Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Γιάννης Κούτρας, επικεφαλής στην Κεντρική Μακεδονία: Σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική


Διαγραφή του χρέους, απαγόρευση απολύσεων, μέτωπο στο ρατσισμό

Συνέντευξη στον Δημήτρη Σουφτα

 Οι φετινές εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση γίνονται μέσα σε ένα εκρηκτικό κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά μαζί με την τρόικα ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ στην εφαρμογή ενός πραγματικού σφαγείου δικαιωμάτων, που φέρνουν τον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα. 





Το μήνυμα της ελπίδας στέλνουν οι αγώνες των εργαζομένων, οι απεργίες και οι διαδηλώσεις, από τον ΟΣΕ μέχρι τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Ο Γιάννης Κούτρας, επικεφαλής του συνδυασμού Αντικαπιταλιστική Αριστερά – Ανταρσία σε κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ στην Κεντρική Μακεδονία μιλάει στο Πριν για τους στόχους της παρέμβασης και την επόμενη μέρα. Ειδικευόμενος γιατρός, μέλος του ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της νοσοκομειακής επιτροπής, είναι μέλος του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

– Πώς βλέπετε τις αυτοδιοικητικές εκλογές, έχουν τοπικό χαρακτήρα;

– Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, έχουν κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα και όχι τοπικό. Έχουμε την εφαρμογή του μνημονίου και την πιο σκληρή επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους από τη μεταπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε ο πιο σκληρός διαχειριστής αυτής της ολομέτωπης επίθεσης στα δικαιώματα.

– Ποιοι είναι οι βασικοί πολιτικοί σας στόχοι;

– Το σχήμα μας κατεβαίνει στις εκλογές με μια ολοκληρωμένη αντικαπιταλιστική ατζέντα, που δεν περιορίζεται μόνο στην καταδίκη του μνημονίου και του «Καλλικράτη», αλλά αναδεικνύει την εργατική απάντηση στην κρίση: Στάση πληρωμών - διαγραφή του χρέους, κρατικοποιήσεις τραπεζών με εργατικό έλεγχο, απαγόρευση των απολύσεων - κρατικοποίηση των επιχειρήσεων που κλείνουν, δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες - ελεύθεροι χώροι - δημόσιες συγκοινωνίες για όλους. Κατά την άποψή μας η μόνη πραγματική απάντηση στον εκβιασμό της κυβέρνησης, της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και στην προπαγάνδα των ΜΜΕ, είναι οι ανυποχώρητοι, μαζικοί αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας για την ανατροπή της αντεργατικής λαίλαπας και εν τέλει του ίδιου του καπιταλισμού. Θέλω να σημειώσω ότι ειδικά σε αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, παρατηρείται μια προσπάθεια ανεύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων στο πρόσωπο των μεταναστών. Ακροδεξιές φασιστικές ομάδες προσπαθούν να παρουσιάσουν τους μετανάστες ως αίτιο της κρίσης και να αυξήσουν την επιρροή τους. Δεν θα αφήσουμε να καλλιεργηθεί αυτή η κουλτούρα του μίσους. Θα εμποδίσουμε κάθε φασιστική κίνηση, διεκδικούμε τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών.
Με το βλέμμα στραμμένο στους αγώνες της επόμενης μέρας, τα ψηφοδέλτιά μας αποτελούνται από αγωνιστές που έπαιξαν κομβικό ρόλο στις εργατικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, από φοιτητές από το κίνημα του 2006-2007, και από αγωνιστές - ακτιβιστές τοπικών κινημάτων, όπως για παράδειγμα στην Πέλλα.

– Ποια είναι η γνώμη σας για το σχέδιο Καλλικράτης;

– Ο «Καλλικράτης» αποτελεί το κομμάτι των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που διαλύουν το λεγόμενο κοινωνικό κράτος. Με άλλα λόγια, αποτελεί την έκφραση του μνημονίου στην τοπική αυτοδιοίκηση, αποτελεί θηλιά στο λαιμό των δήμων και των περιφερειών, εγκαθιστώντας τοπικές τρόικες. Με τις αναδιαρθρώσεις και τις συγχωνεύεις των δήμων και των νομών οδηγεί σε περικοπές και απολύσεις στις υπηρεσίες υγείας, παιδείας, πρόνοιας και πολιτισμού, ενώ εκχωρεί τους ελεύθερους χώρους στη βουλιμία του κεφαλαίου. Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» θα σημάνει την περαιτέρω εγκατάλειψη της επαρχίας και της υπαίθρου και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στο όνομα της ανάπτυξης. Θα χειροτερεύσει η ποιότητα ζωής της εργαζόμενης πλειονότητας.

– Τι προβλήματα αντιμετωπίζει η Κεντρική Μακεδονία;

– Νομίζω πως τα προβλήματα της Κεντρικής Μακεδονίας είναι ίδια με τα προβλήματα της υπόλοιπης Ελλάδας. Πρώτο απ’ όλα ένα ολοένα και αυξανόμενο κομμάτι των εργαζομένων χάνουν τη δουλειά τους. Πιστεύουμε πως θα πρέπει οι απολύσεις να απαγορευτούν με νόμο. Δεύτερο, είναι το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων σε ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ. Το φθηνότερο μέσο μεταφοράς των εργαζομένων θυσιάζεται στο βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων, ενώ νερό και ρεύμα πρόκειται να ακριβύνουν.

– Ποια είναι η στάση σας απέναντι στις άλλες δυνάμεις;

– Κατ’ αρχάς το γεγονός ότι είναι ξανά υποψήφιος ο Π. Ψωμιάδης προκαλεί αποστροφή σε κάθε αριστερό. Θα ήταν λάθος όμως να εστιάσουμε σε ένα αντι-δεξιό μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων. Πρέπει να εκφραστεί η μέγιστη πολιτική καταδίκη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπο του Μ. Μπόλαρη, «από τα κάτω και από τα αριστερά», μαζί με την αποδοκιμασία τόσο της ΝΔ, όσο και του ακροδεξιού - ρατσιστικού ΛΑΟΣ που ψήφισε το μνημόνιο. Ως προς την υπόλοιπη Αριστερά, είχαμε ανοιχτές διαδικασίες συγκρότησης του τοπικού σχήματος όπου είχαν κληθεί όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς για να συμβάλουν. Εμάς όμως δεν μας καλύπτει απλά μια διαχειριστική φιλολαϊκή οδός. Ούτε αντιμονοπωλιακά ή αντινεοφιλελεύθερα μέτωπα. Πιστεύουμε ότι η λύση βρίσκεται έξω από τα όρια του καπιταλισμού και γι’ αυτό χρειάζεται αντικαπιταλιστικός και αντιδιαχειριστικός αγώνας για να κατακτηθεί.

0 Τοποθετησεις: