Η υποχρηματοδότηση παραλύει τη λειτουργία σχολείων και σχολών
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ
Αυτό είναι το δόγμα του ΠΑΣΟΚ και φυσικά σχολεία και πανεπιστήμια δεν εξαιρούνται. Με περηφάνια παρουσιάζονται περικοπές της τάξης του 30% σε κονδύλια λειτουργικών αναγκών της εκπαίδευσης στην έκθεση απολογισμού που υποβλήθηκε πρόσφατα προς την τρόικα. Bέβαια αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στις πραγματικές ανάγκες των χώρων της εκπαίδευσης. Για να στηρίξει αυτήν την άνευ προηγουμένου επιλογή, το υπουργείο Παιδείας επιλέγει τη μετωπική σύγκρουση με το μαθητικό και το φοιτητικό κίνημα. Την ίδια στιγμή που κάνουν την εμφάνισή τους εκατοντάδες καταλήψεις σχολείων και ξεκινούν οι πρώτες φοιτητικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις, το υπουργείο εκτοξεύει απειλές σε όλες τις κατευθύνσεις για τα χρονικά πλαίσια των μαθημάτων. Μαθημάτων –βέβαια– που το ίδιο υπονομεύει με την πολιτική των περικοπών.
«Μοντέρνο έθιμο των τελευταίων χρόνων» και «στημένο μύθο» χαρακτήρισε η υφυπουργός Ε. Χριστοφιλοπούλου τις φήμες ότι θα μειωθεί το ανώτατο όριο απουσιών των μαθητών. Και συμπληρώνει: «Υπάρχουν ελάχιστες μειοψηφίες εκπαιδευτικών, οι οποίοι είτε δεν ενημερώνονται είτε σκόπιμα παραπληροφορούν», τονίζοντας ότι «τα στημένα κέντρα θα μας βρουν αντιμέτωπους». Για να αυτοδιαψευσθεί λίγο αργότερα αναφέροντας: «Χάνονται ώρες; Θα αναπληρώνονται ώρες. Θα πάμε σε Σάββατο; Θα πάμε σε αργίες; Θα πάμε σε περικοπές εκδρομών; Κάτι θα κάνουμε όμως».
Η «παραπληροφόρηση» των εκπαιδευτικών σε σχολεία και πανεπιστήμια, όμως επιβεβαιώνεται δραματικά στην πράξη. Ενδεικτικά, κλείνουν ένα - ένα τα Παιδαγωγικά Τμήματα των πανεπιστημίων. Τα προβλήματα λειτουργίας μετά τον περιορισμό των αποσπάσεων είναι μεγάλα και, παρά τις διαβεβαιώσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου, έστω «κατά περίπτωση», δεν έχει δοθεί ακόμα λύση. Έτσι, μετά τα Παιδαγωγικά Τμήματα Φλώρινας, Κρήτης, Πάτρας και Θεσσαλονίκης, απόφαση να αναστείλει τη λειτουργία του μέχρι και την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, έλαβε και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Το τμήμα αδυνατεί να εξασφαλίσει την άρτια εκπαίδευση των φοιτητών, λόγω έλλειψης του απαραίτητου αριθμού αποσπασμένων εκπαιδευτικών, που θα προσφέρουν επικουρικό εκπαιδευτικό έργο», αναφέρεται στην απόφαση της γενικής συνέλευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Αθηνών, το οποίο φέτος καλείται να λειτουργήσει με πέντε εκπαιδευτικούς, σε σχέση με τους 30, που απασχολούσε πέρυσι. '
Το ζήτημα της υποχρηματοδότησης απασχόλησε και τη σύνοδο προέδρων ΤΕΙ που συγκλήθηκε εκτάκτως. «Δεν αντέχουμε άλλο, έχουμε γονατίσει», δηλώνουν με αγανάκτηση και έθεσαν, ουσιαστικά, τους όρους και τις προϋποθέσεις για τον επικείμενο διάλογο, ειδικά όσον αφορά στην αναδιάρθρωση - συρρίκνωση του χώρου: Πρώτα λύση στα μείζονα προβλήματα, όπως επαγγελματικά δικαιώματα και μεταπτυχιακά, μετά το «νοικοκύρεμα». Βέβαια ο σχεδιαζόμενος «Καλλικράτης» των ΑΕΙ και ΤΕΙ λίγη σχέση έχει με την έννοια «λύση», αποδεικνύοντας και πάλι πόσο στημένος είναι ο δίμηνος διάλογος που εξήγγειλε η κυβέρνηση.
Νέα επεισόδια όμως παίζονται και στο σίριαλ του πολυδιαφημιζόμενου «νέου Λυκείου». Μετά τις αντιδράσεις εκκλησίας και ΝΔ, το υπουργείο Παιδείας δήλωσε ότι το σχέδιο για το «νέο Λύκειο» αποτελεί πρόταση και όχι απόφαση. Με ανακοίνωσή του το υπουργείο δηλώνει ότι «το κείμενο σχετικά με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο Λύκειο που είδε το φως της δημοσιότητας αποτελεί πρόταση μιας επιτροπής και όχι απόφαση του υπουργείου Παιδείας». Οι προτάσεις του υπουργείου, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι υπό διαμόρφωση και θα δοθούν προς διαβούλευση εντός του Οκτωβρίου. Αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο όνομα της «αποχριστιανοποίησης» της εκπαίδευσης! Συναινώντας βέβαια στο πλαίσιο της ευρύτερης επιχειρηματικοποίησης ΝΔ και εκκλησία αξίωσαν ρόλο ελεγκτή στα σχέδια του υπουργείου! Είναι σαφές πως το εκπαιδευτικό σύστημα στην εποχή του μνημονίου προοιωνίζεται σαρωτικό για τις λαϊκές ανάγκες και τα κοινωνικά δικαιώματα. Στήριξη σε αυτήν την πολιτική προσφέρουν τόσο η ΝΔ όσο και οι νεοεκλεγείσες διοικήσεις σε μεγάλα πανεπιστήμια όπως το ΕΚΠΑ και ΑΠΘ. Οι νέοι πρυτάνεις, εμφανίζονται συχνά κοντά στον πρωθυπουργό (όπως στους Δελφούς) ενώ θετικός ως προς το διάλογο δήλωσε και ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ.
Ανακοίνωση σχετικά με τις εξαγγελίες εξέδωσε και το Δίκτυο Πληροφόρησης και Συντονισμού τονίζοντας: «Αν επιτρέψουμε στην κυβέρνηση της τρόικα και στους υποστηρικτές της να επιβάλουν τα σχέδιά τους, το Πανεπιστήμιο δεν θα είναι πλέον ούτε δωρεάν, ούτε δημόσιο, ούτε πανεπιστήμιο».
0 Τοποθετησεις:
Δημοσίευση σχολίου