Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Πληγή που δεν κλείνει ο Καύκασος για τη Μόσχα





Εφτασαν με ένα ταξί Λάντα στο κοινοβούλιο της Τσετσενίας, στην καρδιά του Γκρόζνι. Τρεις άνδρες με στολές παραλλαγής, οπλισμένοι με καλάσνικοφ, «έπεισαν» τον ταξιτζή ότι ήταν σωματοφύλακες ενός βουλευτή και «έτρεχαν να τον προλάβουν». Στην είσοδο της Βουλής είπαν στον ταξιτζή «να τους περιμένει λίγα λεπτά» και αυτοί μπήκαν ανενόχλητοι στο καλύτερα φυλασσόμενο κτίριο της Τσετσενίας, σπέρνοντας το θάνατο, πριν προλάβουν να τους εξοντώσουν οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ


Οκτώ νεκροί και 17 τραυματίες ήταν ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης που εξαπέλυσαν οι τσετσένοι αντάρτες στην τοπική Βουλή. Η όντως θεαματική επίθεση έγινε μάλιστα την ώρα που επισκεπτόταν το Γκρόζνι ο ρώσος υπουργός Εσωτερικών, Ρασίντ Νουργκαλίγεφ, για να δει από πρώτο χέρι τις προσπάθειες που καταβάλλει ο διορισμένος από τη Μόσχα πρόεδρος της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, για την «εξομάλυνση» της κατάστασης. Η επίθεση πιστεύεται ότι οργανώθηκε από τον Χουσεΐν Γκακάγεφ, επίδοξο «εμίρη του Καυκάσου», πολέμαρχο μιας μικρής αλλά αποφασισμένης ομάδας τσετσένων αυτονομιστών, που έχει συμμαχήσει με τον εξόριστο τσετσένο ηγέτη Αχμέντ Ζακάγιεφ. Αυτή η ομάδα δεν είναι ικανοποιημένη από τον 46χρονο Ντόκου Ουμάροφ, ο οποίος κατέχει τον τίτλο του «εμίρη» και ειχε αναλάβει την ευθύνη για τις τρομοκρατικες επιθέσεις στο Μετρό της Μόσχας τον περασμένο Μάρτιο, όπου είχαν σκοτωθεί 39 άνθρωποι. Η εξουσία του Ουμάροφ, ο οποίος φημολογείται ότι είναι βαριά τραυματισμένος, αμφισβητείται έντονα τους τελευταίους μήνες. Η ομάδα του Γκακάγεφ έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον ρωσικών και φιλορωσικών στόχων επιδιώκοντας να δείξει στους μουσουλμάνους ποιος έχει το «πάνω χέρι» στον αγώνα ενάντια στη Μόσχα. Τον περασμένο Αύγουστο είχε εξαπολύσει επίθεση στη γενέτειρα του φιλορώσου προέδρου της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 19 άνθρωποι, πέντε εκ των οποίων ήταν άμαχοι. Δέκα χρόνια μετά την επίσημη λήξη και του δεύτερου ρωσικού πολέμου στην Τσετσενία, που στοίχισε τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους, το Κρεμλίνο αδυνατεί να επιβάλει πλήρως την κυριαρχία του στην περιοχή. Έξι πόλεμοι μαίνονται στον Καύκασο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, καθιστώντας την περιοχή ως την πιο επικίνδυνη, στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πουθενά στον κόσμο δεν μαίνονται τόσες πολλές συγκρούσεις σε μια τόσο μικρή περιοχή όπως ο Καύκασος, όπου 40 εθνοτικές ομάδες που μιλούν 50 διαφορετικές γλώσσες ζουν σε μια έκταση του μεγέθους της Σουηδίας. Ο διορισθείς από τη Μόσχα, πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ είναι ένας αιμοσταγής δολοφόνος, που έχει εγκαθιδρύσει ένα πραγματικό βασίλειο του φόβου. Οι παραστρατιωτικές ομάδες του Καντίροφ προβαίνουν συνεχώς σε συλλήψεις, βασανιστήρια και δολοφονίες.

Αλλά και στις γειτονικές Δημοκρατίες του Νταγκεστάν και της Ινγκουσετίας, οι δολοφονίες, οι απαγωγές και οι πράξεις βίας από τις φιλορωσικές παραστρατιωτικές δυνάμεις εναντίον του ντόπιου πληθυσμού ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. «Η μόνη ελπίδα για τους νέους Τσετσένους είναι να ενταχθούν στους αντάρτες» γραφει η ισπανική Ελ Παΐς. Την ίδια ώρα άλλωστε η ανασφάλεια κυριαρχεί και στο Νταγκεστάν – μια δημοκρατία που αν τη χάσει η Ρωσία, θα απωλέσει το μεγαλύτερο μέρος των ακτών που της έχουν απομείνει στην πλούσια σε πετρέλαια περιοχή της Κασπίας. Ο νικηφόρος για το Κρεμλίνο πόλεμος με τη Γεωργία δεν έχει ακόμη οδηγήσει στην επιβολή της ρωσικής ηγεμονίας στον Βόρειο Καύκασο. Πολλοί αναλυτές εκφράζουν ήδη φόβους για έναν νέο πόλεμο Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Τουρκία καιροφυλακτεί και διακριτικά ενισχύει ισλαμικά αποσχιστικά κινήματα, όπως και η Σαουδική Αραβία. Η περιοχή απειλείται άλλωστε με έκρηξη, αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αποπειραθούν να επιτεθούν κατά του γειτονικού Ιράν.

0 Τοποθετησεις: