Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Παναγιώτης Κάτσαρης, επικεφαλής στην Πελοπόννησο: Έξοδος από ΟΝΕ και ΕΕ

Ο «Καλλικράτης» μακρύ χέρι του κράτους στην τσέπη μας



Θα μας βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους, σε ακόμα πιο δυναμικούς αγώνες από την επόμενη μέρα», λέει στο Πριν, ο Παναγιώτης (Τάκης) Κάτσαρης, γεωπόνος στο ΕΘΙΑΓΕ στην Καλαμάτα, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της κίνησης Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση στον Μοριά, που κατεβαίνει στις εκλογές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Συνέντευξη στον Στράτο Βουραζέρη







– Με «αυτοδιοικητικά» ή με πολιτικά κριτήρια καλείτε τους εργαζόμενους της Πελοποννήσου να ψηφίσουν στις εκλογές του Νοεμβρίου;

– Φυσικά είναι πολιτικά τα κριτήρια που θα κυριαρχήσουν σε αυτές τις εκλογές. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά άλλωστε, αφού ο καθένας σήμερα καταλαβαίνει στο πετσί του την επιδρομή αυτής της πολιτικής που εφαρμόζεται. Αλλά και ξέρει, εξάλλου του το λένε εμμέσως πλην σαφώς, ότι η ψήφος του αύριο θα καταμετρηθεί υπέρ ή κατά αυτής της πολιτικής. Ήδη ετοιμάζονται από τώρα να ανακοινώσουν, όπως μετά από κάθε εκλογική μάχη, την αποδοχή της πολιτικής που ακολουθείται, ότι δήθεν επικυρώθηκε από το λαό. Τότε δεν θα πρόκειται για αυτοδιοικητικές εκλογές. Άλλωστε η αυτοδιοίκηση αποτελεί πλέον και με τη βούλα του «Καλλικράτη», το μακρύ χέρι του κράτους, κυρίως στην τσέπη μας.

– Όσοι συγκροτήσατε την Παρέμβαση είχατε σημαντική συμβολή - παρουσία στο εργατικό και αγροτικό κίνημα. Η συμμετοχή σας στις εκλογές είναι αποτέλεσμα της έκβασης των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος ή ένας ακόμα σταθμός στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ, που θα πρέπει να συνεχιστεί με νέο γύρο κινητοποιήσεων την επομένη των εκλογών;

– Θα έλεγα και τα δύο! Σίγουρα πολλοί από εμάς μέσω της συμμετοχής το προηγούμενο διάστημα στο εργατικό - αγροτικό κίνημα αποκομίσαμε σημαντικές εμπειρίες. Ακόμη και αν αυτές ήταν τις περισσότερες φορές δυσάρεστες, μιας και δεν καταφέραμε να έχουμε σοβαρές νίκες απέναντι στον οδοστρωτήρα κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ. Σίγουρα όλες αυτές οι μάχες δεν ήταν παρά ένας σταθμός στη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση και τον κοινωνικό πόλεμο που μας έχουν κηρύξει. Είναι σίγουρο ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα μας βρουν πάλι μπροστά τους σε κινητοποιήσεις πιο δυναμικές από τις προηγούμενες, μαζί με χιλιάδες ανθρώπους του εργαζόμενου λαού.

– Ποια είναι τα κύρια στοιχεία, που συνθέτουν τη φυσιογνωμία της Αριστερής Αντικαπιταλιστικής Παρέμβασης στον Μοριά; Σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό.

– Η Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση στον Μοριά συγκροτήθηκε κατά κύριο λόγο από εργαζόμενους, αγρότες, άνεργους και νεολαίους. Λογικό είναι λοιπόν η φυσιογνωμία της να διαπερνάται από τη λογική της υπεράσπισης των δικαιωμάτων της νεολαίας, των εργαζομένων, των αγροτών και των ανέργων. Γι’ αυτό από τα βασικά στοιχεία της δεν θα μπορούσαν να λείψουν η ανατροπή του αντεργατικού προγράμματος σταθερότητας και του μνημονίου, η άρνηση πληρωμής και η διαγραφή του χρέους, η έξοδος απ’ την ΟΝΕ και την ΕΕ, η εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών, των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και των μεγάλων επιχειρήσεων και η λειτουργία τους με εργατικό έλεγχο και η αύξηση φορολογίας του κεφαλαίου. Σε τοπικό επίπεδο δεν θα μπορούσαμε να μην εναντιωθούμε στα μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας τοπικά συμφέροντα, που θησαυρίζουν στις πλάτες των εργαζομένων. Επίσης δεν θα μπορούσε να λείψει από τη φυσιογνωμία μας, η εναντίωση στη συνεχιζόμενη εξαθλίωση του αγροτικού πληθυσμού, στη διαρκή υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την υποταγή όλων των ακολουθούμενων πρακτικών στη λογική του κέρδους και όχι στις ανάγκες του ανθρώπου. Απ’ αυτή τη σκοπιά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να θέσουμε το ζήτημα της συνολικής ανατροπής, όχι μόνο αυτής της πολιτικής αλλά και του συστήματος στο σύνολό του.

Διακηρύσσετε την εναντίωσή σας στον «Καλλικράτη». Τι έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από την εφαρμογή του; Ποιος ο ρόλος των αγωνιστών που συγκροτούν την Παρέμβαση, στο πλαίσιο που θέτει ο «Καλλικράτης»;

– Από τον «Καλλικράτη» σίγουρα ο λαός δεν πρέπει να περιμένει καλλιτεχνικά δημιουργήματα. Πρόκειται για μια βαθειά αντιλαϊκή μεταρρύθμιση. Ο «Καλλικράτης» στην ουσία ολοκληρώνει την αντιδραστική οργάνωση του κράτους. Η νέα Περιφέρεια της Πελοποννήσου φτιάχνεται για να φέρει περισσότερα κέρδη στους καπιταλιστές και μεγαλύτερα δεινά στους εργαζόμενους. Είναι μια ακόμη πλευρά της πολιτικής του μνημονίου. Φιλοδοξεί να αποτελέσει μοχλό ενός συνολικού επανασχεδιασμού του κράτους για τη συγκρότηση ισχυρών διοικητικών ενοτήτων, για κερδοφόρα τοπική ανάπτυξη του κεφαλαίου. Η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, η περαιτέρω ερήμωση της υπαίθρου και η μεγαλύτερη ανισότητα μεταξύ φτωχών και πλούσιων περιφερειών και επιμέρους περιοχών αποτελούν βασικές πτυχές του. Εμείς έχουμε καθήκον να αντιπαλέψουμε κάθε του πλευρά, να αναδείξουμε το πραγματικό του πρόσωπο στις τοπικές κοινωνίες, την αλληλεξάρτηση του με την κεντρική εξουσία και τη  στενή του σχέση - ρόλο στην προώθηση της εφαρμοζόμενης αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, ξεκινώντας από σήμερα και με σκληρή δουλειά από την επομένη των εκλογών.

0 Τοποθετησεις: