Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αντικαπιταλιστική σφήνα στις εκλογές


Οι «αυτοδιοικητικές» εκλογές διεξάγονται σε μια περίοδο όπου η καπιταλιστική κρίση δείχνει το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό της βάθος. Πραγματοποιούνται σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρης επίθεσης απέναντι στα όποια κεκτημένα του εργατικού, λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος.

ΣΠΥΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ*


 Έτσι, έχουν αντικειμενικά πολιτικό χαρακτήρα. Ιδιαίτερα μεγάλη σημασία έχει η αναμέτρηση για την Περιφέρεια της Αττικής και το Δήμο της Αθήνας, τόσο λόγω του μεγέθους του εκλογικού σώματος, όσο και της βαρύτητας που αποδίδουν όλοι οι πολιτικοί φορείς στο αποτέλεσμά τους. Οι εκλογές αποτελούν δημοψήφισμα για το μνημόνιο και την κυβέρνηση.
Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα το σύνολο των αστικών πολιτικών δυνάμεων διατάσσεται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποπολιτικοποιήσει την αναμέτρηση και να ενσωματώσει την οργή του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας σε πολιτικά σχέδια διαχείρισης της ίδιας πολιτικής.
Tο ΠΑΣΟΚ επιδιώκει πολιτικά η όποια αποδοκιμασία να μην πάρει συντριπτική μορφή γι’ αυτό και να μη βάλει θέμα αποσταθεροποίησης. Επιδιώκει ανοίγματα τόσο προς το χώρο της Δεξιάς, όσο και προς τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους Πράσινους. Η ΝΔ εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση, τόσο σε σχέση με τα εσωκομματικά προβλήματά της όσο και σε σχέση με το πώς μπορεί να συνδυαστεί η κριτική στο μνημόνιο με την κατοχύρωση ως εν δυνάμει κυβερνητικής δύναμης. Το ΛΑΟΣ στηρίζει ανοιχτά το μνημόνιο και τις βασικές κυβερνητικές επιλογές. Ταυτόχρονα, εμφανίζονται και νέες μορφές χειρισμού της δυσαρέσκειας και επανασταθεροποίησης του σκηνικού (βλ. υποψηφιότητα Γ. Δημαρά).
Η «επίσημη Αριστερά» εμφανίζεται χαρακτηριστικά ανίκανη να αρθρώσει μια συνολική απάντηση σε ρήξη με την αστική διαχείριση. Η Δημοκρατική Αριστερά αποτελεί ανοιχτά συμπληρωματική δύναμη του κυβερνητικού κέντρου. Από την άλλη, η ηγετική ομάδα του Συνασπισμού επενδύει πολιτικά στη διεύρυνση προς το σοσιαλιστικό χώρο, θεωρώντας ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει το αντίβαρο στη διαφαινόμενη αποδιάρθρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, το ψηφοδέλτιο Αλαβάνου και η όλη παρουσία του Μετώπου έχει την ιδιαιτερότητα να δηλώνει ότι είναι σε ρήξη με την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που ρητά αναφέρει ότι διεκδικεί να είναι η ορθή εκδοχή του. Το ΚΚΕ, από τη μεριά του, κατεβαίνει με σαφή φυσιογνωμία πολιτικής διαμαρτυρίας, η οποία αναπαράγει όλη την ηττοπάθεια και το σεχταρισμό της κεντρικής γραμμής του ΚΚΕ.
Κόντρα στο τοπίο που επιχειρείται να διαμορφωθεί, οι εκλογικοί συνδυασμοί που στηρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ φιλοδοξούν να εκφράσουν τους αγώνες και τα κινήματα της προηγούμενης περιόδου και δίνουν τον πολιτικό τόνο του αγώνα για την ανατροπή του μνημονίου και της πολιτικής της τρόικας ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ. Τα ψηφοδέλτια, που στηρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζί με άλλες δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και ανένταχτους αγωνιστές συγκροτούνται γύρω από κάποια χαρακτηριστικά:
Πρώτον, είναι ψηφοδέλτια αντικαπιταλιστικά, που προβάλλουν τη θέση ότι σήμερα το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος και υπάρχει εναλλακτική λύση και αυτή μπορεί να είναι οι βασικές αιχμές ενός αντικαπιταλιστικού προγράμματος πάλης: Διαγραφή χρέους, έξοδος από ΟΝΕ και ευρώ, εθνικοποίηση τραπεζών, αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος του κεφαλαίου, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Δεύτερον, είναι ψηφοδέλτια αντι-ΕΕ. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ έχει φανεί ότι η ΕΕ δεν είναι «σπίτι των λαών» είναι βασικός μηχανισμός προώθησης των αντιλαϊκών πολιτικών, είναι το... ΔΝΤ της Ευρώπης. Γι’ αυτό και τα ψηφοδέλτια αυτά επιμένουν ότι σήμερα πρέπει να πούμε ρήξη τώρα με την ΟΝΕ - έξοδος από το ευρώ - ανυπακοή στις επιταγές της ΕΕ - πάλη για την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ.
Τρίτον, είναι ψηφοδέλτια «αντι-Καλλικρατικά». Ο «Καλλικράτης» είναι μια τεράστια θεσμική τομή στο τοπικό επίπεδο, που κάνει πράξη τις πολιτικές του μνημονίου, επιβάλλει τις απολύσεις, την ελαστικοποίηση και τις ιδιωτικοποιήσεις, και προσπαθεί να περιορίσει τις δυνατότητες δράσης των τοπικών κινημάτων. Γι’ αυτό παλεύουμε για κατάργηση του «Καλλικράτη».
Τέταρτον, είναι ψηφοδέλτια αντισυνδιαχειριστικά. Δεν έχουμε αυταπάτες για το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης ως «τοπικού κράτους». Δεν διεκδικούμε να το συνδιαχειριστούμε. Είμαστε με τη μαζική αγωνιστική κινηματική δράση και θέλουμε με τη δύναμη των κινημάτων να επιβάλουμε λύσεις υπέρ των εργαζομένων.
Πέμπτον, είναι ψηφοδέλτια κινηματικά, που αντλούν την έμπνευσή τους από τους μεγάλους αγώνες και σήμερα λένε ότι η ελπίδα βρίσκεται σε έναν παρατεταμένο πανεργατικό και παλλαϊκό ξεσηκωμό για την ανατροπή του μνημονίου και η δύναμη στις απεργίες, τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις. Γι’ αυτό και συμμετέχουν αγωνιστές από τις μεγάλες απεργίες, το συντονισμό σωματείων, το αντιπολεμικό και αντιρατσιστικό κίνημα, τις φοιτητικές καταλήψεις, τους αγώνες για τους ελεύθερους χώρους. Γι’ αυτό και αποφεύγουν έναν εκλογικό κρετινισμό όπως αυτός του ΚΚΕ που σήμερα λέει ότι ηŸ ψήφος είναι κίνημα.
Έκτον, είναι ψηφοδέλτια ενωτικά γιατί πλάι στην πολεμική που κάνουν στην υπόλοιπη Αριστερά επιμένουν στην κοινή δράση μέσα στους αγώνες, καλούν σε αγωνιστική συσπείρωση και δουλεύουν για ένα αγωνιστικό κοινωνικό μέτωπο.

*υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Νότιας Αθήνας με το ψηφοδέλτιο Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική -Ανταρσία σε Kυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ.

0 Τοποθετησεις: