Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ελπιδοφόρο το 4ο Κάμπινγκ των Αναιρέσεων

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος το τέταρτο κατά σειρά κάμπινγκ της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση στη Νάξο. Πάνω από 300 νέοι και νέες συμμετείχαν στο κάμπινγκ Αναιρέσεις 2010, το οποίο έλαβε χώρα στην παραλία της Πλάκας, από τις 24 Ιουλίου μέχρι την 1η Αυγούστου. Σε μία από τις μαγευτικότερες παραλίες και σε ένα νησί που φέρει ιδιαίτερη ιστορία και μεγάλο πολιτιστικό πλούτο, το κάμπινγκ κατάφερε να αποτελέσει μια διαφορετική πολιτική και πολιτιστική πρόταση για τον κόσμο του αγώνα.



ΕΛΕΝΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ


Ιδιαίτερα φέτος το κάμπινγκ πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που σφραγίζεται από την κρίση και τη βύθιση ολόκληρης της κοινωνίας σε έναν άνευ προηγουμένου εργασιακό μεσαίωνα και όπου η ανελέητη επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων έχει βάλει τη νέα γενιά στο στόχαστρο.
Ως εκ τούτου, η πολιτική συζήτηση που διεξάχθηκε ήταν ιδιαίτερα αναβαθμισμένη. Με ξεχωριστή μαζικότητα έλαβαν χώρα εκδηλώσεις, ιδεολογικές συζητήσεις, αλλά και workshop. Την αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε η συζήτηση με τίτλο «Η ιδέα του κομμουνισμού. Εισαγωγή σε μια σύγχρονη συζήτηση», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιούλη, με ομιλητές τον Κώστα Γούση και τον Θάνο Ανδρίτσο, ανοίγοντας την κουβέντα για την κομμουνιστική θεωρία και τη σύγχρονη κομμουνιστική προοπτική.

Την Τρίτη 27 Ιούλη έγινε ενημέρωση και συζήτηση για την αποστολή της νΚΑ στη Διεθνή Συνάντηση Νεολαίας στη Σμύρνη. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον αποδείχθηκε το workshop με θέμα "Δημόσιος Χώρος και Ελεύθερο Κάμπινγκ" στις 29 Ιούλη, με ομιλητές τον Κώστα Παλούκη και τον Κώστα Μασούρα, όπου τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στην επανάκτηση του δημόσιου χώρου και τη σύγχρονη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, αλλά και σε σχέση με τους στόχους μας για διαφορετικού τύπου διακοπές πέρα και έξω από το καταναλωτικό και εμπορευματοποιημένο πρότυπο της εποχής.

Σε μια τόσο κομβική και έντονη περίοδο που ορίζει και νέες ευθύνες για την ίδια την Αριστερά, η συζήτηση με θέμα «Κρίση και Επαναστατική Αριστερά» η οποία πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιούλη, με ομιλητές την Σοφία Τσάδαρη και τον Κώστα Βουρεκά, αποτέλεσε πρόσφορο έδαφος για να συζητήσει ο κόσμος της αντικαπιταλιστικής αναζήτησης τα φλέγοντα ζητήματα που ορίζει η πραγματικότητα σήμερα και τα ιδιαίτερα βήματα και πρωτοβουλίες που θα πρέπει να παρθούν το επόμενο διάστημα για την ανάπτυξη της πάλης και του μαζικού κινήματος, για το αναγκαίο περιεχόμενο, για την αναπτέρωση και ενδυνάμωση των εργατικών και νεολαιίστικων αγώνων.

Η τελευταία εκδήλωση με θέμα τον Ιμπεριαλισμό και ομιλητή τον Γ. Σκινδίλια έκλεισε επιτυχώς το πολιτικό σκέλος του φετινού κάμπινγκ στις 31 Ιούλη. Εκκινώντας από το ομώνυμο έργο του Λένιν η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτέλεσε την απαρχή για μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση που συμπεριέλαβε πλευρές της πολιτικής γραμμής του ΝΑΡ και της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση για τον ολοκληρωτικό καπιταλισμό.



Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η εκδρομή που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Ιούλη στα ορυχεία της σμύριδας στη περιοχή της Κορώνου. Οι συμμετέχοντες σε αυτήν είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα ορυχεία και στο υπό κατασκευή μουσείο της περιοχής και να ενημερωθούν για την ιστορία των εργατικών αντιστάσεων στην Νάξο, καθώς και για τη μεγάλη ένοπλη απεργία στο Λυώνα το 1916.

Παράλληλα, και φέτος διοργανώθηκε στα πλαίσια του προγράμματος κινηματογραφικό αφιέρωμα σε ταινίες τρόμου. Στο χώρο των προβολών και των συζητήσεων λειτουργούσε και φέτος βιβλιοπωλείο. Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι στις 29 Ιούλη πραγματοποιήθηκε μεγάλο πάρτι στην παραλία του Αγίου Προκοπίου, τα έσοδα του οποίου διατέθηκαν για την οικονομική ενίσχυση της ελληνικής αποστολής στο Διεθνές Κάμπινγκ στην Τουρκία.

Και το φετινό μας Κάμπινγκ κατάφερε να αποτελέσει μία εναλλακτική πρόταση σε ένα καλοκαίρι που προμηνύει τους αγώνες που θα ακολουθήσουν. Μία ακόμη συνάντηση του δυναμικού του αγώνα και της αντικαπιταλιστικής αναζήτησης, όπου κατάφερε να αναμετρηθεί με τις σύγχρονες ανάγκες και τα καίρια ερωτήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Οι στόχοι για τη νΚΑ είναι να επιτύχει μία ακόμα καλύτερη διοργάνωση στο μέλλον, με περισσότερα στοιχεία αυτοργάνωσης, συνεχίζοντας την προσπάθεια των Αναιρέσεων για ένα διαφορετικό από το κυρίαρχο πολιτικό και πολιτιστικό πρόταγμα.


Περισσότερο φωτογραφικό υλικό θα βρείτε στο αρχείο του ΝΑΡ 


Και αν θέλετε μια εναλλακτική ματιά για το κάμπινγκ της ν.ΚΑ στη Νάξο κάντε κλικ εδώ.