Α. Σαμαράς: Δεν είμαστε εντελώς εναντίον του μνημονίου
Δεν υπόσχομαι ότι θα δώσω δουλειά στους πολίτες, αλλά τουλάχιστον θα δώσω εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις» είπε πρόσφατα ο Αντώνης Σαμαράς, συνοψίζοντας την αντιπολιτευτική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας. Η φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, η συμπίεση του μισθολογικού κόστους, η «απελευθέρωση» των εργασιακών σχέσεων και των απολύσεων δεν θα δημιουργήσουν φυσικά νέες θέσεις εργασίας, αλλά σίγουρα θα φέρουν πρωτοφανή έκρηξη της ανεργίας, δομική ανασφάλεια και διαρκή επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΑΝΤΖΗΣ
Η Νέα Δημοκρατία ψηφίζει μέσα στη Bουλή ή μέσω των συνδικαλιστικών της εκπροσώπων το ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο μετά το άλλο και την ίδια στιγμή ο Αντώνης Σαμαράς έχει το θράσος να βγαίνει σε όλα τα κανάλια και να εξαπολύει άσφαιρες αντικυβερνητικές κορόνες. Το γεγονός ότι σε δύο εβδομάδες έχουμε τις πιο πολιτικοποιημένες «αυτοδιοικητικές» εκλογές των τελευταίων 20 ετών, δεν μοιάζει ικανό να αναχαιτίσει την ουσιαστική συναίνεση των κομμάτων του δικομματισμού. Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε το νομοσχέδιο ξεπουλήματος και διάλυσης του ΟΣΕ, ενώ μεγάλο μέρος του συνδικαλιστικού της φορέα τάχθηκε υπερ της διάσπασης και θυγατροποίησης της ΔΕΗ. Τώρα η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται ιδιαίτερα θετική τόσο απέναντι στο νομοσχέδιο για την «επιτάχυνση των στρατηγικών επενδύσεων» (fast track ή αλλιώς «ένα στα γρήγορα») όσο και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «για τη συγχώνευση - κατάργηση φορέων του Δημοσίου». Οι όποιες ενστάσεις της συνδέονται με τη «ριζοσπαστική» πρότασή της για επέκταση του φάστ τρακ στο σύνολο των επενδύσεων, ιδιαίτερα στις μικρότερες.
Με την ίδια λογική οι τομεάρχες της δεξιάς ασκούν μέσα στη Βουλή «σκληρή» κριτική στην κυβέρνηση για «αδράνεια» και «καθυστέρηση» στην υλοποίηση των επιταγών του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ όσον αφορά στις μαζικές απολύσεις, την κατάργηση της μονιμότητας, την καθιέρωση ελαστικών εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ, την περίφημη συγχώνευση των φορέων κ.λπ. βαπτίζοντας αυτή την παρέμβαση τους ως αντιμνημονιακή πολιτική.
Ο τομεάρχης Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, χαρακτηριστικά, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στις επιχειρήσεις» χωρίς να αναφέρει λέξη φυσικά για τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους.
«Ολοένα αυξάνεται ο αριθμός των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβερνώσας πλειοψηφίας που αποσκοπούν στην προώθηση μεγάλων τομών και συναντούν τη συναινετική διάθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης» παρατηρεί με ικανοποίηση η Καθημερινή αναφερόμενη στην «υπεύθυνη στάση» της ΝΔ. Η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στην ουσιαστική στήριξη των «μεταρρυθμίσεων» από τη ΝΔ είναι βέβαια διατεθειμένη να ενσωματώνει τις όποιες «διορθωτικές» προτάσεις της τελευταίας στο όνομα της μέγιστης δυνατής συναίνεσης. Ενδεικτικό είναι ότι Χ. Παμπούκης, αντιδρώντας άμεσα στις ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης απένανατι σε συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου για τις δημόσιες επενδύσεις, τόνισε ότι είναι πρόθυμος να την αποσύρει «ώστε να μην υπάρχουν σκιές ή παρεξηγήσεις».
«Δεν είμαστε εντελώς εναντίον του μνημονίου γιατί δεν μας αρέσουν τα “αντί”» τόνισε χαρακτηριστικά ο Α. Σαμαράς σε προεκλογική σύσκεψη των γυναικών της ΝΔ την Τετάρτη ! Υπενθυμίζουμε ότι πριν δύο βδομάδες το ίδιο ακριβώς είχε υποστηρίξει και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ωστόσο παραδέχτηκε «η κοινωνία στρέφεται όλο και περισσότερο εναντίον της πολιτικής του μνημονίου» και γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία «στέκεται στο πλευρό του λαού που το απορρίπτει». Οι θέσεις της ΝΔ σε πολλά σημεία αποτελούν αυτούσια μεταφορά των επιθετικών διεκδικήσεων του ΣΕΒ απέναντι στην κυβέρνηση για τόνωση των επιχειρήσεων. Στην ουσία η Νέα Δημοκρατία ενισχύει την πολιτική για ακόμα πιο σταθερές και στρατηγικές ανατροπές σε βάρος του κόσμου της εργασίας, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από επικοινωνιακούς ακροβατισμούς, επιχειρεί να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή ενσωμάτηση και πειθάρχηση των εργαζόμενων στις επιταγές της τρόικας και του μνημονίου. Ο Αντώνης Σαμαράς βασισμένος στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ «εισπράττει τη μια δυσάρεστη έκπληξη μετά την άλλη» εκτιμά ότι «μια εκλογική αναμέτρηση που τη θεωρούσαν περίπατο μέχρι πριν από ένα - δύο μήνες, γίνεται τώρα ένα θρίλερ γι' αυτούς».
Ωστόσο όλο και περισσότερο αποκαλύπτεται ο «φτηνός» όσο και υποκριτικός πολιτικός λόγος της Νέας Δημοκρατίας και η βασική επιδίωξη της για την προώθηση μια «ομαλής» εναλλαγής στο πλαίσιο του συστήματος στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση.
0 Τοποθετησεις:
Δημοσίευση σχολίου