Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αντεργατικά μέτρα σε Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία

Πόλεμο κηρύσσουν οι κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ στους εργαζόμενους, απειλώντας τους με συρρίκνωση εισοδημάτων και περικοπές κοινωνικών δαπανών, προκειμένου να πληρώσουν την κρίση των οικονομικών ευρωπαϊκών ελίτ.
της Ειρήνης Κοσμά




 Παράλληλα, καθώς φοβούνται τα κύματα λαϊκών αντιδράσεων, επιχειρούν να εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική συναίνεση, όπου αυτό είναι εφικτό. Τη συναίνεση της αντιπολίτευσης ζήτησε την Τετάρτη και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο «για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης», εν μέσω αντιδράσεων των εργαζομένων στα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλει. Ο Θαπατέρο αναζητά στήριξη ακόμα και μεταξύ των πολιτικών του αντιπάλων, υποστηρίζοντας ότι «οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να περιμένουν». Δεσμεύτηκε μάλιστα να δημιουργήσει κυβερνητική επιτροπή, η οποία θα επιδιώξει κοινοβουλευτική συναίνεση εντός δύο μηνών.
Η Ισπανία είναι αντιμέτωπη με την κατάρρευση του κατασκευαστικού τομέα, ενώ τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα έχουν εκτιναχτεί στο 19%, διπλάσια από το μέσο όρο της ΕΕ και το έλλειμμα του προϋπολογισμού της φτάνει το 11,4% του ΑΕΠ. Ο αρχηγός της συντηρητικής αντιπολίτευσης Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει «έλλειμμα προσανατολισμού», χωρίς φυσικά να απορρίπτει το βασικό πυρήνα των μέτρων λιτότητας του Θαπατέρο που, μεταξύ άλλων, προβλέπουν σημαντική μείωση των κοινωνικών δαπανών (οι περικοπές στον προϋπολογισμό θα φτάσουν τα 50 δισ. ευρώ), και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.
Πόλεμος έχει ξεσπάσει και στη Γερμανία, καθώς και η Μέρκελ υιοθετεί μέτρα που πλήττουν το σύνολο των εργαζομένων, ενώ φουντώνουν και οι «κόντρες» μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων του κυβερνητικού συνασπισμού με τους δεύτερους να παίζουν το ρόλο του «λαγού». Εν τω μεταξύ, το συνδικάτο των δημοσίων υπαλλήλων Βέρντι και η κυβέρνηση διέκοψαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αφού αυτές βρέθηκαν σε αδιέξοδο. Η Μέρκελ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να δώσει αυξήσεις και οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Τα μέλη του συνδικάτου Βέρντι –ένα από τα μεγαλύτερα της Γερμανίας– κατεβαίνουν σε προειδοποιητικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Έσπευσαν μάλιστα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους του εργαζόμενους στην Ελλάδα: «Είμαστε στο πλευρό των ελλήνων εργαζομένων στην απεργία της 24ης Φεβρουαρίου, που σκοπό έχει να αποκρούσει τις επιθέσεις ενάντια στις συλλογικές τους συμβάσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου των γερμανών υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, Φρανκ Μπζίρσκε. «Ό,τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα μπορεί άνετα να μεταφερθεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και να αποτελέσει κακό παράδειγμα και για τη Γερμανία», τόνισε ο Μπζίρσκε.
Οι εργάτες της βαριάς βιομηχανίας από την πλευρά τους, δέχτηκαν να μην πάρουν αυξήσεις, καθώς αρκέστηκαν σε ένα πακέτο μέτρων που εξασφαλίζει τις θέσεις εργασίας τους. Η Φολκσβάγκεν δήλωσε ότι εγγυάται 100.000 θέσεις εργασίας στα εργοστάσιά της για τα επόμενα χρόνια. Αντίθετα, τετραήμερη απεργία από αύριο Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου προκήρυξαν οι πιλότοι της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa, διεκδικώντας αυξήσεις μισθών και διασφάλιση των θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνδικάτου Cockpit που τους εκπροσωπεί.
Εν τω μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι είχαν πραγματοποιήσει την περασμένη εβδομάδα πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Λισαβόνας στην Πορτογαλία, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική απόφαση να «παγώσει» τους μισθούς τους, τη στιγμή που τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφιζαν τα μέτρα λιτότητας που πρότεινε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες. Και έπεται συνέχεια...