Η άνοδος του Κόμματος των Πρασίνων, η υποψήφια του οποίου συγκέντρωσε ποσοστό 19,5% στον πρώτο γύρο, ήταν η έκπληξη των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή. Μπορεί η Μαρίνα Σίλβα, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος του Λούλα, που μεγάλωσε σε απομακρυσμένη περιοχή του Αμαζονίου και ήταν αναλφάβητη μέχρι την ηλικία των 16, να ήρθε τρίτη και να απέτυχε να περάσει στο δεύτερο γύρο, ωστόσο το ποσοστό της ήταν μεγαλύτερο από εκείνο που της έδιναν οι δημοσκοπήσεις. Η Ντζίλμα Ρουσέφ, εκλεκτή του απερχόμενου προέδρου Λούλα και διάδοχός του στην ηγεσία του Κόμματος των Εργατών, με ποσοστό 46,6% και ο Ζοζέ Σέρα, επικεφαλής του Κόμματος του Δημοκρατικού Κινήματος, με 32,7% θα διεκδικήσουν την προεδρία στο δεύτερο γύρο, στις 31 Οκτωβρίου.
ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΣΜΑ
Η επικράτηση της Ρουσέφ ήταν αναμενόμενη, καθώς υποσχέθηκε να συνεχίσει την πολιτική του δημοφιλέστατου προέδρου Λούλα. Ωστόσο τμήμα των ψηφοφόρων επηρεάστηκε από σκάνδαλα στα οποία ενεπλάκη το όνομα της, ενώ άλλοι θέλησαν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την ενσωμάτωση του Κόμματος των Εργατών και του ίδιου του Λούλα, που χαίρουν υποστήριξης από την οικονομική ελίτ της χώρας, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίσει ποσοστό άνω του 50% για την εκλογή της. Η πρώην αντάρτισσα υιοθέτησε την ατζέντα του προκατόχου της, ο οποίος την επέλεξε για τη συνέχιση μιας πολιτικής που ανέδειξε τη Βραζιλία σε ανερχόμενη αγορά. Ελεύθερη αγορά, οικονομία βασισμένη στις εξαγωγές και ώθηση του χρηματοπιστωτικού τομέα αποτελούν τις προτεραιότητες της Ρουσέφ. Την προηγούμενη οκταετία του Λούλα, το ΑΕΠ αυξήθηκε συνολικά κατά 37% με αποτέλεσμα να εκτιναχτούν τα κέρδη των εταιρειών και κάποιες από αυτές, όπως η Petrobras, η μεταλλουργική Vale do Rio Dose, η αεροναυπηγική Embraer και η τράπεζα Unibanco να αναδειχτούν σε παγκόσμιους επιχειρηματικούς κολοσσούς.
Ο Λούλα, μέσα σε οκτώ χρόνια πέτυχε όσα δεν είχαν πετύχει οι χούντες επί δεκαετίες, εξασφαλίζοντας πολιτική σταθερότητα, χάρη στην εφαρμογή κάποιων από τα μέτρα ανακατανομής του εισοδήματος που είχε υποσχεθεί. Τα επίσημα στοιχεία εμφανίζουν τη φτώχεια να μειώθηκε από το 36,2% το 2004 στο 23,9% το 2008 και διεύρυνση της μεσαίας τάξης. Ωστόσο στην οκταετία του, δεν ξεπέρασε τη λογική της καπιταλιστικής διαχείρισης, με αποτέλεσμα η φτώχεια στις φαβέλες να μην έχει εξαλειφθεί και οι συνθήκες διαβίωσης να παραμένουν άθλιες για μεγάλο ποσοστό του βραζιλιάνικου λαού, την ώρα που οι επιχειρήσεις καταγράφουν ραγδαία αύξηση της κερδοφορίας τους. Οι ανισότητες αναμένεται να οξυνθούν στο προσεχές διάστημα, καθώς η Ρουσέφ υπόσχεται ιδιωτικοποιήσεις και περισσότερες ρυθμίσεις που ευνοούν την οικονομική ελίτ της Βραζιλίας.
Πάντως, η επιτυχία της αμφιλεγόμενης Μαρίνας Σίλβα, που κατηγόρησε την προεδρία Λούλα για υπερβολική έμφαση στη βιομηχανική και χρηματοπιστωτική ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα τάχθηκε κατά των αμβλώσεων, κερδίζοντας και συντηρητικές ψήφους καθολικών, δείχνει την επιθυμία σημαντικού μέρους του λαού της Βραζιλίας για αλλαγή, ανεξάρτητα από το αν αυτή μπορεί να έρθει από το Κόμμα των Πρασίνων ή όχι. Περίπου 20 εκατ. Βραζιλιάνοι την ψήφισαν ως μία εναλλακτική λύση για την προεδρία της χώρας.
Μεταξύ των υπόλοιπων υποψηφίων, δεν υπήρξαν εκπλήξεις. Ποσοστό 0,89% συγκέντρωσε ο επικεφαλής ομάδας που προέρχεται από διάσπαση του κυβερνώντος κόμματος, ο υποψήφιος που υποστηρίχθηκε από τους Χριστιανούς Σοσιαλδημοκράτες πήρε 0,09%, τα δύο κόμματα των τροτσκιστών από 0,08% και 0,01%, αντίστοιχα, ενώ το Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα που συμμετείχε με δικό του υποψήφιο (το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βραζιλίας υποστήριξε την υποψηφιότητα της Ρουσέφ), συγκέντρωσε ποσοστό 0,04%.
0 Τοποθετησεις:
Δημοσίευση σχολίου