Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αθήνα: Δράση αγώνα και ανατροπής

 Η εκλογική μάχη του Νοεμβρίου στον πρώτο δήμο της χώρας έχει πολλαπλή σημασία. Δεν είναι μόνο απλή διαμαρτυρία στο μνημόνιο και τον «Καλλικράτη», αλλά βαθύτερη καταδίκη: Της γενικευμένης αντεργατικής επίθεσης ΕΕ - ΔΝΤ - κυβέρνησης, της διεξόδου από την κρίση υπέρ της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

                                         Φωτό: Σιδερόφρακτη Αθήνα προωθούν Κακλαμάνης-Καμίνης

ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΙΖΟΣ


 Των πολιτικών δυνάμεων και των φορέων που στηρίζουν και προωθούν τη λεηλασία των εργατικών δικαιωμάτων, την παράδοση των δημόσιων υπηρεσιών και των ελεύθερων χώρων στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Όλων των θεσμών του κράτους από όλους τους, εθνικού και τοπικού, που γίνονται ολοένα και πιο αντιδραστικοί για το λαό, δεν μπορούν να αποκτήσουν κοινωνικό πρόσωπο. Της ΕΕ, που αποτελεί το σφαγείο των πολυεθνικών, τον παράδεισο των τραπεζιτών και των διεθνών τοκογλύφων, το άντρο του ολοκληρωτισμού και του πολιτικού εκμαυλισμού. Δικαίως αποκαλείται «Ευρωπαϊκό ΔΝΤ». Του συστήματος της αγοράς και του ανταγωνισμού, του κόσμου των «επενδυτών», που ρουφάει το αίμα της ζωντανής εργασίας και της φύσης, θρυμματίζει τη συλλογική ανάπτυξη με βάση τις κοινωνικές ανάγκες, για τον «πολιτισμό» των καζίνο, των Mall, των real estate, για «τα νάιλον ντέφια και ψόφια κέφια». Του ρατσισμού, του πογκρόμ ενάντια στους μετανάστες, αυτού του σύγχρονου «αβγού του φιδιού», που προωθεί η ΕΕ και το μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ.

Είναι μάχη για να μη χαρίσουμε την πόλη μας σε όσους ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση: Στο δήμαρχο Κακλαμάνη, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, που επάξια κέρδισε τον τίτλο του «Ομέρ Πριόνη» την πρόσφατη τετραετία. Πλήρης συμμόρφωση με τους εργολάβους και τα επιχειρηματικά κυκλώματα, επιμονή στη μετατροπή ολόκληρων περιοχών σε χώρους εμπορευματοποιημένης διασκέδασης και πολυτελούς κατοικίας σε βάρος των κατοίκων, τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων, αντιμεταναστευτικά πογκρόμ, διάλυση των δημοτικών υπηρεσιών, απεργοσπασία, αυταρχική αντιμετώπιση κάθε κινήματος, αυτή είναι η κληρονομιά του. Η προσπάθειά του να κάνει κριτική στο μνημόνιο, πέφτει στο κενό αφού δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι και αυτός, όπως και όλοι οι υποψήφιοι της ΝΔ έχουν δεσμευτεί για την εφαρμογή του. Στον… κατήγορο του Πολίτη Γ. Καμίνη, ανάχωμα του ΠΑΣΟΚ και της αντιλαϊκής πολιτικής,  που ο «αυτοδιοικητικός του λόγος» είναι το φύλλο συκής για να συγκαλύψει τη συμπόρευση με τον «Καλλικράτη», το μνημόνιο και την ΕΕ. Έμπρακτος θεσμικός ρατσισμός, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, εκχώρηση χώρου στους εργολάβους, ανταποδοτικότητα. Αυτά υπόσχεται ο Γ. Καμίνης, αυτά στηρίζει και η «συμμαχία των πρόθυμων», η Δημοκρατική Αριστερά και οι επιδεικτικά απόντες από τα τοπικά κινήματα «Οικολόγοι» - Πράσινοι. Η προσπάθεια της κυβέρνησης της τρόικας και του μνημονίου να κρυφτεί πίσω από δήθεν «ανεξάρτητες υποψηφιότητες» πρέπει να πέσει στο κενό και να καταδικαστεί πλατιά από τους πολίτες της Αθήνας. Στις λογικές της διαχείρισης και της μισής αντίστασης, του καπελώματος στα κινήματα, την εκλογική εξαργύρωση και την άρνηση της αναγκαίας κοινής δράσης των εργαζομένων. Όπως της Ανοιχτής Πόλης του ΣΥΡΙΖΑ που καλλιεργεί αυταπάτες περί ενός άλλου «αυτοδιοικητικού Καλλικράτη» και ενός δήμου υπηρεσιών φτηνού κόστους (!) (λόγω μνημόνιου;) και διαχείρισης της φτώχειας των πολιτών. Όπως της Λαϊκής Συσπείρωσης του ΚΚΕ που αντιμετωπίζει τις εκλογές μόνο ως κομματική καταγραφή. Αρνείται πεισματικά κάθε συμμετοχή σε ενωτικές πρωτοβουλίες βάσης. Μεταθέτει τη μάχη για την άμεση συγκρότησης κινήματος κατακτήσεων και ανατροπής της επίθεσης σε κοινοβουλευτικές διεξόδους και φαντασιακές λαϊκές εξουσίες.

Η μάχη όμως αυτή είναι και δρόμος δημιουργίας! Για τη νικηφόρα απάντηση του κόσμου της εργασίας, με ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα με ισχυρή οργάνωση «από τα κάτω», στα σωματεία και τις επιτροπές αγώνα! Γι’ αυτό χρειάζεται να απλώσουμε και να στηρίξουμε τους αγώνες ενάντια στα ξεπουλήματα και τους συμβιβασμούς της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Για τη συγκρότηση λαϊκού και νεολαιϊστικου κινήματος στις γειτονιές της Αθήνας, με λαϊκές συνελεύσεις αποφασιστικού χαρακτήρα, επιτροπές  κατοίκων σε όλες τις συνοικίες, μαζικούς και μαχητικούς αγώνες για να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς τους, παίρνοντας την πόλη και τη ζωή μας στα δικά μας χέρια! Για την ανατροπή της οικονομικής πολιτικής λιτότητας στο δήμο. Για να παύσει η πληρωμή του χρέους, η δημιουργία του οποίου δεν έχει καμία σχέση με τη βελτίωση της ζωής των πολιτών στην Αθήνα. Για κατάργηση των δημοτικών τελών, σε εργαζόμενους με ατομικό ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 20 χιλιάδων ευρώ. Για γενναία φορολογία στις επιχειρήσεις που διατηρούν εγκαταστάσεις - γραφεία στο κέντρο της πόλης. Για σταθερή εργασία των εργαζομένων στο δήμο, την απαγόρευση των απολύσεων, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

0 Τοποθετησεις: