθήνας, Ελένης Πορτάλιου -που στηρίζεται απ’ όλο το ΣΥΡΙΖΑ – ότι η Ανοιχτή Πόλη αποτέλεσε τη μόνη αντιπολίτευση στον Νικήτα Κακλαμάνη. Η προσπάθεια οικειοποίησης όλων των αγώνων των κατοίκων στις γειτονιές της Αθήνας, από την υποψήφια του ΣΥΝ και στις οποίες δεν μας έχει συνηθίσει, θυμίζει λίγο την ανάλογη άστοχη φράση του Αλέκου Αλαβάνου ότι στη διάρκεια της μάχης κατά του άρθρου 16 είμασταν «η» Αντιπολίτευση.

Το κλίμα είναι πολύ βαρύ στις περισσότερες περιφέρειες μεταξύ ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ και οι οργανωτικές αδυναμίες των συνιστωσών του ΡΙΖΑ είναι ο κύριος λόγος που δεν εκφράστηκαν περισσότερες διαφοροποιήσεις σε κεντρικό επίπεδο, (όπως π.χ. στην Αττική ή στη Στερεά όπου οι κύριες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ πλην ΣΥΝ στηρίζουν μαζί με ΔΗ.ΑΡI. και Οικολόγους το Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς με επικεφαλής τη Δ. Σπανούδη).
  Στη διατήρηση ενός κλίματος εσωστρέφειας και προσωπικών επιθέσεων μεταξύ ΣΥΝ και Μετώπου συνέβαλε και η αρθογραφία και της περασμένης εβδομάδας όπως π.χ το κείμενο που δημοσιεύτηκε στην Αυγή με τον «προκλητικό» τίτλο «η άνοδος και η πτώση του φαινομένου Αλέκος Αλαβάνος» του Αρ. Μπαλτά.
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως διόλου τυχαία χαρακτήρισε «μητέρα των μαχών» τις εκλογές στην Περιφέρεια Αττικής. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος το βάρος θα πέσει στον επικοινωνιακό χειρισμό να φανεί ότι η επιτυχία δεν ανήκει προσωπικά στον Α. Μητρόπουλο αλλά στη συμμαχική και αντιμνημονιακή πολιτική του ΣΥΝ. Τα δύσκολα ωστόσο για το ΣΥΝ αρχίζουν μετά τις εκλογές όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της Αττικής Συμμαχίας, όπου και θα ανοίξουν όλα τα ζητήματα πολιτικής, στρατηγικής και συμμαχιών.

0 Τοποθετησεις: