Στον Κινέζο αντιφρονούντα Λιου Σιαόμπο απονεμήθηκε τελικά το φετινό Νόμπελ Ειρήνης παρά τις απειλές του Πεκίνου. Δίκαιη επιλογή που επισκιάζεται όμως από την περσινή βράβευση του Ομπάμα και από το γεγονός ότι η Κίνα τυχαίνει να βρίσκεται στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον για την οικονομική και νομισματική της πολιτική. Η επιτροπή θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια για να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται για την ειρήνη και όχι για την σταυροφορική προώθηση της δυτικής κουλτούρας και ιδεολογίας στον πλανήτη.
Την ίδια εβδομάδα που η διεθνής κοινότητα έστρεφε την προσοχή της στην Κίνα και τον φυλακισμένο κάτοχο του νόμπελ ειρήνης στον Λιου Σιαόμπο μια παλαιότερη κάτοχος του βραβείου περνούσε για άλλη μια φορά την πόρτα των ισραηλινών κρατητηρίων. Η Ιρλανδή Μέιριντ Κόριγκαν Μαγκουάιρ, η οποία συμμετείχε στην αποστολή του στόλου της ελευθερίας για το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας, συνελήφθη ως ανεπιθύμητη στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ και τελικά απελάθηκε από τις ισραηλινές αρχές. «Μόνο το Ισραήλ, η Βόρεια, Κορέα, η Μιανμάρ και το Ιράν συλλαμβάνουν και απελαύνουν κατόχους Νόμπελ ειρήνης» σχολίαζε ο ισραηλινός δημοσιογράφος Γκιντεόν Λεβί από τις σελίδες της Χααρετζ σημειώνοντας ότι το «απεχθές» κράτος του Ισραήλ έχει επίσης απαγορεύσει την είσοδο σε διανοούμενους όπως Ο Νόαμ Τσόμσκι και ο Νόρμαν Φίνκελστάιν.
Η Μαγκουάιρ είχε δει το πρόσωπο των Ισραηλινών φυλακών μόλις πριν από μερικούς μήνες όταν επέβαινε στο πλοίο Ρέιτσελ Κόρι με προορισμό τη Γάζα. Μετά την ισραηλινή πειρατεία είχε οδηγηθεί σιδηροδέσμια και υπό την απειλή όπλων στο λιμάνι του Ασντότ και στη συνέχεια στη φυλακή.
Στο δικό του σύμπαν λογικής φάνηκε να κινείται αυτή την εβδομάδα ο ανώτατος διοικητής των νατοϊκών δυνάμεων, όταν σχολίασε ότι η ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσαν οι αμερικανικές αρχές για ενδεχόμενο μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα στην Ευρώπη καθιστά επιτακτική τη διατήρηση των αμερικανικών και νατοϊκών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν ! Ο Αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, υποστήριξε ότι ο πόλεμος του Αφγανιστάν έχει νόημα γιατί προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας σειράς απειλών, συμπεριλαμβανομένης της 11ης Σεπτεμβρίου, που τώρα επαναλαμβάνονται γιατί το Αφγανιστάν παραμένει καταφύγιο τρομοκρατών.
Είναι προφανές ότι ο Σταυρίδης έχει πέσει σε αυτό που οι προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών αποκαλούν «ατέρμων βρόχο» ή λούπα: Ο πόλεμος πρέπει να συνεχιστεί για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία που ο ίδιος προκαλεί. Ύστερα δηλαδή από εννέα χρόνια κατοχής και σφαγής εκατομμυρίων αμάχων οι ΗΠΑ βρίσκονται στο σημείο μηδέν. Κάποιος θα πρέπει απλώς να θυμίσει στον Σταυρίδης ότι ύστερα από εννέα χρόνια άρχισαν να αποχωρούν και τα σοβιετικά στρατεύματα κατοχής από το Αφγανιστάν.
Το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας ενέκρινε το νόμο της κυβέρνησης Σαρκοζί που απαγορεύει ενδυμασίες οι οποίες καλύπτουν πλήρως το πρόσωπο. Εξαίρεση, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, αποτελούν οι χώροι θρησκευτικής λατρείας. Με πρόσχημα την προστασία των γυναικών το νομοθετικό τερατούργημα θα επιτρέπει στις αρχές να συλλαμβάνουν γυναίκες με μουσουλμανική ενδυμασία οι οποίες έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα στην εξουσία του κράτους και της θρησκείας τους θα αναγκαστούν πιθανότατα να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στο σπίτι. Ο Σαρκοζί είχε επιλέξει να περάσει το σχετικό νόμο από τη γαλλική εθνοσυνέλευση στις 13 Ιουλίου, δηλαδή μια ημέρα πριν από την επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης, στο πλαίσιο της νέας πολιτικής «εθνικής ταυτότητας» που επιχειρεί να επιβάλλει απέναντι σε Γάλλους πολίτες διαφορετικής θρησκείας και χρώματος. Γι’ αυτό άλλωστε προβλέπεται ότι οι γυναίκες που θα συλλαμβάνονται με καλυμμένο πρόσωπο εκτός από πρόστιμο 150 ευρώ θα αναγκάζονται να παρακολουθήσουν «μαθήματα εθνικής ταυτότητας».
Ο φιλοναζιστής Βισί θα ήταν υπερήφανος για τους διαδόχους του στην ηγεσία του Γαλλικού κράτους.
Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Κίνα πραγματοποίησε η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας προκαλώντας την δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον. Πρόκειται για τις πρώτες ασκήσεις που πραγματοποιεί το Πεκίνο με χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και μάλιστα στο έδαφος νατοϊκής χώρας, επεσήμαιναν με νόημα Αμερικανοί σχολιαστές. Οι σχέσεις Άγκυρας – Πεκίνου είχαν διαταραχθεί στο παρελθόν λόγω της στάσης του Κινεζικού κράτους απέναντι στην τουρκόφωνη μειονότητα των Ουιγούρων που κατοικούν στη δυτική επαρχία του Ξινγιάνγκ. Πρόκειται για περιοχή πλούσια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου η οποία αποτελεί επίσης κομβικό σημείο για την ενεργειακή τροφοδοσία της Κίνας από τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου της Κεντρικής Ασίας.
0 Τοποθετησεις:
Δημοσίευση σχολίου