Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Συλλήψεις η απάντηση Ομπάμα στους καταληψίες


Με δεκάδες προληπτικές προσαγωγές, συλλήψεις αλλά ακόμη και με ένα πογκρόμ στο διαδίκτυο «τίμησε» το αμερικανικό κράτος τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη γέννηση του αμερικανικού κινήματος «καταλάβατε την Γουόλ Στριτ».



του Άρη Χατζηστεφάνου



Τουλάχιστον 200 άτομα, μεταξύ των οποίων και βετεράνοι του πολέμου του Βιετνάμ σε αναπητικά καροτσίδια, συνελήφθησαν στις 17 Σεπτεμβρίου στη χρηματοπιστωτική καρδιά της Νέας Υόρκης. Η αστυνομία είχε φροντίσει να αποκλείσει από νωρίς τους δρόμους γύρω από την Γουόλ Στριτ με έφιππους αστυνομικούς κι εκατοντάδες μέλη των ειδικών δυνάμεων. Όταν ο όγκος των συγκεντρωμένων διασπάστηκε σε μικρότερες ομάδες, αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο να τους σπρώχνουν στο δρόμο απ’ όπου συνάδελφοί τους τούς συνελάμβαναν με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Πέρα από τις «προφανείς» απαγορεύσεις συγκέντρωσης και τοποθέτησης αντίσκηνων, την ημέρα της εκδήλωσης η αστυνομία αλλά και οι ιδιωτικοί σεκιούριτι, που ελέγχουν τις πλατείες της Ν.Υόρκης για λογαριασμό εταιρειών, απαγόρευαν στους περαστικούς να μεταφέρουν τρόφιμα και μεγάλες σακούλες.

Οι διώξεις όμως ξέφυγαν από τον τρισδιάστατο κόσμο μας και προχώρησαν και στον τετραδιάστατο χωρόχρονο του διαδικτύου. Εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη ζήτησαν και έλαβαν από την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης twitter το αρχείο με τα μηνύματα που αντάλλασαν μεταξύ τους ακτιβιστές του κινήματος. Αποτελεί φυσικά ειρωνία ότι η ίδια εταιρεία πριν από χρόνια είχε δεχθεί εντολές από την αμερικανική κυβέρνηση να στηρίξει με κάθε μέσο την επικοινωνία των εξεγερμένων στο Ιράν, ύστερα από τις τελευταίες εκλογές.
Παρά το γεγονός ότι οι διώξεις εναντίον όσων συμμετείχαν στις εκδηλώσεις φαντάζουν (και είναι) πιο «ανώδυνες» από τις συνέπειες που υφίστανται οι εξεγερμένοι της Αραβικής Άνοιξης, η Αμερική του Ομπάμα έχει τους δικούς της τρόπους να εκδικείται όσους αμφισβητούν την παντοκρατορία των τραπεζών. Κάθε μια από τις προληπτικές προσαγωγές συνεπάγεται ένα μαύρο στίγμα στο ποινικό μητρώο των προσαχθέντων το οποίο ενδέχεται να τους αποκλείσει ακόμη και διά βίου από απασχόληση σε μεγάλες εταιρείες. Με πρακτικές δηλαδή που θυμίζουν τη Σοβιετική Ένωση και άλλα απολυταρχικά καθεστώτα, οι αμερικανικές αρχές επιχειρούν να εξοστρακίσουν τους «αντιφρονούντες της Γουόλ Στριτ».
Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί διαδηλωτές αναγκάζονται να περνάνε από φανάρι σε φανάρι γύρω από τους χώρους της διαδήλωσης προσποιούμενοι τους περαστικούς προκειμένου να μην συλληφθούν –συχνά με απίστευτη βαρβαρότητα– από τους πραίτωρες του καθεστώτος Ομπάμα.

Πέρυσι η αστυνομία είχε συλλάβει τουλάχιστον 2.000 άτομα, 700 από τα οποία σε μόνο μια επιχείρηση στη γέφυρα Μπρούκλιν. Η πλατεία όπου είχαν εγκατασταθεί οι διαδηλωτές στο Μανχάταν εκκενώθηκε τελικά τον Νοέμβριο, με μια στρατιωτικού τύπου επιχείρηση η οποία περιελάμβανε ακόμη και εναέριο αποκλεισμό της ευρύτερης περιοχής.
Απόντες από τις φετεινές εκδηλώσεις ήταν και μεγάλοι αστέρες της βιομηχνίας του θεάματος οι οποίοι πέρυσι είχαν φροντίσει να χτίσουν το δικό τους «αντικομφορμιστικό» προφίλ επάνω στην αγωνία μιας ολόκληρης γενιάς για οικονομική ισότητα και δικαιοσύνη. Παρόλ’ αυτά η συναυλία που πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου, με ονόματα όπως ο Τομ Μορέλο, έδειξε ποιοι καλλιτέχνες και ποιες προσωπικότητες της τέχνης και του πολιτισμού στήριξαν το κίνημα χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Ο τρόμος του αμερικανικού κατεστημένου για επανάληψη των περσινών συγκεντρώσεων και καταλήψεων κλιμακώνεται φέτος και στην παράταξη των Δημοκρατικών, οι οποίοι προετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Κάθε σχετική δραστηριότητα απειλεί να φέρει στο φως της δημοσιότητας τις τεράστιες ανισότητες που συνεχίζουν να γιγαντώνονται επί προεδρίας Ομπάμα καθώς και το γεγονός ότι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ αποδείχθηκε ένας από τους πλέον πιστούς (και καλοπληρωμένους μέσω χορηγιών) προστάτες του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.