Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Στο σπίτι του Βενιζέλου δεν μιλάνε για ...μέτρα

«Μην κόψετε μισθούς, κόψτε από την υγεία», η αντιπρόταση της Ιπποκράτους!

Ενα «σώμα» παρά τους αστερίσκους συνιστά το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου με την κυβέρνηση Σαμαρά στο θέμα του τρίτου Μνημονίου που χτίζουν από κοινού. Προηγήθηκε ένα μπαράζ επικοινωνιακού πολέμου με δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών, για να καταγραφεί μια δήθεν αποστασιοποίηση του ΠΑΣΟΚ, για να αποδειχτεί ότι ήταν μόνο ένας ελιγμός τακτικής. Οι υποσημειώσεις που θέτει ο Ευ. Βενιζέλος στον κορμό των δυσβάσταχτων μέτρων συνιστούν απλώς προσχήματα, αφού «υπέρ πάντων» θέτει ως προτεραιότητα την πολιτική σταθερότητα και τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης.




του Γιώργου Λαουτάρη



«Εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας» δήλωσε στο παραπάνω πνεύμα ο Ευ. Βενιζέλος, αμέσως μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης το βράδυ της Πέμπτης. Οι πρώτες του φράσεις ήταν πως το κόμμα της οδού Ιπποκράτους «θα συμβάλει στην οριστικοποίηση και την ψήφιση των μέτρων, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουμε μια πολιτική, η οποία είμαστε βέβαιοι ότι θα αποδώσει αποτελέσματα», ενώ συμπλήρωσε για να μη διαφανεί καμία ταλάντευση ως προς τις προτεραιότητες του κόμματος, ότι «χρειάζεται ορίζοντας τετραετίας για την παρούσα κυβέρνηση, κοινωνική συναίνεση, εθνική συστράτευση». Ευθύς διαγράφτηκαν οι διαβεβαιώσεις που έδινε πριν λίγες μέρες νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τα αναπηρικά επιδόματα και την εσωτερική δικαιοσύνη στις περικοπές. Όπως είπε με σαφήνεια μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, «πρέπει να πάμε με ψηφισμένα τα μέτρα και με οριστικοποιημένη τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ της 8ης Οκτωβρίου».

Παρά τη σαφήνεια των βασικών αυτών θέσεων, που διαγράφουν το «ναι σε όλα» της Ιπποκράτους στις αποφάσεις της τρόικας, ο Ευ. Βενιζέλος επέμεινε στη διατύπωση αιχμών για την υποτιθέμενη διαπραγμάτευση: «Όσο εγγυόμαστε την ψήφιση των μέτρων και τη σταθερότητα της χώρας, άλλο τόσο είμαστε διατεθειμένοι να αγωνιστούμε και θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους, ώστε το πακέτο των μέτρων αυτών να είναι πράγματι το τελευταίο και να είναι εσωτερικά δίκαιο και ισορροπημένο. Να μην έχει οριζόντιο χαρακτήρα», τόνισε αφήνοντας πάντως αδιευκρίνιστο τι όφελος θα έχουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αν απλώς δεν είναι οριζόντια τα μέτρα. Αν οι περικοπές είναι κλιμακωτές και όχι οριζόντιες, σταματούν άραγε να είναι περικοπές;

Εδώ έγκειται και η μεγάλη απάτη του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη «μάχη» που δίνει, ότι δηλαδή πρόκειται για μια ...τρύπα στο νερό, που γίνεται με ψυχολογικούς όρους και για επικοινωνιακούς λόγους. Όπως ανέλυσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Γιάννης Μανιτάκης, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, «το κράτος μπορεί στις λειτουργικές του δαπάνες και στις άλλες του δράσεις, που δεν περιλαμβάνουν επιδόματα, μισθούς και συντάξεις, να κάνει ακόμη σημαντικές περικοπές». Ποιες όμως είναι δαπάνες αυτές οι οποίες υποτίθεται ότι θα ανακουφίσουν τους εργαζόμενους; «Να δούμε πώς λειτουργεί κανείς σε επίπεδο νοσοκομείων, πώς λειτουργεί σε ζητήματα ενοποίησης εκπαιδευτικών μονάδων από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ», είπε εννοώντας ότι το επιπλέον «ψαλίδι» στις δαπάνες για υγεία και παιδεία θα σώσει τους μισθούς! Αναλόγως, η διαπραγματευτική πυγμή του ΠΑΣΟΚ κατευθύνθηκε στην κατανομή των περικοπών εντός του πακέτου των 11,5 δισ. Όπως ανέλυσε ο Χρήστος Πρωτόπαπας σε συνέντευξή του, «στο πακέτο υπήρχε μια κατανομή 6,5 δισ. ευρώ από περικοπές κοινωνικών δαπανών, μισθοί, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και 5 δισ. ευρώ από τη σπατάλη του κράτους. Από το 6,5 - 5, πάμε στο 9 - 2», τόνισε, για να προσδιορίσει τη μάχη του κόμματος στο «να ξαναγυρίσει το 6,5 - 5».

Την ώρα που γίνεται όλο και περισσότερο φανερό πως η πολιτική επιβίωση του ΠΑΣΟΚ εξαρτάται από την κυβερνητική του συμμετοχή στη νομή της εξουσίας, ήδη διαμορφώνεται εσωτερικά ένας εκ δεξιών αντιπολιτευτικός εσωκομματικός πόλος: Η πρόσφατη παρουσία του Ανδρέα Λοβέρδου στη Βουλή έδειξε πως η μάχη για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ και του πολιτικού χώρου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει ακόμη κριθεί. Η κριτική του πρώην κορυφαίου, εστιάστηκε στην υψηλή τιμή του φυσικού αερίου για τη βιομηχανία και στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας που διώχνει τους επιχειρηματίες. Πάντως, ο πρώην υπουργός προανήγγειλε την απόφασή του να δημιουργήσει νέο πολιτικό φορέα σε χρόνο που θα προσδιορίσει ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας την κίνησή του ρήξη με το παρελθόν. Παρά τις κοινοβουλευτικές αψιμαχίες, ο Α. Λοβέρδος δήλωσε πως θα στηρίξει την κυβέρνηση, θα ψηφίσει ασφαλώς τα μέτρα και τόνισε πως μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.