Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΝΕΟΛΑΙΑΣ: Μεγάλη διεθνιστική γιορτή στη Σμύρνη

 Πάνω από 3.000 νέοι από 25 χώρες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 12 Αυγούστου η μεγάλη διεθνιστική γιορτή που πραγματοποιήθηκε στο κάμπινγκ της Διεθνούς Συνάντησης Νεολαίας, κοντά στη Σμύρνη της Τουρκίας, με τη συμμετοχή πάνω από 3.000 νέων, εργαζομένων, φοιτητών, μαθητών, διανοούμενων, καλλιτεχνών και συνδικαλιστών.



     Περισσότερες φωτογραφίες και υλικό μπορείτε να βρείτε στο φωτογραφικό αρχείο του ΝΑΡ

ΜΕΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ



 Στη συνάντηση συμμετείχαν κομμουνιστικές, επαναστατικές και αριστερές νεολαίες και κόμματα, συνδικάτα, μέτωπα και κινήσεις από 25 χώρες του κόσμου. Δυναμική ήταν η παρουσία της ελληνικής αποστολής, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 80 αγωνιστές της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, του ΝΑΡ, της ΑΡΑΝ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΕΑΑΚ, εργατικών σωματείων και ανένταχτοι αγωνιστές. Κεντρική συζήτηση πραγματοποιήθηκε στις 5 Αυγούστου για την κρίση στην Ελλάδα και την απάντηση του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συζήτηση στο φόρουμ εργατών και συνδικαλιστών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Αυγούστου, με τη συμμετοχή εκατοντάδων συνδικαλιστών από εργοστάσια και κλάδους στους οποίους αναπτύχθηκαν απεργιακές κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα. Στο φόρουμ μεταφέρθηκε η εμπειρία των απεργιών στην Ελλάδα, από τους συνδικαλιστές που συμμετέχουν στην ελληνική αποστολή από το χώρο των μισθωτών τεχνικών και των βιβλιοϋπαλλήλων. Ανάλογη και η εμπειρία από το φόρουμ φοιτητών, στο οποίο μίλησαν αγωνιστές της ΕΑΑΚ. Παρέμβαση της ελληνικής αποστολής, η οποία βρήκε απήχηση στους εκατοντάδες ακροατές, έγινε και στην κεντρική εκδήλωση για την Μέση Ανατολή και τον πόλεμο. Κυρίαρχα θέματα η κατάσταση στο Αφγανιστάν, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Παλαιστίνη (στόλος ελευθερίας) και η ανάπτυξη αντιιμπεριαλιστικών αγώνων και πρωτοβουλιών στην περιοχή. Την Δευτέρα 9 Αυγούστου, από την κεντρική εξέδρα της συνάντησης, μίλησε ο πρόεδρος του Κόμματος Εργασίας (EMEP), Λεβέντ Τουζέλ, μπροστά σε χιλιάδες νέους και εργαζόμενους.
Την Τετάρτη 11/8 η ελληνική αποστολή, μαζί με αποστολές από άλλες χώρες, συμμετείχε σε πορεία διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στην απεργία των εργαζομένων της πολυεθνικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Κίπα», στο Κουσάντασι. Στη απεργιακή συγκέντρωση μεταφέρθηκε ο αγωνιστικός χαιρετισμός των εργαζόμενων από την Ελλάδα.
Στη συνάντηση της Σμύρνης είχαν πολύ μαζική συμμετοχή οι μαθητές της Τουρκίας και οι εργαζόμενοι. Δεκάδες ήταν τα εργαστήρια (workshops), οι συζητήσεις και οι εκδηλώσεις για πολλά σημαντικά θέματα που απασχολούν τα κινήματα και την Αριστερά σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα η συνάντηση ήταν μια τεράστια γιορτή, με τραγούδια, χορούς, θέατρο και πολιτιστικά δρώμενα καθημερινά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η Διακήρυξη της Διεθνούς Συνάντησης της Σμύρνης προς τη νεολαία και τους εργαζόμενους του κόσμου, καταλήχθηκε στην τελική συνέλευση την Πέμπτη 12/8 και αποτελεί ένα κείμενο που θα μεταφερθεί σε όλες τις γωνίες του κόσμου για να αποτελέσει βάση για συζήτηση και κοινή διεθνιστική δράση.
Ιδιαίτερα θερμή και εποικοδομητική ήταν η συνάντηση του ΝΑΡ και της νΚΑ με το Κόμμα Εργασίας (EMEP) και τη νεολαία του, που είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης. Στη συνάντηση συζητήθηκαν σημαντικά πολιτικά θέματα σε σχέση με την κρίση αλλά και την εποχή και τα χαρακτηριστικά της πάλης για την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας. Πολύ σημαντικές ήταν οι επαφές και συναντήσεις της νΚΑ και του ΝΑΡ με οργανώσεις, μέτωπα και συνδικάτα από πολλές χώρες. Στις συναντήσεις αυτές τονίστηκε η ανάγκη για διεθνή αλληλεγγύη και κοινή πάλη σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης, που βρέθηκε στο επίκεντρο όλων των πολιτικών παρεμβάσεων και εκδηλώσεων. Συνολικά η διαδικασία αυτή ήταν μια τεράστια εμπειρία για όλους τους συντρόφους της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, αλλά και του ΝΑΡ. Το ΝΑΡ δυνάμωσε και εμπλούτισε τις διεθνείς επαφές του, αποκτώντας νέους διαύλους επικοινωνίας σε μια σειρά από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής.
Το ιδιαίτερα θερμό, συντροφικό κλίμα και οι διεργασίες στη Διεθνή αυτή Συνάντηση, αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη για τους αγωνιστές που συμμετείχαν στην αποστολή. Τα αποτελέσματα, οι εμπειρίες και τα συμπεράσματα από την μεγάλη αυτή συνάντηση θα μεταφερθούν στη χώρα μας, μέσα από τις εκδηλώσεις που θα οργανωθούν στις μεγάλες πόλεις για την παρουσίαση της συνάντησης, από τις στήλες του Πριν στις οποίες θα υπάρξει αναλυτική παρουσίαση της συνάντησης αλλά και σημαντικές συνεντεύξεις, καθώς και στις ιστοσελίδες του ΝΑΡ  και της ν.ΚΑ όπου θα αναρτηθούν η διακήρυξη της συνάντησης, υλικά και οπτικοακουστικό υλικό.