Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Συμβούλιο της Ευρώπης: Θεσμικός εκφασισμός




Υπερψηφίστηκε, όπως αναμενόταν, από την Κεντρική Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης, την περασμένη Πέμπτη, το ψήφισμα και οι συνοδευτικές «συστάσεις» προς τα κράτη-μέλη της Ευρώπης, με πρόσχημα τη δήθεν «καταπολέμηση του εξτρεμισμού». Ενδεικτικό των στοχεύσεων ήταν ότι η χρήση του όρου «αριστερός εξτρεμισμός», έγινε κατ’ επανάληψη από τους ομιλητές βουλευτές. Θεσμοθετείται δηλαδή, με επίσημο τρόπο, η ταξική συμμαχία του ευρωπαϊκού κεφαλαίου με τις κυβερνήσεις της ΕΕ, εναντίον του μετώπου των ευρωπαίων εργαζομένων.



Το κείμενο προβλέπει ακόμα περιορισμούς στην «ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι με άλλους», η οποία θα μπορεί στο εξής να αναστέλλεται για να διασφαλιστεί «η πρόληψη της διασάλευσης της τάξης ή εγκληματικών πράξεων, η προστασία της ηθικής (!) και η προστασία των δικαιωμάτων των άλλων». Γίνεται ανοιχτή σύνδεση με την οικονομική κρίση για τη θωράκιση του συστήματος απέναντι στις λαϊκές αντιστάσεις και για το λόγο αυτό καλούνται τα κράτη – μέλη να μελετήσουν «τις επιπτώσεις της τρέχουσας οικονομικής κρίσης στον εξτρεμισμό». Επίσης στο ίδιο κείμενο δίνεται ορισμός του «εξτρεμισμού», ως η «απόρριψη των βασικών αξιών και των κανόνων του παιχνιδιού σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου» και, μάλιστα, αναφέρεται ότι «ο εξτρεμισμός μπορεί να λάβει διάφορες μορφές» και να συνδέεται με «την αποτυχία του πολιτικού συστήματος στη διασφάλιση της συμμετοχής όλων των τμημάτων της κοινωνίας». Μέχρι και την απαγόρευση της λειτουργίας πολιτικών κομμάτων προβλέπει το κατάπτυστο κείμενο, καλώντας τα κράτη να εξασφαλίσουν ότι «τα μέτρα που περιορίζουν ή απαγορεύουν τις δραστηριότητες των εξτρεμιστικών πολιτικών κομμάτων είναι σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου». Αναφέρει ξεκάθαρα το είδος του πολιτικού κόμματος που πρέπει να περιορίζεται ή να απαγορεύεται από υφιστάμενα παραδείγματα: «στην Πολωνία όπου υπάρχει μια απαγόρευση κατά των κομμάτων που χρησιμοποιούν ολοκληρωτικές μεθόδους». Αποφάσεις, δηλαδή, που εξισώνουν το ναζισμό με τον κομμουνισμού και απαγορεύουν τα κομμουνιστικά σύμβολα. Σε ειδική αναφορά για την Ελλάδα επισημαίνεται ότι «αναφερόμαστε, κυρίως, στο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης (…) ή για διαδηλώσεις και αναταραχές που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων το 2009».

Αποθρασυνόμενοι στο έπακρο οι ευρωπαίοι ηγέτες εγκαταλείπουν πλέον και κάθε πρόσχημα. Στην Ευρώπη συντελείται ο πολιτικός και οικονομικός εκφασισμός. Τούτη η θεσμική θωράκιση των κρατούντων καταδεικνύει με έμπρακτο τρόπο τον φόβο τους για τις εργατικές εκρήξεις που έρχονται. Από τα αποσπάσματα διαπιστώνεται ότι το κείμενο είναι απότοκο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Όπως με έμπρακτο τρόπο οι θεωρίες περί «Ευρώπης των λαών» στο πλαίσιο της ΕΕ αποτελούν πλέον γελοιότητες. Όλοι οι κυβερνώντες εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ που συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης (μαζί με άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, η Ρωσία κ.λπ.) υπερψήφισαν το κείμενο. Η ΕΕ με το απωθητικό πρόσωπο της αποτελεί την «Ευρώπη – φυλακή των λαών»! Μετά το οικονομικό Νταχάου επιβάλλει και το πολιτικό.

0 Τοποθετησεις: