Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Οικονομικό πραξικόπημα στην ευρωπαϊκή "μπανανία"

  Στην Ισπανία, η σοσιαλιστική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κρίση για να εξαπολύσει μία ολομέτωπη επίθεση κατά των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Περικόπτει δραστικά τις κοινωνικές δαπάνες και τις συντάξεις και δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να απολύουν κατά το δοκούν. Το ίδιο και στην Πορτογαλία και την Ελλάδα. Στη Βρετανία, ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του Ντέιβιντ Κάμερον επιβάλει τά σκληρότερα μέτρα λιτότητας από την εποχή της Θάτσερ.



ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ


Ακόμη χειρότερα τα πράγματα στην Ιρλανδία. Ένα αμόκ λιτότητας έχει καταλάβει όλες τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, οι οποίες γδέρνουν τους πολίτες για να «σώσουν» τους απατεώνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να κατευνάσουν τηŸ δυσπιστία των αγορών. «Ενωθείτε στον αγωνα κατά της εργασίας ή αλλιώς θα σας καταστρέψουμε», φαίνεται να διατάζει η ΕΕ στις κυβερνήσεις των χωρών - μελών. Αυτό απαιτεί όμως δικτατορία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αυτή που έχει αναλάβει την πραγματική εξουσία, παραμερίζοντας τις εκλεγμένες κυβερνήσεις, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων χωρών.
Αυτή η καταστροφική πολιτική έχει δοκιμαστεί πάνω και στις πλάτες της Ελλάδας, που χρησιμοποιήθηκε ευθύς εξαρχής ως πειραματόζωο για να δούν πόσο πολύ μπορεί να ποδοπατηθεί ο κόσμος της εργασίας, πριν αρχίσει να αντιδρά.

«Στην Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα οικονομικό πραξικόπημα» λέει ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Μιζούρι, Μάικλ Χάτσον, πρώην οικονομολόγος της Γουόλ Στρητ. «Η ιστορία πηγαίνει πιο βαθιά από την αύξηση της ανεργίας και της οικονομικής ύφεσης. Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι η δραστική αλλαγή της δομής της ευρωπαϊκής κοινωνίας για μια ολόκληρη γενιά. Πρόκειται για ολομέτωπο πόλεμο κατά της εργασίας. Είναι η χειρότερη αντι-εργατική εκστρατεία από τη δεκαετία του 1930 – μια εκστρατεία πιο ακραία και από τα προγράμματα λιτότητας που επιβλήθηκαν στον Τρίτο Κόσμο από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα τις τελευταίες δεκαετίες».

Ο αμερικανός καθηγητης σε βαρυσήμαντο άρθρο του στο περιοδικό Counter Punch σημειώνει με έμφαση ότι «η Ευρώπη μετατρέπεται σε μια δημοκρατία τηςŸ Μπανάνας» με μια πρωτοφανή νεοφιλεύθερη επίθεση στους εργαζομένους. Μια επίθεση που διευθύνει το Βερολίνο προσπαθώντας να καθυποτάξει οικονομικά και κοινωνικά όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι και αναλυτές παραδέχονται πλέον ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενορχήστρωσαν μια εκστρατεία ιδεολογικής τρομοκρατίας εναντίον των πολιτών με τα χρέη και τα ελλείμματα για να τρομοκρατήσουν τη μεσαία τάξη και τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και να παραλύσουν τις αντιδράσεις τους.

Όχι τυχαία, η νεοφιλελεύθερη επίθεση ξεκίνησε σε όλη την Ευρώπη από το δημόσιο τομέα για να διασπάσουν τους εργαζόμενους και στη συνέχεια να επιβάλουν την δραστική μείωση των αποδοχών και στον ιδιωτικό τομέα. «Ο στόχος είναι να μειωθουν κατά 30% ή και περισσότερο όλοι οι μισθοί με το πρόσχημα ότι αυτό θα αφήσει περισσότερο πλεόνασμα για την εξυπηρέτηση του χρέους» λέει ο καθηγητής Χάτσον. «Πρόκειται απλά για μια φαύλη προσπάθεια να αντιστραφεί η Ευρωπαική Προοδευτική Εποχή των κοινωνικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που επιτεύχθηκαν τον προηγούμενο αιώνα».

Το παιχνίδι είναι πολύ παλιό. Θέλουν να βάλουν στην άκρη ακόμη και τον Άνταμ Σμιθ, τον Τζον Στιουαρτ Μιλ, ακόμη και τον Κέινς και να οδηγήσουν την Ευρώπη σε μια εποχή της ολοκληρωτικής νεοφιλελεύθερης κυριαρχίας. Με λίγα λόγια, η νεοφιλελεύθερη επανάσταση στην Ευρώπη προσπαθεί να επιτύχει στη Γηραιά Ηπειρο αυτό που κατόρθωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες από το 1981 επί προεδρίας Ρέιγκαν: Να σταματήσουν να αυξάνονται οι πραγματικοί μισθοί και να διπλασιαστεί το μεριδίο του πλούτου που διαθέτει το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού.

0 Τοποθετησεις: