Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ο... λήσταρχος Γιωργάκης!

του Γιώργου Δελαστίκ
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό την πρωθυπουργία του Γιώργου Παπανδρέου έχει βάλει υποψηφιότητα να κερδίσει τον τίτλο της πιο αντιλαϊκής κυβέρνησης που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα σε ειρηνική περίοδο. Εννοείται πως αν τελικά ακολουθήσει τέτοια πολιτική που όντως της χαρίσει αυτόν τον τίτλο, θα έχει ταυτόχρονα αναδειχθεί και ως το πιο τυφλό όργανο των πιο επιθετικών κύκλων του ελληνικού και του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.




 Αν μάλιστα καταφέρει να οδηγήσει την Ελλάδα και στα νύχια του ΔΝΤ ολοκληρωτικά, πράγμα που θα συνιστούσε θρίαμβο του κεφαλαίου, τότε θα μείνει στη λαϊκή συνείδηση και ως η κυβέρνηση που οδήγησε την Ελλάδα στον έσχατο εξευτελισμό και διασυρμό.
Οι υπουργοί του Παπανδρέου πάντως δεν κρύβουν πια καθόλου τη φιλοδοξία τους να πετύχουν και αυτόν το στόχο. «Δεν μπορείς να αποκλείσεις τελείως την ιδέα του ΔΝΤ» δήλωσε την Πέμπτη σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τύποις υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και κατ’ ουσίαν γραμματοκομιστής των εντολών της Κομισιόν προς την κυβέρνηση Παπανδρέου. «Την αποκλείουμε αυτή τη στιγμή γιατί δεν προβλέπεται από τους κανόνες της ευρωζώνης, αλλά υπάρχει ως πιθανότητα» πρόσθεσε, ρίχνοντας όλο το πολιτικό βάρος στο ότι «υπάρχει ως πιθανότητα». Το ότι «δεν προβλέπεται από τους κανόνες της ευρωζώνης» αποτελεί φληναφήματα άνευ ουσίας. Καθόλου δεν προβλέπεται από τους κανόνες αυτούς π.χ. η συμμετοχή του ΔΝΤ στην επιτήρηση της Ελλάδας, όπως αποφάσισε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ προ δεκαημέρου. Όπως αποδεικνύεται άλλωστε στην πράξη, είναι μύθος η φαινομενικά λογική θέση ότι ιδίως οι Γερμανοί δεν θα επέτρεπαν ποτέ την ανάμειξη του ΔΝΤ που ελέγχεται από τους Αμερικανούς στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής της ευρωζώνης, η οποία αποτελεί τον κύριο μοχλό οικονομικής και πολιτικής ηγεμονίας του Βερολίνου.
Ο ίδιος ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, μιλώντας στην Επιτροπή Ευρώπης της Μπούντεστακ, της ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, τάχθηκε υπέρ της παραπομπής της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Δεν πρόκειται μόνο για θέση του Βεστερβέλε, τον οποίον οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες αποκαλούν «λακέ των φοροφυγάδων». Όπως γράφει η δεξιά Ντι Βελτ και ο υπουργός Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κορυφαίο στέλεχος των χριστιανοδημοκρατών, υποστηρίζει τη συνεργασία με το ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδας, πράγμα που συνεπάγεται ότι το ίδιο θα γίνει και σε άλλες περιπτώσεις χωρών - μελών της ευρωζώνης, αν και όταν προκύψουν. Είναι προφανές ότι οι Γερμανοί έχουν πλήρη επίγνωση πως το πρόβλημα δεν είναι η διαφθορά του ελληνικού πολιτικού συστήματος και η παραποίηση των στατιστικών στοιχείων, αλλά τα δομικά προβλήματα που απορρέουν από την ίδια τη φύση της ανισόμετρης ανάπτυξης των χωρών της ευρωζώνης και της ΕΕ, τα οποία απειλούν πραγματικά τη συνοχή της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον θα έχουν πολλά προβλήματα τύπου Ελλάδας.
Επειδή η Γερμανία είναι αυτή που στο τέλος θα πρέπει να πληρώνει για όλες αυτές τις χώρες προκειμένου να διατηρήσει την ηγεμονία της μέσω της διάσωσης του ευρώ, φαίνεται πως το Βερολίνο προτιμάει να βάλει το ΔΝΤ να πληρώσει και να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις της βίαιης καπιταλιστικής ανασυγκρότησης. Έστω και αν αυτό συνεπάγεται ενίσχυση της αμερικανικής ανάμειξης στην ευρωπαϊκή ζώνη κυριαρχίας του Ράιχ. Παράλληλα, οι Γερμανοί είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν στις πιο ακραίες οικονομικές κτηνωδίες εναντίον της Ελλάδας, ώστε να τρομοκρατηθούν οι υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται σε ανάλογη οικονομική κατάσταση (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία κ.λπ.) και των οποίων η διάσωση απαιτεί κολοσσιαία γερμανικά κεφάλαια, σε αντίθεση με τα συγκριτικά μηδαμινά ποσά που χρειάζονται για την Ελλάδα. Να τρομοκρατηθούν οι ηγεσίες αυτών των χωρών τόσο πολύ βλέποντας αυτά που θα πάθει η Ελλάδα, ώστε να προχωρήσουν μόνες τους στις κοινωνικά, οικονομικά αλλά και πολιτικά επώδυνες περικοπές των λαϊκών εισοδημάτων και δικαιωμάτων. «Μόνο αν η πολιτική ελίτ της Ελλάδας και η κοινωνία χρειαστεί να πληρώσουν υψηλό αντίτιμο για το ό,τι έχουν επί χρόνια λεηλατήσει από κοινού (!) το κράτος, μπορούν να αποφευχθούν στην ΕΕ νέες περιπτώσεις» υποστηρίζει η Ντι Βελτ. «Τα μέτρα που θα επιβληθούν στους Έλληνες πρέπει να τους πονέσουν και να τους τρομάξουν. Και πρέπει να συνοδεύονται από δυνατότητες ελέγχου που θα επεμβαίνουν βαθιά στην κρατική κυριαρχία της Αθήνας» τονίζει χωρίς περιστροφές η ίδια εφημερίδα σε πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της.
Έχει τεράστια σημασία, λοιπόν, όχι μόνο ελληνική, αλλά πανευρωπαϊκή η αντίσταση που θα προβάλουν οι έλληνες εργαζόμενοι στα σχέδια αυτά, με πρώτο σταθμό την απεργία της Τετάρτης. Πρέπει να γίνει λαϊκός σεισμός για να υποχωρήσουν, φοβούμενοι ανάλογες αντιδράσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ. Διαφορετικά, είναι αποφασισμένοι να μας λιώσουν!