Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής: Υπέρ της εξόδου από το ευρώ


Δυνατότητες διαλόγου και πολιτικής συμπόρευσης δυνάμεων με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Το Σάββατο 7 Απριλίου πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνδιάσκεψη του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, με αντικείμενο τη στάση απέναντι στο ευρώ και την εκλογική τακτική. Οι οργανωμένες δυνάμεις – συνιστώσες του (ΚΟΕ, ΔΕΑ κλπ.), που συμμετέχουν και στο ΣΥΡΙΖΑ, παραβρέθηκαν με ολιγομελείς αντιπροσωπείες. Η συνδιάσκεψη υπερψήφισε τη θέση για «αποχώρηση από την ευρωζώνη με σοσιαλιστική προοπτική», χωρίς να αποτελεί προαπαιτούμενο για πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες, ούτε για συμμετοχή στο ΜΑΑ. Αν και καταρχάς κυκλοφόρησε σε δελτίο τύπου και στην ιστοσελίδα του Μετώπου η θέση «για αποχώρηση από ευρώ και ΕΕ με σοσιαλιστική προοπτική», στη συνέχεια η έξοδος από την ΕΕ αφαιρέθηκε, δείχνοντας τις αμφισημίες των βημάτων που γίνονται.



του Χάρη Λαμπρόπουλου



Για τις εκλογές προκρίθηκε η λογική «εκλογικής έκφρασης μιας πλατιάς μετωπικής συμπαράταξης με πρόγραμμα ανατροπής και δημοκρατική συγκρότηση». «Ενα μέτωπο του λαού με επίκεντρο την Αριστερά μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική στο λαό και να διεκδικήσει την στήριξη από την πλειοψηφία του», τονίζεται.

Η απόφαση υπογραμμίζει ότι δεν έχει νόημα η αυτόνομη εκλογική κάθοδος του ΜΑΑ μέσα στον ήδη πολυδιασπασμένο αριστερό χώρο και πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για ένα ενωτικό ριζοσπαστικό ψηφοδέλτιο της Αριστεράς.

Ο Αλ. Αλαβάνος με δηλώσεις του μετά τη συνδιάσκεψη κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει τα ψηφοδέλτια των κομμάτων της Αριστεράς, που είναι πιο κοντά στη θέση για αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ και στην αντίληψη για ενωτική συμπόρευση της Αριστεράς, που από μερίδα των ΜΜΕ ερμηνεύθηκε ως υποστήριξη προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ.
Η απόφαση για το ευρώ οδήγησε σε διαφοροποιήσεις και αποχωρήσεις, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Χρ. Καπάταη περιφερειακού συμβούλου Αττικής. Τη συνδιάσκεψη πάντως δεν απασχόλησαν η σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ και οι δρόμοι συμβολής για μια άλλη (εκτός ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) Αριστερά.

Την ίδια μέρα δημοσιεύτηκε κείμενο - απάντηση της ΚεντρικήςΣυντονιστικής Επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην πρόταση τριών μελών του ΜΑΑ (Παπουλής, Γαλάνης, Αντωνίου) για εκλογική συνεργασία. Στο κείμενο τίθενται δύο κομβικά ζητήματα. Το πρώτο είναι η ανάγκη για ένα αντικαπιταλιστικό, αντι-ΕΕ πρόγραμμα (έξοδος από ευρώ και ΕΕ, διαγραφή του χρέους, εθνικοποιήσεις, αυξήσεις μισθών και άλλα άμεσα αντικαπιταλιστικά μέτρα κατά του κεφαλαίου και υπέρ των εργαζομένων).  Στη βάση αυτή προτείνεται η συμπόρευση εκείνων των δυνάμεων, που στον ένα ή στον άλλο βαθμό, με τον δικό τους τρόπο, προσεγγίζουν ένα τέτοιο πρόγραμμα. Το δεύτερο ζήτημα είναι η ανάγκη συμβολής στην οικοδόμηση μιας άλλης Αριστεράς. Μιας αριστεράς ενωτικής, μαζικής, μετωπικής, αντικαπιταλιστικής και αντιιμπεριαλιστικής που θα προσεγγίσει μια σύγχρονη σοσιαλιστική και κομμουνιστική προοπτική. Σε ρήξη με την αυτάρκεια και τους μοναχικούς δρόμους, αλλά και με κάθε ευκαιριακή σύμπραξη που δεν οδηγεί παρά σε ήττες, απογοητεύσεις και νέες διασπάσεις.

Ο διάλογος συνεχίστηκε τις επόμενες ημέρες, και με κείμενο απάντηση των τριών συντρόφων του ΜΑΑ. Στη συνεδρίαση της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ την Τρίτη 10/4 κατατέθηκαν τρεις προτάσεις. Η πρώτη (ΝΑΡ) εκτιμούσε ότι έγινε μια σημαντική προσπάθεια, όμως οι απαραίτητοι όροι που αφορούσαν το πολιτικό περιεχόμενο του προγράμματος και την πολιτική δέσμευση στη λογική της άλλης αριστεράς δεν έχουν ωριμάσει, απαιτείται συνέχεια της διαδικασίας χωρίς εκλογική συμπόρευση. Η δεύτερη (ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΕΚΚΕ, Κομμουνιστική Ανανέωση) υποστήριξε ότι υπάρχουν οι όροι μιας εκλογικής συνεργασίας και η τρίτη ότι δεν έπρεπε προεκλογικά να υπάρξει καμία τέτοιου είδους συζήτηση. Ως εκ τούτου δεν πάρθηκε απόφαση για εκλογική συνεργασία, αποφασίστηκε όμως ότι η προσπάθεια συζήτησης και διερεύνησης κοινής πολιτικής συμπόρευσης θα συνεχιστεί.

Το ΝΑΡ με ανακοίνωσή του  εκτιμά σαν θετική τη συζήτηση που άνοιξε και ιδιαίτερα το γεγονός της υιοθέτησης από το ΜΑΑ της θέσης για αποχώρηση από την ευρωζώνη. Παράλληλα όμως η στάση στο θέμα της εξόδου από την ΕΕ αλλά και η απόφαση να «διατηρηθεί το ΜΑΑ» από κοινού με δυνάμεις οι οποίες στρατεύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ, φανερώνουν μεγάλες αντιφάσεις. Αναδεικνύουν ερωτήματα για τη δυνατότητα προβολής με συνεκτικό τρόπο μιας αντι-ΕΕ τοποθέτησης, χωρίς παλινωδίες, αμφισημίες, διπλές αναγνώσεις και πολιτικές δυσπιστίες σε ένα ευρύτερο δυναμικό σε σχέση με την σταθερότητα και τη φερεγγυότητα της επιδίωξης για μια άλλη αριστερά. Το ΝΑΡ, τονίζεται, θα συμβάλει στις προσπάθειες ανώτερης πολιτικής συνάντησης του αντικαπιταλιστικού, αντι-ΕΕ και ανατρεπτικού δυναμικού και κοινής δράσης της Αριστεράς.