Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αντίο, Schola Armaturarum, αντίο Σίλβιο!


Παγκόσμιο σκάνδαλο», αλλά και «πλήγμα στον παγκόσμιο πολιτισμό» χαρακτηρίστηκε η κατάρρευση του «Οίκου των Μονομάχων» στην Πομπηία, στις αρχές του Νοέμβρη, εξαιτίας μιας δυνατής νεροποντής. Και να αναλογιστεί κανείς ότι το κτίσμα αυτό άντεξε τους βαρείς συμμαχικούς βομβαρδισμούς το 1943, όπως αναφέρεται στη Γκάρντιαν, όπου επισημαίνεται ότι ίσως να έχουν ανεπανόρθωτα καταστραφεί οι εξαιρετικές νωπογραφίες που κοσμούσαν το εσωτερικό του.




Οι ενώσεις αρχαιολόγων επισημαίνουν ότι οι περικοπές που επέβαλε η κυβέρνηση Σ. Μπερλουσκόνι είναι η κύρια αιτία της κατάρρευσης, αφού φέτος ο προϋπολογισμός για τη συντήρηση του αρχαιολογικού χώρου μειώθηκε από 30 εκατ. ευρώ, σε 19 εκατ. Στις 12 Νοεμβρίου, οι εργαζόμενοι στο ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού κατέβηκαν σε πανιταλική απεργία, με αποτέλεσμα να κλείσουν (ή να λειτουργήσουν με μειωμένο ωράριο) περίπου 800 μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, πινακοθήκες. Και απορούμε πώς κάποιοι έλληνες δημοσιογράφοι δεν ασχολήθηκαν με το δράμα του ιάπωνα τουρίστα που ταξίδεψε στην Ιταλία και βρήκε τα μνημεία κλειστά!

Όμως αν περάσει η οικονομική πολιτική του Μπερλουσκόνι για τον πολιτισμό, τα παιδιά και τα εγγόνια του απογοητευμένου τουρίστα θα βλέπουν τα μνημεία μόνο στο ίντερνετ και όχι στην πραγματικότητα, αφού κίνδυνο κατάρρευσης αντιμετωπίζει ακόμα και ο καθεδρικός ναός της Φλωρεντίας! (Στο πλαίσιο των περικοπών, ο προϋπολογισμός για τον πολιτισμό μειώνεται κατά 280 εκατ. ευρώ στην επόμενη τριετία.)

Σχεδόν 2.000 χρόνια μετά τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας, έρχονται οι τελευταίες ημέρες του Σ. Μπερλουσκόνι. Προς το παρόν η ιταλική κυβέρνηση δεν φαίνεται να κινδυνεύει τόσο από τη λάβα της λαϊκής οργής, αλλά από τα δικά της πολιτικά και οικονομικά βοθρολύματα. Η κατάρρευση της Schola Armaturarum μοιάζει να αποκτά μια διεθνή συμβολική σημασία, καθώς ο καπιταλισμός της κρίσης αδυνατεί να διασώσει όχι μόνο το ανθρώπινο, το παραγωγικό αλλά και το πολιτιστικό κεφάλαιο. Αλεπάλληλα σήματα SOS εκπέμπουν και οι δικοί μας αρχαιολογικοί χώροι (όχι όλοι, αλλά πολλοί), ενώ η εκπαραθύρωση των συμβασιούχων κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Δεν θα πάρουν μόνο «τα όνειρα εκδίκηση». Εκδίκηση θα πάρουν τα αγάλματα και οι πέτρες, εκδίκηση θα πάρουν οι «πλεονάζοντες άνθρωποι», όπως και τα αγέννητα τραγούδια τους.

ΠΡΙΝ 21/11

0 Τοποθετησεις: