Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Τουρισμός σε μαύρο φόντο



Ο τουρισμός αναφέρεται άλλοτε ως η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας, άλλοτε ως το «καμάρι» της χώρας. Κι όμως πίσω από τη βιτρίνα μεγάλων αλλά και μικρών ξενοδοχείων και άλλων επιχειρήσεων, που απευθύνονται  σε τουρίστες, βασιλεύει η πιο άγρια εκμετάλλευση και η ανασφάλιστη εργασία. Συνθήκες ντροπής!




 Σχεδόν ο ένας στους δύο εργαζόμενους στα τουριστικά θέρετρα της χώρας εργάζεται «μαύρα», χωρίς ασφάλιση! Δεν είναι υπερβολές κάποιων αντικαπιταλιστών, αλλά προχθεσινή ανακοίνωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, που υπολογίζει το ποσοστό στο 40%. Πρόκειται για εργαζόμενους κυρίως σε εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, καφετέριες, πρατήρια υγρών καυσίμων και ξενοδοχεία.
Μάλιστα, η φαντασία των αφεντικών και των διαφόρων κυκλωμάτων για την υπερεκμετάλλευση της εργατικής δύναμης δεν έχει όρια. Το καινούργιο εμπόριο Ÿεργατικής σαρκός αφορά εργαζόμενους που εμφανίζονται ως δήθεν σπουδαστές σχολών τουριστικών επαγγελμάτων, που κάνουν τη μαθητεία τους και άρα πληρώνονται με περίπου 500 ευρώ το μήνα. Οι σχολές αυτές εμφανίζουν έδρα το εξωτερικό (Βαλκάνια ή Ανατολική Ευρώπη) και σύμφωνα με καταγγελίες σημαντικό ποσοστό από την εξευτελιστική αμοιβή του Ÿμαθητευόμενου παρακρατούν τα γραφεία που οργάνωσαν το κύκλωμα. Και δεν μιλάμε για μεμονωμένες καταστάσεις, αλλά μαζική προσφορά.
Έρχονται κι αυτοί να προστεθούν στους ανασφάλιστους, ελαστικούς, μαύρους, μετανάστες, αληθινά μαθητευόμενους από ΤΕΙ ή άλλες σχολές, στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που μοχθούν για να λάμψει ο ελληνικός τουρισμός και τα κέρδη των καπιταλιστών του κλάδου βεβαίως.