Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Τριχοτόμηση για ξεπούλημα της ΔΕΗ!

 Το γενικό ξεπούλημα της ενέργειας ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη, όπου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ΑΕ συνεδριάζει για να αποφασίσει την τριχοτόμηση της επειχείρησης. Πρόκειται για την προτελευταία φάση πριν την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση του κλάδου της ενέργειας. Με αυτή την ενέργεια ξεκινά η εφαρμογή του λεγόμενου τρίτου ενεργειακού πακέτου που προβλέπεται στο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την τρόικα, με βάση το οποίο η πλήρης «απελευθέρωση» θα ξεκινήσει στις 31 Μαρτίου. Μέχρι τότε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πρέπει να έχει ολοκληρώσει το νομοθετικό πλαίσιο για ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές.





Η μεθόδευση, όσον αφορά τον ηλεκτρισμό, είναι η εξής: Αρχικά θα σπάσει η ενιαία ΔΕΗ, ιδρύοντας δύο θυγατρικές με δραστηριότητα, η πρώτη στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και η δεύτερη στη διανομή. Στην αρχή και οι δύο θα ανήκουν 100% στη ΔΕΗ. Μετά η θυγατρική εταιρεία μεταφοράς θα αποκτήσει με τη διαδικασία απόσχισης κλάδου όλα τα πάγια στοιχεία της ΔΕΗ που αφορούν τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή δίκτυο υψηλής και υπερυψηλής τάσης, Κέντρα Κατανομής Φορτίου, Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης και υποσταθμοί υψηλής τάσης. Επίσης, στην εταιρεία ΔΕΗ - Μεταφορά θα μεταφερθεί και όλο το προσωπικό της επιχείρησης που απασχολείται στον συγκεκριμένο κλάδο.
Από αυτή τη σκοπιά, η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ (που ήταν κερδοφόρα το 2009) ανήγγειλε νέες ληστρικές αυξήσεις στα οικιακά και αγροτικά τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Ιανουαρίου του 2011, που φτάνουν στο 14%. Μάλιστα, εξαγγέλθηκαν νέες αυξήσεις για το 2012 και το 2013, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι φετινές χαρακτηρίζονται μικρές, την ίδια στιγμή που το 2009 η ΔΕΗ παρουσίασε κέρδη (προ φόρου), τα οποία αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ. Αντίθετα, στη «νέα» τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης, η οποία γίνεται στο όνομα της αναδιάρθρωσης των ανταγωνιστικών τιμολογίων της ΔΕΗ, σύμφωνα πάντα με το μνημόνιο, προβλέπονται εκ νέου γενναιόδωρες μειώσεις για ένα περίπου εκατομμύριο επιχειρήσεις και εμπόρους.

0 Τοποθετησεις: