Τρέχουν και δεν φτάνουν οι αμερικανικές αρχές ασφαλείας μετά την εσκεμμένη συντριβή ενός αεροπλάνου στο κτίριο της εφορίας του Τέξας, καθώς τώρα η δρακόντεια αντι-τρομοκρατική νομοθεσία πρέπει να επεκταθεί στα 200.000 μικρά/μεσαία αεροπλάνα που έχουν ως έδρα τους τα 19.000 μικρά αεροδρόμια που είναι διασπαρμένα στις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής μπορεί όλοι εμείς να υπομέναμε τους εξευτελιστικούς ελέγχους στα αεροδρόμια αλλά οι ιδιοκτήτες μικρών αεροπλάνων τους είχαν αποφύγει λόγω της πίεσης που είχαν ασκήσει στο κράτος. Πάνω από 6 εκατ. δολ. είχαν πληρώσει σε εταιρείες λόμπινγκ. Τώρα κι αυτοί στη σειρά!
Ισραήλ: εταιρεία
δολοφόνων
Μετά τη Βρετανία, που εκδίδει εντάλματα σύλληψης για ανώτατους ισραηλινούς αξιωματούχους, τώρα και η Ίντερπολ μπήκε στο κυνήγι της «εταιρείας δολοφόνων» που ακούει στο όνομα Ισραήλ. Τα έντεκα άτομα, που εμπλέκονται στη δολοφονία του στελέχους της Χαμάς, Μαχμούντ αλ Μαμπχούχ, στο Ντουμπάι και φέρονται ως πράκτορες της Μοσάντ, βρίσκονται στη λίστα των πλέον καταζητούμενων της Ίντερπολ. Την ίδια στιγμή ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντουμπάι δήλωσε ότι εάν επιβεβαιωθεί η συμμετοχή της Μοσάντ στην εκτέλεση θα εκδώσει αμέσως ένταλμα σύλληψης για τον επικεφαλής της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μείρ Νταγάν. Οι φωνές που ζητούν όμως την απομάκρυνση του Νταγάν πληθαίνουν και στο Ισραήλ το οποίο φαίνεται ότι λειτουργεί με λογική της αρχαίας Σπάρτης: Mπορείς να κλέβεις (ή να δολοφονείς στην περίπτωσή της Μοσάντ) αρκεί να μη γίνεσαι αντιληπτός οπότε θα τιμωρηθείς. Υπό διαφορετικές συνθήκες θα έπρεπε η Μοσάντ να έχει συμπεριληφθεί στη λίστα της ΕΕ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις και το Ισραήλ στα «κράτη παρίες» που ενισχύουν τα διεθνή τρομοκρατικά δίκτυα – και μαζί τους και κράτη όπως η Ελλάδα που «υποθάλπουν» ισραηλινούς αξιωματούχους και τους φιλοξενούν ινκόγκνιτο στην Αθήνα...
Άγγλοι αποικιοκράτες
Ημέρες του 1982 και του πολέμου των Φόκλαντς θυμίζει η νέα αντιπαράθεση Αργεντινής και Βρετανίας σχετικά με το δικαίωμα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου κοντά στα παράλια των συγκεκριμένων νησιών. Η αντιπολίτευση στη Βρετανία προειδοποίησε ακόμη και για το ενδεχόμενο «επανακατάληψης» των Φόκλαντς από τις ένοπλες δυνάμεις της Αργεντινής, ενώ τα μέσα ενημέρωσης στο Μπουένος Άιρες υποστηρίζουν ότι ενισχύονται οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.
Το βέβαιο είναι ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο Λονδίνο χρειάζονται αυτή τη στιγμή μερικά πυροτεχνήματα που θα αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Αυτός ήταν άλλωστε και ο βασικός λόγος που προκάλεσε τον πόλεμο τον Φόκλαντς το 1982, όταν ο αργεντινός δικτάτορας Γκαλτιέρι και η βρετανίδα πρωθυπουργός Θάτσερ αναζητούσαν εναγωνίως ένα περιστατικό για να συγκαλύψουν τις επιπτώσεις της βαθιά αντιλαϊκής, νεοφιλελεύθερης πολιτικής τους.
Πλήγμα στη ΒΡ
Η Ρωσία σκοπεύει να πάρει και πάλι υπό τον έλεγχό της το κοίτασμα φυσικού αερίου της Κοβίτκα που σήμερα ελέγχεται από μια κοινοπραξία της BP και τεσσάρων ρώσων ολιγαρχών. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα του πλανήτη, το οποίο βρέθηκε στα χέρια ξένων πολυεθνικών όταν η κυβέρνηση Γιέλτσιν, υπό τις εντολές της Ουάσινγκτον και του ΔΝΤ, ξεπουλούσε το φυσικό πλούτο της χώρας. Η BP, η οποία υποστηρίζει ότι έχει επενδύσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιοχή, θεωρούσε αναμενόμενη την απόφαση της Μόσχας και γι’ αυτό δεν σημειώθηκαν σημαντικές διακυμάνσεις στην τιμή των μετοχών της στις διεθνείς αγορές. Καθώς το κοίτασμα της Κοβίτκα έχει χαρακτηριστεί «στρατηγικής σημασίας» για τη Ρωσία, θα περάσει αυτομάτως στον έλεγχο της Γκάζπρομ αμέσως μόλις η Μόσχα ακυρώσει την άδεια εκμετάλλευσης που είχε εκχωρηθεί στην κοινοπραξία.
Δαλάι Λαμα-ριονέτα
Σε πιόνι της Ουάσινγκτον στην κλιμακούμενη αντιπαράθεσή της με το Πεκίνο μετέτρεψε, για μια ακόμη φορά τον εαυτό του ο Δαλάι Λάμα, ο οποίος συναντήθηκε αυτή την εβδομάδα με τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο θιβετιανός μοναχός, που στο παρελθόν βρισκόταν στο μισθολόγιο της CIA, είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του γιατί μέχρι σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος απέφευγε να τον συναντήσει μη θέλοντας να πυροδοτήσει νέα ένταση με την Κίνα. Η συμβολική συνάντηση έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την προκλητική απόφαση των ΗΠΑ να ενισχύσουν στρατιωτικά την Ταϊβάν αλλά και μετά το θόρυβο που προκάλεσε η αμερικανική εταιρεία Google, όταν υποστήριξε ότι δέχθηκε επίθεση από κινέζους χάκερ.
Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010
Περισκόπιο
Επιτρέπεται, (και ενθαρρύνεται), η -μη εμπορική- αναπαραγωγή των κειμένων του www.prin.gr με παράκληση να υπάρχει και μια αναφορά (link) στην πηγή
at 12:49 π.μ.
at 12:49 π.μ.