Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΤΟ ΠΡΙΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 28/02



Ανεξέλεγκτη θα είναι η σύγκρουση των ελλήνων εργαζομένων με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία ενισχυόμενη από την ΕΕ και το ΔΝΤ προσπαθεί να επιβάλει μέτρα εξοντωτικής λιτότητας. Ο γερμανός μεγαλοτραπεζίτης Γιόζεφ Άκερμαν της Ντάτσε Μπανκ επέδωσε ήδη από προχθές τους όρους του στον «κατοχικό» πρωθυπουργό της Ελλάδας, ενώ αύριο αναμένεται στην Αθήνα και ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Όλι Ρεν για να υπαγορεύσει στον Γιώργο Παπανδρέου τα αντιλαϊκά μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει εναντίον των εργαζομένων της χώρας μας.



Αμέσως μετά ο Γ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί την Παρασκευή το Βερολίνο για να συναντηθεί με την καγκελάριο Μέρκελ και την επόμενη Τρίτη την Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να κατασταλάξει αν τον πρώτο ρόλο καταδυνάστευσης του ελληνικού λαού θα διατηρήσει η ΕΕ ή θα αναλάβει το ΔΝΤ που είναι όργανο της Ουάσινγκτον. Τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ανάμεσα στον Ομπάμα, τη Μέρκελ και το βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν κατέληξε ήδη στο συμπέρασμα ουσιαστικά να αφήσει –ακόμη, τουλάχιστον– την Ελλάδα στα νύχια της ΕΕ.
Στο αντίπαλο στρατόπεδο, αυτό του κόσμου της εργασίας επικρατεί ήδη αναβρασμός, καθώς η αυξανόμενη μαχητικότητα αντικαθιστά σταδιακά την παράλυση του φόβου που αρχικά είχε κυριαρχήσει στην ελληνική κοινωνία. Την Τετάρτη η χώρα μας έζησε μια από τις μεγαλύτερες πανεργατικές απεργίες της τελευταίας δεκαετίας, με ογκώδεις διαδηλώσεις που για πρώτη φορά είχαν τόσο πολλά και τόσο έντονα συνθήματα εναντίον της ΕΕ.
Το φαινόμενο ήταν πραγματικά πρωτοφανές και επισημάνθηκε από πολλές γερμανικές, γαλλικές, αγγλικές και άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες. Στην Αθήνα, οι διαδηλωτές είχαν γεμίσει όλον το χώρο από το Σύνταγμα ως το Πεδίο του Άρεως, μπροστά στη ΓΣΕΕ. Σημαντικό είναι επίσης ότι από τις μάζες που κατέβηκαν στους δρόμους, μόνο μια μικρή μειοψηφία συμμετείχε στο μπλοκ της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στο Πεδίο του Άρεως, ενώ πολύ πιο μαζικά ήταν τα μπλοκ του Συντονισμού των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και του ΠΑΜΕ.