Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Στο επίκεντρο η σύγχρονη εργατική τάξη

Στην τελική ευθεία προς το Πανελλαδικό Σώμα για το επαναστατικό υποκείμενο της αντικαπιταλιστικής πάλης και της κομμουνιστικής απελευθέρωσης έχουν μπει το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Οι τελικές εργασίες θα διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου - 1 Απριλίου στην Αθήνα, μέσα σε ένα τοπίο πυρακτωμένο από τα αντεργατικά μέτρα, αλλά και από τις λαϊκές αντιστάσεις και το ενδεχόμενο των πιο ρευστών εκλογών της μεταπολίτευσης.



Δείτε βίντεο από την εκδήλωση εδώ


Αυτό ακριβώς το γεγονός έχει προσδώσει στο Σώμα σημαντική αξία, έχει δώσει άλλη διάσταση στις εσωοργανωτικές διαδικασίες κι έχει τροφοδοτήσει ένα ευρύτερο ενδιαφέρον για τις ιδέες και τις προτάσεις που αναπτύσσει το Κείμενο Εργασίας στους αγωνιστές που αναζητούν σε επαναστατική και κομμουνιστική κατεύθυνση. Αυτό φαίνεται ήδη και στις συσκέψεις που οργανώθηκαν ή οργανώνονται σε διάφορες γειτονιές και πόλεις ή σε κλάδους.
Φάνηκε και στην επιτυχημένη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην ΑΣΟΕΕ, με θέμα την εργατική τάξη σήμερα. Μια εκδήλωση που χαρακτηρίστηκε από αυξημένη μαζικότητα (πάνω από 300 άτομα), συμμετοχή αρκετών εργατών και συνδικαλιστών και ενδιαφέροντα προβληματισμό.
Το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε από τον Β. Μηνακάκη, εκ μέρους της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ, ο οποίος παρουσίασε τις βασικές πλευρές των επεξεργασιών του Κειμένου Εργασίας για τη σύγχρονη εργατική τάξη. Ακολούθησαν οι εισηγήσεις του συγγραφέα Λ. Μπόλαρη, του Α. Καψάλη, ερευνητή στο ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, και του Σπ. Σακελλαρόπουλου, επίκουρου καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Οι ομιλητές κατέθεσαν τις απόψεις τους για την εργατική τάξη σήμερα, τοποθετήθηκαν πάνω σε πλευρές του Κειμένου Εργασίας, σημειώνοντας θετικές πλευρές του ή και ζητήματα διαφωνιών και περαιτέρω διερεύνησης, ανάδειξαν νέες εξελίξεις και ερωτήματα που αυτές θέτουν στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Τις αρχικές ομιλίες ακολούθησαν ερωτήσεις, παρεμβάσεις και απαντήσεις που τόνισαν μερικές πλευρές του θέματος, όπως η ελαστική εργασία, τα όρια μεταξύ εργατικής τάξης και μεσαίων στρωμάτων, το ζήτημα της ενότητας της εργατικής τάξης, τα κατασταλάγματα και το μέλλον των αγώνων, η εξέλιξη των εργατικών συνειδήσεων αλλά και η ανάγκη ενός σύγχρονου φορέα του κομμουνισμού σήμερα.