Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Δίκη Κορκονέα, αποστολή στην ¨Αμφισσα

Ρεπορτάζ της Νατάσας Κεφαλληνού 

Πυροβόλησε στο ψαχνό
Καταλυτική αποδείχθηκε η μαρτυρία του ιατροδικαστή



Εξω από το δικαστήριο παρατεταγμένη μια κλούβα με ΜΑΤ. Μέσα, αστυνομικοί όλων των «ειδών», έλεγχοι σε τσάντες και ερωτήσεις για την ιδιότητα όσων παρακολουθούν τη δίκη. Στη δικαστική αίθουσα, άντρες με στολές και πολυβόλα. Το παράδοξο –για τη μικρή πόλη της Άμφισσας– αστυνομοκρατούμενο σκηνικό, που πλήττει την αρχή της δημοσιότητας της δίκης αφού λειτουργεί σαφώς αποτρεπτικά για την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτή, έχει στηθεί για την επανεκκίνηση της δίκης των ειδικών φρουρών Επ. Κορκονέα και Β. Σαραλιώτη, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου Αλ. Γρηγορόπουλου στις 6/12/2008, στα Εξάρχεια.




Έντονα ερωτήματα προκάλεσε στην αρχή της διαδικασίας η στάση των δικαστών που απέρριψαν το αίτημα της πολιτικής αγωγής για κλήτευση περί των 25 μαρτύρων. Για «ευθεία προσβολή των δικαιωμάτων της πολιτικής αγωγής» έκανε λόγο ο Χρ. Μυλωνόπουλος, καθώς η κατάθεση των συγκεκριμένων μαρτύρων κρίνεται αναγκαία για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Πρόκειται για αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας, δημοσιογράφους αλλά και τεχνικούς συμβούλους – όπως Εμμ. Μιχαλοδημητράκης, που είχε οριστεί από την πλευρά του Κορκονέα, αλλά στο πόρισμά του κατέρριψε όλους τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων. Τελικά την Παρασκευή, μετά την επαναφορά του αιτήματος από τον Χρ. Μυλωνόπουλο –που επεσήμανε ότι αν δεν γίνονταν δεκτό θα παραιτούνταν– έγινε αποδεκτή η κατάθεση 11 επιπλέον μαρτύρων. Ο Επ. Κορκονέας, παρά το υποτιθέμενο καταθλιπτικό επεισόδιο που υπέστη την προηγούμενη εβδομάδα, βρισκόταν στο δικαστήριο και με παγερή έκφραση άκουσε την απαγγελία των κατηγοριών. «Εκφράζω τη λύπη μου για ό,τι συνέβη. Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω πίσω να το διορθώσω» δήλωσε, αποδίδοντας την εγκληματική του πράξη στην… «κακιά ώρα». O συγκατηγορούμενός του Β. Σαραλιώτης ανέφερε: «Λυπάμαι για το γεγονός. Δεν είχα συμμετοχή σε αυτό και θα αποδειχθεί κατά τη διαδικασία».
Όμως όσο και να εκφράζουν τη… λύπη τους, στην ουσία παραμένουν αμετανόητοι, γεγονός που αποδεικνύεται και από την υπερασπιστική γραμμή που ακολουθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συνήγορός του Επ. Κορκονέα, Αλ. Κούγιας, αρνήθηκε εκ μέρους του πελάτη του τις κατηγορίες, επέμενε στη μετατροπή τους σε «ανθρωποκτονία από αμέλεια», και ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος όταν πυροβόλησε ήταν εν βρασμώ ψυχής αφού «καταδιώκονταν από 30 αντιεξουσιαστές –μεταξύ των οποίων και το θύμα– που τους πετούσαν πέτρες, τασάκια και μολότοφ». Κι όλα αυτά τα υποστήριξε ανενδοίαστα, ενώ όλες οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων έχουν κάνει σαφές ότι οι ειδικοί φρουροί δεν δέχθηκαν καμία επίθεση. Πρόκληση δε αποτελεί η προσπάθεια της υπεράσπισης να «αποδείξει» την υποτιθέμενη παραβατικότητα του 15χρονου (τον οποίο συνδέει και με επεισόδια σε αθλητικό αγώνα), υποδηλώνοντας έτσι, ότι η συμπεριφορά του ήταν υπαίτια για το θάνατο του. Κατόπιν τούτων δικαίως η πολιτική αγωγή έκανε λόγο για προσβολή τεθνεώτος.
Μετά από όλα αυτά η μητέρα του Αλέξανδρου ζήτησε να καταθέσει στην επόμενη συνεδρίαση λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας, και κλήθηκε ο ιατροδικαστής Χρ. Λευκίδης, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εξέτασε το άψυχο σώμα του παιδιού. Με μια κατάθεση καταπέλτη ξεκαθάρισε πως όλα τα αντικειμενικά δεδομένα και οι επιστημονικοί κανόνες συνηγορούν στο ότι: ο ειδικός φρουρός βρισκόταν απέναντι από το θύμα σε απόσταση περίπου 25 μέτρων, σήκωσε το όπλο κοντά στο στήθος, πυροβόλησε και η σφαίρα –αφού εποστρακίστηκε σε τσιμεντένια μπάλα– χτύπησε το μαθητή που ήταν σκυμμένος, προκαλώντας του σχεδόν ακαριαίο θάνατο. Ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Υπήρχε μεν εποστρακισμός, αλλά αν η σφαίρα δεν είχε ριχθεί προς το συγκεντρωμένο πλήθος δεν θα υπήρχε το θανατηφόρο αποτέλεσμα». Στην ερώτηση δε της προέδρου, αν υπάρχει έστω και μία πιθανότητα να προήλθε η σφαίρα από τον ουρανό απάντησε κατηγορηματικά: «Ασφαλώς όχι», καθώς η βολίδα θα είχε άλλου τύπου αλλοιώσεις.
Η κατάθεση του ιατροδικαστή προκάλεσε τη… μήνιν του Αλ. Κούγια, ο οποίος αμφισβήτησε τα αποτελέσματα της βαλλιστικής - ιατροδικαστικής έκθεσης και προσπάθησε να κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων με ανυπόστατους ισχυρισμούς. Κάνοντας το… άσπρο μαύρο, υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος βρίσκονταν σε μεγαλύτερη απόσταση, πυροβόλησε στον αέρα και η σφαίρα –αφού εποστρακίστηκε σε μπαλκόνι– βρήκε στην καθοδική της πορεία το 15χρονο. Επειδή όμως ο ιατροδικαστής κατά την εξέταση του ήταν κατηγορηματικός περί του αντιθέτου, ο Κούγιας φρόντισε να τον βγάλει εκτός εαυτού, αποδεικνύοντας ότι η υπερασπιστική γραμμή του δολοφόνου δεν στηρίζεται σε κανέναν στοιχείο παρά μόνο σε λασπολογία, εικασίες, θεατρινισμούς και λοιπές παραφυάδες… Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, με τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων.